Τον Ιανουάριο του 2019 η Χαμένη Λεωφόρος επιστρέφει για λίγες ημέρες στο Άστορ, με επιλογές από το πρόγραμμα των δύο προηγουμένων ετών και με αφορμή την κυκλοφορία ενός βιβλίου από και για την Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Σινεμά. Ένας συλλογικός τόμος που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Νεφέλη σε επιμέλεια της Αφροδίτης Νικολαΐδου και της Άννας Πούπου και θα περιλαμβάνει τριανταπέντε κείμενα καλλιτεχνών για τριανταπέντε ελληνικές ταινίες που προβλήθηκαν στο πλαίσιο της Λεωφόρου.
Ποιος βλέπει το Σάββατο της Ανάστασης τους Βοσκούς του Νίκου Παπατάκη στον υπολογιστή του; Ζούμε ακόμα στην Ελλάδα της Τόνιας Μαρκετάκη; Ποιος γράφει πέντε ιστορίες για την Εκδρομή του Τάκη Κανελλόπουλου; Και ποια θυμήθηκε τον Κηφισό ξεμπάζωτο και τα τραγούδια του Στράτου Διονυσίου βλέποντας τον Έρωτα του Οδυσσέα του Βασίλη Βαφέα; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα περιμένουν απάντηση από την Πέμπτη 17 έως την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου επί οθόνης, σκηνής και φουαγιέ του Κινηματογράφου Άστορ.
Παράλληλα, στην απέναντι πλευρά της Στοάς θα υπάρχει μια εγκατάσταση με τις εικόνες που συνόδεψαν τα ταξίδια της Λεωφόρου, όπως τις φιλοτέχνησε ο σκηνοθέτης Νίκος Πάστρας.
Το πρόγραμμα αναλυτικά:
ΠΕΜΠΤΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
18:30 Παρουσίαση του βιβλίου Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά από τους: Γιώργο Κρασσακόπουλο – Επικεφαλή Προγράμματος Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης / Συνιδιοκτήτη του κινηματογραφικού site Flix.gr, Δημήτρη Παπανικολάου – Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικών σπουδών Πανεπιστήμιου Οξφόρδης & την Μαρία Παραδείση -Ιστορικό Κινηματογράφου / Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου
21:00 Ιωάννης ο βίαιος της Τόνιας Μαρκετάκη, 1973, 180΄, 35μμ, με αγγλικούς υπότιτλους
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
18:30 Ανατολική περιφέρεια του Βασίλη Βαφέα, 1979, 77΄, 35μμ, με αγγλικούς υπότιτλους
20:15 Κιέριον του Δήμου Θέου, 1968, 86΄, 35μμ, με γαλλικούς υπότιτλους
22:00 Ληστεία στην Αθήνα του Βαγγέλη Σερντάρη, 1969, 97´, ειδικά αποκατεστημένη ψηφιακή κόπια
00:00 Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται του Ανδρέα Τσιλιφώνη, 1984, 95΄, 35μμ
ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
18:30 Λάβετε θέσεις του Θόδωρου Μαραγκού, 1973, 87᾽, ειδικά αποκατεστημένη ψηφιακή κόπια
20:15 Χάππυ Νταίη του Παντελή Βούλγαρη, 1976, 100΄, 35μμ
22:15 Οι βοσκοί του Νίκου Παπατάκη, 1967, 96΄, 35μμ, με αγγλικούς υπότιτλους
Θα ακολουθήσει πάρτι με dj set Felizol, The Boy & Νίκος Πάστρας
ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
18:30 Σχετικά με τον Βασίλη του Σταύρου Τσιώλη, 1986, 75΄, 35μμ, με αγγλικούς υπότιτλους
20:15 Τα παιδιά του Κρόνου του Γιώργου Κόρρα, 1985, 113΄, 35μμ, με γαλλικούς υπότιτλους
22:45 Oh Babylon του Κώστα Φέρρη, 1989, 90΄, 35μμ, στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους
ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
18:30 Το άλλο γράμμα του Λάμπρου Λιαρόπουλου, 1976, 76΄, 35μμ, με γαλλικούς υπότιτλους
20:00 Δι’ ασήμαντον αφορμήν του Τάσου Ψαρρά, 1974, 101΄, 35μμ, με γαλλικούς υπότιτλους
22:15 Ανοιχτή επιστολή του Γιώργου Σταμπουλόπουλου, 1968, 81´, 35μμ, με γαλλικούς υπότιτλους
Κινηματογράφος Άστορ
Σταδίου 28 (είσοδος εντός στοάς Κοραή, ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)
Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ ανά προβολή | 8 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο
Τι είναι η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά;
Τον Δεκέμβριο του 2016 μια ιδιότυπη κινηματογραφική λέσχη έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της Αθήνας. Από τότε και για 2 χρόνια, η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά, πρωτοβουλία της Ένωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), αποτέλεσε το ωραιότερο σινεματικό ραντεβού της πόλης. Με τους σκηνοθέτες Αλέξη Αλεξίου, Γιάννη Βεσλεμέ, Ελίνα Ψύκου και την ιστορικό κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου στο τιμόνι, η Χαμένη Λεωφόρος ξεκίνησε δείχνοντας το δρόμο για τα «παράξενα, παραγνωρισμένα, παραμελημένα, παραπονεμένα ελληνικά φιλμ των δεκαετιών 1960 – 1990» και συνέχισε οδηγώντας μας επιδέξια «από το κλασσικό στο μεταμοντέρνο κι από κει στο περιθωριακό, το ποπ, το ιερό και το βέβηλο». Παρουσιάσεις από νέους σκηνοθέτες, αφίσες-κομψοτεχνήματα, video-κολάζ και συνεντεύξεις, αφιερωματικά κείμενα, mixtapes, parties, μεταμεσονύχτιες προβολές κι ολονυχτίες συσπείρωσαν γύρω από τη Λεωφόρο ένα πολύχρωμο σινεφίλ πλήθος κι ανέδειξαν εκλεκτικές κινηματογραφικές συγγένειες.
*Στον συλλογικό τόμο που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Νεφέλη γράφουν οι: Αλέξης Αλεξίου, Θάνος Αναστόπουλος, Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Ρέα Βαλντέν, Γιάννης Βεσλεμές, Μαρίνα Γιώτη, Άντζελα Δημητρακάκη, Ρηνιώ Δραγασάκη, Γιώργος Δρίβας, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Αθανάσιος Καρανικόλας, Ορσαλία – Ελένη Κασσαβέτη, Λένα Κιτσοπούλου, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Ζακλίν Λέντζου, Χρήστος Μασσαλάς, Ζαχαρίας Μαυροειδής, Γιούλα Μπούνταλη, Χρήστος Οικονόμου, Γιάννης Παλαβός, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Κάλλια Παπαδάκη, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Στέργιος Πάσχος, Γλυκερία Πατραμάνη, Βασιλική Πέτσα, Κώστας Περούλης, Θοδωρής Προδρομίδης, Εύα Στεφανή, Σύλλας Τζουμέρκας, Θωμάς Τσαλαπάτης, Άννα Τσίρμπα, Γιάννης Τσίρμπας, Άγγελος Φραντζής, Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου
Περισσότερα και στο facebook event
Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.
Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.