Αυτοί οι εκπληκτικοί τρανς άνθρωποι συνετέλεσαν στην εικόνα του κόσμου όπως είναι σήμερα, είτε μέσω του ακτιβισμού τους, της αναγνωρισιμότητάς τους ή θέτοντας νέα νομικά προηγούμενα.

Στα κλασικά βιβλία ιστορίας, σπάνια γίνεται αναφορά σε ΛΟΑΤ άτομα και πολύ περισσότερο στους αγώνες για το ΛΟΑΤ δικαιώματα. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε μία λίστα με τρανς ανθρώπους που διαμόρφωσαν την ιστορία.

1. Αpril Ashley

april-ashley-2

Η April αποκαλύφθηκε ως διεμφυλική γυναίκα από την εφημερίδα Sunday People το 1961 και είναι μία από τις πρώτες Βρετανίδες που έγινε γνωστό ότι υποβλήθηκαν σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου.

Όταν ήταν νέα, υπηρέτησε στο Εμπορικό Ναυτικό με τον μελλοντικό Βρετανό Ύπουργό παρα τω Προθυπουργώ John Prescott. Μετά από μία απόπειρα αυτοκτονίας, υποβλήθηκε σε επαίσχυντη απαλλαγή και μία δεύτερη απόπειρα είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο ψυχιατρικό ινστιτούτο του Ormskirk στην ηλικία των 17 για θεραπεία. Τελικώς υποβλήθηκε σε μία επτάωρη επέμβαση στο Μαρόκο αφού για χρόνια μάζευε το τότε δυσθεώρητο ποσό των 3.000 λιρών.

Η April στη συνέχεια έγινε ένα πολύ επιτυχημένο μοντέλο εσωρούχων, με παρουσία στις σελίδες της Vogue και με αξιοσέβαστες απολαβές. Ωστόσο όταν αποκαλύφθηκε ως τρανς, η καριέρα της εξαφανίστηκε κυριολεκτικά εν μία νυκτί, ενώ δέχθηκε δριμεία κριτική. Το 2012 της ανακηρύχθηκε σε Μέλος του τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (MBE) από τη βασίλισσα, για τις υπηρεσίες της στη διεμφυλική ισότητα.

2. Sylvia Rivera

sylvia-rivera-2

H Rivera ήταν μία από τις παλαιότερες και πλέον επιδραστικές ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των διεμφυλικών, μετά την εξέγερση του Stonewall Inn το 1969, στην οποία ήταν παρούσα.

Ξόδεψε σχεδόν όλη της τη ζωή μαχόμενη για την μεταρρύθμισης των πολιτικών δικαιωμάτων, όχι μόνο για τους γκέι και τους διεμφυλικούς, αλλά επίσης για τους Αφρο-Αμερικανούς και ως μέλος του δεύτερου κύματος του φεμινισμού. Όταν απεβίωσε, ένας επιφανής ακτιβιστής την χαρακτήρισε ως «Ρόζα Παρκς του σύγχρονου διεμφυλικού κινήματος». Η προσωπογραφία της πλέον κοσμεί την National Portrait Gallery.

3.Michael Dillon

michael-dillon-2

Ο Dillon έγινε ο πρώτος διεμφυλικός άνδρας στην ιστορία που υπεβλήθη σε φαλοπλαστική. Αργότερα συνέγραψε το βιβλίο «Εαυτός: μία σπουδή στην Ηθική και την Ενδοκρινολογία» (Self,

A Study in Ethics and Endocrinology) που θεωρείται το πρώτο βιβλίο για την διεμφυλική ταυτότητα, την αξίωση ιατρικής και ορμονικής μέριμνας αντί της ψυχολογικής προσέγγισης για τους διεμφυλικούς.

4. Lucy Hicks Anderson

lucy-hicks-anderson-2

Η Anderson αντιμετώπισες κατηγορίες ψευδορκίας όταν μηνυτές επέμειναν ότι ήταν αρσενικού γένους, όπως γεννήθηκε βιολογικά. Ισχυρίστηκαν ότι είχε επιχειρήσει να εξαπατήσει τις αρχές ώστε να αξιώσει γαμήλια ωφελήματα.

Περιφρονώντας τις κατηγορίες, η Anderson δήλωσε ότι «Προκαλώ κάθε γιατρό στον κόσμο να αποδείξει ότι δεν είμαι γυναίκα. Έζησα, ντυνόμουν και συμπεριφερόμουν ακριβώς όπως είμαι, ως μία γυναίκα.» Αυτό συνέβη αρκετά χρόνια πριν το Stonewall, οπότε πολλοί θεωρούν την Anderson μία από τις πρωτοπόρους της ισότητας στον γάμο.

5. Chevalier d’ Eon

chevalier_d_eon-3

Γεννημένος το 1728, ο Ιππότης d’ Eon είχε μια επιφανή καριέρα ως Γάλλος κατάσκοπος και διπλωμάτης. Ο d’ Eon άρχισε να εμφανίζεται στην αυλή της βασίλισσας Ελισάβετ ως γυναίκα, ισχυριζόμενος ότι είχε χαρακτηριστεί κορίτσι κατά την γέννηση και απαιτούσε να αναγνωριστεί το φύλο του ως τέτοιο από τη γαλλική κυβέρνηση.

Ο d’ Eon ήταν τόσο γνωστή φιγούρα ώστε ο όρος «εονισμός» ήταν για κάποιον καιρό αναφορά σε όσους επεδείκνυαν διεμφυλικά ή φυλόρευστα (genderfluid) χαρακτηριστικά.

6. Marsha P. Johnson

MARSHA BIRTHDAY PARTY AT JUDY'S pic page - Version 2

Συνιδρύτρια του S.T.A.R. (Street Transvestite Action Revolutionaries) με τη φίλη της Sylvia Rivera, η Marsha P. Johnson ήταν μία από τις πρώτες ακτιβίστριες που αγωνίστηκε επιθετικά ενάντια στις θεσμικές προκαταλήψεις στον απόηχο της εξέγερσης του Stonewall.

Φημίζεται ότι, όταν ερωτήθηκε από έναν δικαστή τι σήμαινε το αρχικό “P”, η Johnson απάντησε “Pay it no mind” (Μην το πολυσκέφτεσαι), φράση που θα γινόταν χαρακτηριστική της.

Η Johnson εκδήλωνε διαφορετικές ταυτότητες σε διαφορετικές στιγμές, αλλά γενικά αναφέρονταν σε εκείνη σε θηλυκό γένος, αν και δεν ήταν εχθρική σε αρσενικές αντωνυμίες και αυτοπροσδιορίστηκε ως άνδρας σε ένα ντοκιμαντέρ λίγο πριν τον θάνατό της.

7. Roberta Cowell

roberta-cowell

Γεννημένη το 1918, η Roberta Cowell ήταν Βρετανή πιλότος μαχητικού. Μετά την ολοκλήρωση της θητείας της στην βρετανική αεροπορία, η Cowell θα γινόταν η πρώτη βρετανίδα που θα υποβαλλόταν σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου.

Τον Μάρτιο του 1954, τα νέα για τον επαναπροσδιορισμού του φύλου της κυκλοφόρησαν, μαγνητίζοντας το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε όλον τον κόσμο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, της προσφέρθηκαν 8000 λίρες για να πει την ιστορία της σε ένα περιοδικό (ποσό ίσο με 200.000 λίρες το 2016). Ήταν κοντινή φίλη του Michael Dillon, ο οποίος την βοήθησε να αποκτήσει πρόσβαση στο χειρουργείο.

8. Renée Richards

renee-richards-2

H Richards ήταν μια επιτυχημένη τενίστρια την δεκαετία του 1970, της οποίας η μετάβαση σχεδόν τερμάτισε την καριέρα της. Η Ένωση Αντισφαίρισης Γυναικών των Η.Π.Α. είχαν αρχίσει να ζητούν γενετικό έλεγχο των αθλητριών και αρνήθηκαν στην Richards να συμμετέχει στον ανταγωνισμό.

Εκείνη άσκησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, κέρδισε και έθεσε ένα ιστορικό προηγούμενο ενάντια σε τέτοιες διακρίσεις. Στην συνέχεια εργάστηκε ως οφθαλμολόγος στην Καλιφόρνια, όπου ακόμη ζει στα 82 της χρόνια.

9. Coccinelle

coccinelle-2

Η διασκεδάστρια νυχτερινών club, Coccinelle (“κοξινέλ”), αλλιώς γνωστή ως Jaqueline Charlotte Dufresnoy, έγινε διάσημη το 1950 ως μία από τις πρώτες γυναίκες της Ευρώπης που υποβλήθηκαν σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου. Ήδη δημοφιλής τραγουδίστρια και περφόρμερ, η ιατρική της μετάβαση το 1958 την έκανε απίστευτα αναγνωρίσιμη.

Παράλληλα με την καριέρα της στη σοου μπιζ, η Coccinelle ήταν αφοσιωμένη στον ακτιβισμό. Ίδρυσε μία φιλανθρωπική οργάνωση για την παροχή συναισθηματικής και πρακτικής υποστήριξης για τα άτομα που αναζητούσαν να κάνουν επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου και έκανε καμπάνιες για τα δικαιώματα των τρανς. Η April Ashley δούλεψε με την Coccinelle στα σοου της, χρησιμοποιώντας τον μισθό της για να πληρώσει για την επέμβασή της.

10. Sir Ewan Forbes

sir-ewan-forbes-2

Ο Forbes κατάφερε να επαναπροσδιοριστεί νομικά ως άνδρας το 1952, αλλάζοντας το πιστοποιητικό γέννησής του. Ωστόσο αυτό δημιούργησε ένα μεγάλο ζήτημα για τον κληρονόμο της τεράστιας οικογενειακής περιουσίας και τίτλου. Μόνο οι γιοι της οικογένειας μπορούσαν να κληρονομήσουν την περιουσία και καθώς τα μεγαλύτερα αδέλφια του είχαν πεθάνει, η περιουσία θα πήγαινε σε έναν ξάδερφό του.

Μία πικρή αλλά άκρως ιδιωτική νομική διαμάχη ξέσπασε, την οποία εντέλει ο Ewan Forbes κέρδισε. Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης δεν είναι πλήρως γνωστές καθώς διατηρήθηκαν άκρως μυστικές για να αποφευχθεί η δυσφήμιση του οικογενειακού ονόματος, ωστόσο θεωρήθηκε ένα μείζον νομικό προηγούμενο. Όταν τελικώς πέθανε το 1991, ο ξάδερφός του κληρονόμησε την περιουσία του και τον τίτλο του.

11. Christine Jorgensen

christine-jorgensen-2

Η Christine Jorgensen ήταν μία Αμερικανή τρανς γυναίκα, το πρώτο πρόσωπο που έγινε ευρέως γνωστό στις ΗΠΑ επειδή υποβλήθηκε σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου. Αφού υπηρέτησε τον στρατό των ΗΠΑ, έλαβε την άδεια να μεταβεί στην Δανία, όπου υποβλήθηκε στην επέμβαση.

Τον Δεκέμβριο του 1952, με την επιστροφή της στην Αμερική, η New York Daily News εμφάνιζε την Jorgensen σε ολόκληρο το πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Πρώην πεζοναύτης γίνεται ξανθιά καλλονή», κάνοντάς την άμεσα διάσημη. Στην συνέχεια ακολούθησε καριέρα ηθοποιού και περφόρμερ σε βραδινά κλαμπ και εκμεταλλεύτηκε την δημοσιότητά της για να υποστηρίξει τα δικαιώματα των τρανς.

christine-jorgensen

Αυτή η λίστα φυσικά, δεν είναι πλήρης. Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας προτάσεις στα σχόλια.

Μετάφραση: Αλέξανδρος Βάκουλας

Πηγή.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]