Ένα τρίπτυχο, όπου η ρομαντική απεικόνιση θαλασσινών τοπίων αντιπαραβάλλεται στα πορτοκαλί σωσίβια προσφύγων ριγμένα στο νερό, είναι το έργο του Banksy, που δημοπρατήθηκε στο Λονδίνο την Τρίτη 28 Ιουλίου και πωλήθηκε για 2,4 εκατομμύρια ευρώ.

Το τρίπτυχο, που αποτελεί ένα σχόλιο του Banksy πάνω στην προσφυγική κρίση, δόθηκε από τον ίδιο στη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s του Λονδίνου, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για το παλαιστινιακό νοσοκομείο BASR στη Βηθλεέμ.

Το τρίπτυχο έχει τον τίτλο “Θέα στη θάλασσα της Μεσογείου 2017” [Mediterranean sea view 2017] και πωλήθηκε στη δημοπρασία του Sotheby’s με θέμα «Από τον Ρέμπραντ στον Ρίχτερ», η οποία, σύμφωνα με τον δημοπρατικό οίκο, αποτελεί την πρώτη έκθεση πώλησης που συγκέντρωσε έργα που καλύπτουν μια περίοδο 500 χρόνων της ιστορίας της τέχνης.

Μέχρι πρόσφατα, το συγκεκριμένο έργο του Banksy ήταν εγκατεστημένο στο ξενοδοχείο του καλλιτέχνη ‘Walled Off Hotel’, που βρίσκεται στη Βηθλεέμ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα ξενοδοχείο που έχει τη «χειρότερη θέα στον κόσμο», καθώς κοιτάζει το τείχος της Δυτικής Όχθης. Το ξενοδοχείο άνοιξε το 2017 και στεγάζει σε κάθε του γωνία έργα του ιδιαίτερου πολιτικού ιδιώματος του Banksy.

To τρίπτυχο, που συγκέντρωσε το διπλάσιο ποσό από την αρχική του εκτίμηση, έχει ως βάση του τρεις πίνακες με λάδι σε καμβά, που παραπέμπουν στην περίοδο του ρομαντισμού, πάνω στους οποίους ο Bansky παρενέβη ζωγραφικά, εντάσσοντας στη σύνθεση τα πορτοκαλί σωσίβια των προσφύγων.

«Αυτή η δουλειά αντιπαραβάλλει ένα ιστορικό είδος υψηλής τέχνης με την δυσοίωνη συγχρονικότητα», σχολίασε ο δημοπρατικός οίκος για το τρίπτυχο που παραπέμπει στους θανάτους προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο.

«Αν και οι πίνακες μοιάζουν ως δημιουργίες του ρεύματος της “εξύψωσης της φύσης”, το παρόν έργο υπονομεύει και ανατρέπει τις προσδοκίες του θεατή για να θέσει ένα δύσκολο σύγχρονο ζήτημα», προσθέτει o Sotheby’s.

Tα έσοδα από τη δημοπράτηση του έργου θα δοθούν για τη νέα μονάδα αντιμετώπισης εγκεφαλικών και για την αγορά εξοπλισμού για το παιδιατρικό Τμήμα του νοσοκομείου BASR στη Βηθλεέμ.

*Από το pass-world.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια