Δημοσιεύουμε ανακοίνωση από το Αντιφασιστικό Μέτωπο Αργολίδας σχετικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την αφίσα μαγαζιού του Ναυπλίου που απεικόνιζε τον Ιησού με μακιγιάζ.

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΙΜΟΥ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ

«Σάλος στο Ναύπλιο με αφίσα μακιγιαρισμένου Χριστού!»
«Οργισμένες αντιδράσεις των κατοίκων για το πάρτυ βλασφημίας!»
«Σόδομα και Γόμορα στο Ναύπλιο!»

είναι μερικές μόνο από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησαν τα ΜΜΕ για να καλύψουν το γεγονός της χρήσης μιας καλλιτεχνικά επεξεργασμένης θρησκευτικής εικόνας για πάρτυ σε μπαρ του Ναυπλίου. Ένα γεγονός που εκ των πραγμάτων θα είχε περάσει από απαρατήρητο έως αστείο έγινε η αφορμή για την στοχοποίηση της συγκεκριμένης μικρής επιχείρησης, των ιδιοκτητών και των εργαζομένων σε αυτήν. Στοχοποίηση που περιελάμβανε ακόμη και απειλές κατά της ζωής και επισκέψεις σε σπίτια των «βλάσφημων».

Το κυρίαρχο ζήτημα στην υπόθεση όμως δεν είναι αυτό που προβάλλεται από τα ΜΜΕ, αν δηλαδή συμφωνεί κάποιος ή διαφωνεί με την χρησιμοποίηση μιας καλλιτεχνικά επεξεργασμένης θρησκευτικής εικόνας. Ούτως ή άλλως τέτοιες εικόνες σαν αυτή που χρησιμοποιήθηκε κυκλοφορούν κατά δεκάδες στο διαδίκτυο εδώ και χρόνια.

Το ουσιώδες ζήτημα είναι αν θα αποδεχτούμε κάποιους, είτε πρόκειται για παπάδες είτε για πληρωμένους τοπικούς «δημοσιογράφους» αυτόκλητους θεματοφύλακες της ηθικής, να θεωρούν ότι η περιοχή αποτελεί «φέουδό τους», ότι έχουν το ελεύθερο να στοχοποιούν, να απειλούν και να διαπομπεύουν ως άλλοι ιεροεξεταστές οποιονδήποτε κάθε φορά δεν συμμορφώνεται με τα «χρηστά ήθη» όπως αυτοί τα εννοούν.

Το θέμα ανέδειξε τον βαθύ πολιτικό ρόλο που έρχεται να παίξει ο συντηρητισμός σε μια περίοδο εντεινόμενου κυβερνητικού αυταρχισμού (αστυνομική αυθαιρεσία, πειθάρχηση της νεολαίας, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, εισαγγελική πρόταση που αθωώνει την Χ.Α. στην δίκη των νεοναζί, κτλ). Συντηρητισμός που έφτασε στο σημείο να κάνει πρώτο θέμα στις τηλεοράσεις μια αφίσα σε ένα μπαρ μιας επαρχιακής πόλης διεκδικεί το δικαίωμα και την εξουσία να αποτελεί ρυθμιστή της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας.

Βασικός και διαχρονικός ιδεολογικός πυλώνας του συντηρητισμού η επίσημη Εκκλησία. Με κάποιες εξαιρέσεις αξιοπρεπών ιερέων ακόμα και το έτος 2020 στην Ελλάδα συνεχίζουμε να μιλάμε για οικονομική εκμετάλλευση του θρησκευτικού αισθήματος έως την ακόμα χυδαιότερη εκμετάλλευση της ανθρώπινης απόγνωσης. Για να μην γίνει λόγος για τον πλουτισμό παραγόντων της Εκκλησίας από την διαχείριση και εκμετάλλευση ακινήτων τεράστιας αξίας (όπως είναι και διατηρητέα κτίρια στον παραδοσιακό ιστό της πόλης του Ναυπλίου). Σε όλα τα προηγούμενα αν προσθέσουμε και τα σκάνδαλα παιδεραστίας όπου εμπλέκονται ιερείς (όσα από αυτά έχουν αποκαλυφθεί τους τελευταίους μήνες, βλ. παιδεραστής ιερέας στη Μάνη) συνθέτουμε ένα σκηνικό τέτοιας υποκρισίας που μόνο σε ένα περιβάλλον όπου επικρατεί ο σκοταδισμός και η μεταφυσική αντίληψη της πραγματικότητας μπορεί να ανθίσει.

Η συγκεκριμένη περίπτωση των «βλάσφημων του Ναυπλίου» πρόκειται για μια ωμή επιχείρηση λογοκρισίας βγαλμένη από προηγούμενες δεκαετίες συντονισμένη από τον ιερέα της ενορίας της Παναγίας, Διονύσιο Ταμπάκη που περιλαμβάνει την κινητοποίηση τοπικών και μεγάλων ΜΜΕ για τη δημιουργία τεχνητού κλίματος αγανάκτησης και την στοχοποίηση όσων πολιτών έχουν έναν τρόπο σκέψης και έκφρασης που δεν εγκρίνει ο ίδιος.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι πρόκειται για τον ιερέα που ευλογούσε τα γραφεία της Χ.Α. στο Ναύπλιο το 2013. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια φαίνεται ότι ο αγιασμός που απλόχερα τους έραινε ο Διονύσιος Ταμπάκης δεν έπιασε τόπο με αποτέλεσμα η θεία χάρη να τους εγκαταλείψει πρόωρα και να κλείσουν πριν την ώρα τους.

Τέλος θα παραθέσουμε αποσπάσματα με τους στίχους τραγουδιού (extreme unction) του συγκροτήματος Naer Mataron που τους τραγουδούσε γνωστός πρώην βουλευτής της Χ.Α. και αναμένουμε από τον ιερέα να κινηθεί ανάλογα με την περίπτωση των «βλάσφημων» του μπαρ του Ναυπλίου:

“Έστειλες τον μπάσταρδο τον γιο σου, τον γα…μένο Ιησού Χριστό”…
“Η χριστιανική εκκλησία βρομάει τη σαπίλα του Ιεχωβά”…
“Η φτήνια του υπανθρώπου του σταυρού”…
“Φλόγες που καίνε τον υιό του Θεού και τους Αγίους του”…
“Αλλά τώρα θριαμβεύει ο Διάβολος
Θ’ αφήσουμε την εκκλησία να σαπίσει και θα σφάξουμε στην αγία τράπεζα τους ηλιθίους”

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ-ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΙΜΟΥ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ«Σάλος στο Ναύπλιο με αφίσα μακιγιαρισμένου Χριστού!»«Οργισμένες…

Gepostet von Αντιφασιστικό Μέτωπο Αργολίδας am Sonntag, 29. Dezember 2019

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια