Της Σταυρούλας Πουλημένη

Τις ανησυχίες των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής σχετικά με την επικινδυνότητα των αποβλήτων που μεταφέρει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός χωρίς να τηρεί τους όρους ασφάλειας επιβεβαιώνει το Σώμα Επιθεωρητών Περιβαλλόντος (τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων) του ΥΠΕΝ με έγγραφο του μετά από ελέγχους που διενήργησε στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων που κατασκευάζεται στο φράγμα του Κοκκινόλακα.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων υπενθυμίζει το περιβαλλοντικό ατύχημα που έγινε στις 10 Μαρτίου με διαρροή αποβλήτων από φορτηγό συνεργαζόμενης με την Ελληνικός Χρυσός εταιρείας που μετέφερε χύδην από το παλαιό τέλμα Ολυμπιάδας ανεπεξέργαστα απόβλητα για τελική διάθεση στον ΧΥΤΕΑ. Η υπηρεσία πήρε δείγματα από το υλικό αυτό και μετά από εξέταση για αξιολόγηση της επικινδυνότητας του στο Γενικό Χημειο του Κράτους διαπίστωσε ότι το εν λόγω απόβλητο χαρακτηρίζεται επικίνδυνο λόγω του ότι εμφανίζει επικίνδυνες ιδιότητες HP10 και HP14. Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Σώματος Επιθεωρητών, πρόκειται να μεταφερθούν στο ΧΥΤΕΑ περίπου 1.300.000 τόνοι αποβλήτου, ποσότητα που δείχνει ότι πρέπει να εφαρμόζεται η συνθήκη SEVEZO III, συνθήκη για ατυχήματα μεγάλης κλίμακας. Το έγγραφο του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος επισημαίνει ακόμη ότι η εταιρεία έχει προβεί σε μεταβολές ως προς τον τρόπο κατασκευής του ΧΥΤΕΑ και στο γεγονός ότι οι αλλαγές αυτές δεν έχουν αδειοδοτηθεί. Οι αλλαγές έχουν να κάνουν με την επάρκεια του συστήματος στεγάνωσης, τη κατασκευή του κατάντη φράγματος, την υδραυλική απομόνωση της στοάς με όρους που αποκλίνουν από αυτούς που είχε υπογράψει η εταιρεία και είναι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την εκτίμηση κινδύνων σε μια Μελέτη Ασφαλείας.

«Υπάρχει μία πληθώρα εγγράφων που αναιρεί το ένα το άλλο, κάτι που δείχνει ότι η διοίκηση δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος» δηλώνει μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γ. Ζουμπάς. «Αυτό σημαίνει ότι από την μία η εταιρεία κάνει τη δουλειά της από την άλλη οι κάτοικοι δέχονται τις επιπτώσεις. Υπάρχουν και άλλα έγγραφα τέτοια υπηρεσιών, επιτροπών και τελικά η εταιρεία συνεχίζει να δραστηριοποιείται, να μεταφέρει απόβλητα χωρίς να λαμβάνει μέτρα κάτι που δεν της επιτρέπεται, και χωρίς να τηρεί τους όρους της μεταφοράς τα τοποθετεί σε ένα φράγμα χωρίς άδεια λειτουργίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει σύγχυση στο θέμα αυτό, δηλαδή ποια είναι η αρμόδια υπηρεσία για να εκδώσει την άδεια. «Σημασία έχει, όμως, ότι τελικά όλα αυτά ρυπαίνουν το περιβάλλον στο οποίο όλοι ορκίζονται ότι θέλουν να το προστατεύσουν».

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις που θα έπρεπε να κάνει το ΥΠΕΝ ο κ. Ζουμπάς αναφέρει ότι εδώ και 3 χρόνια το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος διαπιστώνει με έγγραφά του ότι τα απόβλητα που μεταφέρονται δεν έχουν χαρακτηριστεί από την εταιρεία και θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται σαν επικίνδυνα και όχι σαν αδρανή. «Το θέμα είναι όταν το λένε οι Επιθεωρητές ποιος θα το εφαρμόσει; Το Υπουργείο, η αδειδοδοτούσα αρχή θα έπρεπε να πει ότι πρέπει να σταματήσει η δραστηριότητα, πράγμα που δεν έχει κάνει. Επίσημη απάντηση δεν έχουμε λάβει και δεν γνωρίζουμε από που πρέπει να πάρουμε την απάντηση. Η υπηρεσία που αδειοδοτεί ανήκει αλλού, η υπηρεσία που παρακολουθεί ανήκει αλλού, όλες μαζί στο Υπουργείο αλλά φαίνεται ότι δεν μπορούν ή μάλλον δεν θέλουν να συνεννοηθούν γιατί εξυπηρετούν διαφορετικά συμφέροντα» σημειώνει ακόμη υπογραμμίζοντας ότι «Οι εισαγγελείς με αυτό και μόνο το έγγραφο θα έπρεπε να παρέμβουν για να επιβάλουν τη νομιμότητα. Δυστυχώς ούτε και αυτό γίνεται».

Αναφορικά με τις δημοτικές εκλογές ο κ. Ζουμπάς αναφέρει ότι το διακύβευμα για την περιοχή συνεχίζει να είναι η εξόρυξη χρυσού δηλώνοντας ότι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο Αργύρης Τσακνής. «Η εταιρεία προσπάθησε να βρει υποψήφιο που πρόσκειται σε αυτήν, βάζει στελέχη της υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους και άρα σε μεγάλο βαθμό θα συνεχίζει αυτό το θέμα να είναι το σημείο αναφοράς».

Υπάρχουν, σύμφωνα με τον ίδιο, και άλλα ζητήματα που αφορούν την περιοχή και πρέπει να δοθεί έμφαση σε αυτά, ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες, «για να πάει η περιοχή μπροστά και να υπάρχει και ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης για να απεξαρτηθεί από την μονομέρεια των μεταλλείων». «Εγώ δηλώνω ότι είμαι στη διάθεση των συναδέλφων μου να με αξιοποιήσουν όπως θέλουν, εκτός από δήμαρχο. Τον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού και την επέκτασή της θα συνεχίσω να τον δίνω από όποια θέση και αν βρίσκομαι γιατί είναι κάτι που πιστεύω βαθύτατα και δεν πρόκειται να το ξεπεράσω» καταλήγει.

Πηγή: 91,4 FM Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]