Σε καραντίνα τα εργασιακά δικαιώματα (και) στη Beat, την ηλεκτρονική πλατφόρμα εύρεσης ταξί

Η εταιρεία μας για παράδειγμα, αρκετά έγκαιρα αναγνώρισε το μέγεθος της απειλής και εφάρμοσε εργασία από το σπίτι για να προστατεύσουμε την υγεία των εργαζομένων. Επίσης, οι επιχειρήσεις είναι απαραίτητο να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, διαθέτοντας όσα κεφάλαια μπορούν να έχουν στα ταμεία τους, με δεδομένη την κατάρρευση των χρηματιστηρίων και την (έλλογη) απροθυμία των επενδυτών να βοηθήσουν. Όμως στο μεγαλύτερο μέρος, ο ιδιωτικός τομέας είναι ο μεγάλος αποδέκτης όλων των συνεπειών αυτής της κρίσης: εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους, εταιρείες θα κλείσουν, ολόκληροι κλάδοι θα συρρικνωθούν, και όλα αυτά για λόγους πέρα από τις δυνάμεις τους, πέρα από όσα έχουν κάνει ή μπορούν να κάνουν».

Τα παραπάνω δήλωνε ο Νίκος Δρανδάκης ιδρυτής και CEO της «BEAT» στις 4 Απριλίου 2020 (στο Fortune Greece).

Τρεις ημέρες μετά (7/4/20), ο ίδιος, όπως καταγγέλλει δημόσια η συλλογικότητα «RADICAL IT» και επιβεβαίωσε από αξιόπιστη πηγή το Left.gr, ανακοίνωσε σε προγραμματισμένο meeting με όλο το προσωπικό, την απόλυση 13 εργαζομένων στην Ελλάδα και μερικών ακόμα στην Λατινική Αμερική, εκ περιτροπής εργασία για «non-critical ρόλους», καθώς και μειώσεις αποδοχών (οι πληροφορίες λένε ότι αυτή φτάνει το 10% για εργαζόμενους με αμοιβή άνω των 1.000 ευρώ).

[slide από το all-hands meeting της 7ης Απριλίου]

Φαίνεται πώς, όταν η εταιρεία διαφήμιζε το καθεστώς τηλεργασίας και ο CEO δήλωνε στην ίδια συνέντευξη ότι «ο καθένας πρέπει να πάρει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί άμεσα», αυτό που εννοούσε ήταν πως -αν χρειαστεί- τη ζημιά θα την πληρώσουν για ακόμα μία φορά οι εργαζόμενοι.

Η διοίκηση της εταιρείας ισχυρίζεται ότι οι απολύσεις δεν σχετίζονται με τα υπόλοιπα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά με την αξιολόγηση της επίδοσης των συγκεκριμένων εργαζομένων. Ωστόσο, ποτέ στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει τέτοιο «κύμα» απολύσεων σε μία ημέρα.

«Τόσο έξω έπεσε δηλαδή το τμήμα HR και οι μάνατζερς μετά από τόσα φίλτρα που πέρασαν οι συνάδελφοι (συνέντευξη γνωριμίας, εκπόνηση μεγάλου πρότζεκτ, δεύτερη τεχνική συνέντευξη διάρκειας τριών ωρών, κοκ.) για να προσληφθούν εκεί; Ας αφήσουν καλύτερα τις φθηνές δικαιολογίες και ας πουν τα πράγματα με το όνομά τους: “τα κέρδη δικά μας, η ζημιά δική σας”», αναφέρει χαρακτηριστικά η καταγγελία της «RADICAL IT»

Μπορεί στην ιστοσελίδα της εταιρείας να μην υπάρχουν αναρτημένα τα οικονομικά της στοιχεία, ωστόσο, σύμφωνα με την συλλογικότητα, μόνο για το έτος που μας πέρασε, η «BEAT» σημείωσε αύξηση 35% και 700.000 νέους επιβάτες, πληρώνει το ενοίκιο τεσσάρων ορόφων στο «κόσμημα της Αθήνας» κτίριο Orbit (φωτογραφία παρακάτω), «αλλά και γλιτώνει κάμποση φορολογία καθώς έχει για έδρα της την Αγγλία, πράγμα που παραδέχτηκε ο ίδιος ο CEO στη Βουλή» (το 20018).

Η πρωτοβουλία καλεί σε «βομβαρδισμό σχολίων» στα social media της εταιρείας (εδώ και εδώ), ώστε να παρθούν πίσω οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών

https://www.facebook.com/radicalIT.initiative/posts/3709683905740715

Εκ περιτροπής εργασία με μείωση 50% στον μισθό για non-critical θέσεις

Tην ίδια στιγμή, για κάποιους ρόλους εργαζόμενων που (η εταιρεία ξαφνικά έκρινε ότι) δεν είναι critical, η εργοδοσία εκμεταλλεύεται την διάταξη της κυβερνητικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την εκ περιτροπής εργασία με μείωση 50% στον μισθό (με μονομερή εργοδοτική απόφαση). Με άλλα λόγια, αναφέρει η καταγγελία, «αφού χώρισαν τους εργαζόμενους σε critical και non-critical, στους μισούς ανακοίνωσαν μειώσεις έως 30% και στους υπόλοιπους ημιαπασχόληση και 50% χωρίς τη συναίνεση ούτε την υπογραφή τους και με διάρκεια που μπορεί να φτάσει αν χρειαστεί τους εννιά μήνες».

«Εθελοντικές» μειώσεις μισθών και νέα «έκτακτη» αξιολόγηση

Για πολλούς από τους υπόλοιπους εργαζόμενους που δεν θα δουλέψουν με καθεστώς ημιαπασχόλησης, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι θα γίνουν μειώσεις μισθού της τάξης 10%. Η καταγγελία κάνει λόγο για «εθελοντικές μειώσεις». Τι σκοπεύει όμως να κάνει η εργοδοσία με όσους/ες εργαζόμενους δεν δεχτούν την «εθελοντική» μείωση;

Όπως αναφέρει η «RADICAL IT»: Η προθεσμία που έδωσαν στους συναδέλφους για να απαντήσουν είναι μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί, Τετάρτη 8/4. Εμείς στεκόμαστε στο πλευρό τους και το λέμε καθαρά: τα τελεσίγραφα επιστρέφονται! Κανείς και καμία να μην υπογράψει “εθελοντικές” μειώσεις αποδοχών. Έχουμε πληρώσει ήδη ακριβά την κρίση τους δέκα χρόνια. Να πληρώσουν όσοι πλούτιζαν τόσο« καιρό με τον δικό μας κόπο!».

«Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην διοίκηση της εταιρείας που στις 29 Μαρτίου έστελνε email εσωτερικά λέγοντας ότι δουλεύουν μέρα-νύχτα για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας χωρίς απολύσεις, για να διαψεύσει τα λεγόμενά της μόλις μια εβδομάδα αργότερα, απειλώντας με νέα έκτακτη αξιολόγηση μέσα σε διάστημα λιγότερο των 6 μηνών και πιθανές νέες απολύσεις», τονίζει επίσης η καταγγελία.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε με εκπρόσωπο της εταιρείας, καθώς στην ιστοσελίδα της δεν υπάρχει τηλέφωνο επικοινωνίας. Σε περίπτωση που η εταιρεία απαντήσει στις καταγγελίες, δεσμευόμαστε να ενσωματώσουμε στο δημοσίευμα τις απαντήσεις της. 

*Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε πρώτα στο left.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια