Σε ανάρτηση κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην Τήνο στη θέση Πράσση, στου Πολέμου τον Κάμπο, προχώρησε η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, μία ημέρα πριν το μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στην επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί.

Η Μ. Τσόκλη υπογραμμίζει ότι η βασικότατη αντίρρηση έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση των ανεμογεννητριών: “Για να τοποθετηθούν στις κορυφογραμμές και πάνω από παραδοσιακά χωριά, θα χρειαστούν διανοίξεις τεράστιας κλίμακας που θα καταστρέψουν ανεπανόρθωτα, μέρος του χειροποίητου τοπίου του νησιού, που αιώνες τώρα διαμορφώνεται με ανθρώπινο μόχθο”.

“Υπάρχουν νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν τη δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων, υπάρχουν βραχονησίδες που δέρνονται από τον αέρα, υπάρχουν σημεία στα νησιά των Κυκλάδων απομακρυσμένα, που δεν υποβαθμίζουν χυδαία το πολιτιστικό προϊόν τους. Όμως όλα αυτά κοστίζουν ακριβότερα! Ε. Τέλος, θα έπρεπε όλοι οι Έλληνες να βλέπουμε τις Κυκλάδες σαν έναν Εθνικό Θησαυρό και όχι ανταγωνιστικά”, καταλήγει και παραθέτει μία εικόνα από το σημείο εγκατάστασης, η οποία απεικονίζει το μέγεθος της καταστροφής που πρόκειται να προκληθεί.

ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ

Αύριο στην Τήνο, διοργανώνεται ένα μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στην επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί. Για κάποιον ανόητο λόγο, η συζήτηση έχει υποβαθμιστεί σε τραγικό επίπεδο, με κάποιους να υποστηρίζουν “Εμείς στη Μακεδονία αναπνέουμε υπολείμματα καύσης λιγνίτη για να μη βλέπετε εσείς ανεμογεννήτριες. Αυτό τέλειωσε!”

Σε όσους επιμένουν να μην αντιλαμβάνονται την ουσία του θέματος:

Α. δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιοι τόποι έχουν υποβαθμιστεί λόγω των λιγνιτικών εργοστασίων, πρέπει να υποβαθμιστούν και άλλοι για να είμαστε πάτσι!!!

Β. Δεν είναι όλοι οι τόποι ίδιοι. Οι Κυκλάδες είναι ένα μοναδικής πολιτιστικής σημασίας αρχιπέλαγος, περιουσία Ελληνική και παγκόσμια και οφείλει να προστατεύεται (και όχι μόνο από τις ανεμογεννήτριες). Συνεισφέρουν δε, λόγω της ιδιαίτερης πολιτιστικής και αισθητικής φυσιογνωμίας τους πολλαπλάσια στην Ελλάδα μέσω του τουρισμού. Καταστροφή του τοπίου τους, σημαίνει καταστροφή του “προϊόντος” τους, υποβάθμιση δηλαδή, για την ίδια τη χώρα.

Γ. Η βασικότατη αντίρρηση έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση των ανεμογεννητριών. Για να τοποθετηθούν στις κορυφογραμμές και πάνω από παραδοσιακά χωριά, θα χρειαστούν διανοίξεις τεράστιας κλίμακας που θα καταστρέψουν ανεπανόρθωτα, μέρος του χειροποίητου τοπίου του νησιού, που αιώνες τώρα διαμορφώνεται με ανθρώπινο μόχθο. Σε ό,τι αφορά στην Τήνο, το αγροτικό της τοπίο αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία που την χαρακτηρίζουν. Είναι δεδομένο ότι οι μελέτες χωροθέτησης έχουν γίνει για να διευκολύνουν οικονομικά τους επενδυτές (κοινώς να τους έρθει η επένδυση φθηνότερα) και όχι για να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα στη χώρα, διότι

Δ. Υπάρχουν νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν τη δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων, υπάρχουν βραχονησίδες που δέρνονται από τον αέρα, υπάρχουν σημεία στα νησιά των Κυκλάδων απομακρυσμένα, που δεν υποβαθμίζουν χυδαία το πολιτιστικό προϊόν τους. Όμως όλα αυτά κοστίζουν ακριβότερα! Ε. Τέλος, θα έπρεπε όλοι οι Έλληνες να βλέπουμε τις Κυκλάδες σαν έναν Εθνικό Θησαυρό και όχι ανταγωνιστικά.

Η φωτό για να καταλάβουμε το εύρος της καταστροφής που πρόκειται να γίνει…

Αυτά…

ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ Ο ΛΟΓΟΣΑύριο στην Τήνο, διοργανώνεται ένα μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στην επικείμενη εγκατάσταση…

Gepostet von Maya Tsoclis am Donnerstag, 21. November 2019

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X