Γυναίκες διαδήλωσαν σήμερα στις τουρκικές πόλεις για να εκφράσουν την προσήλωσή τους στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, στόχος της οποίας είναι η καλύτερη προστασία των γυναικών από τη βία, την ώρα που αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος υπαινίσσονται ότι η Τουρκία μπορεί να αποχωρήσει από τη συνθήκη αυτή.

Δεκάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν σε πάρκο της Άγκυρας υπό την παρακολούθηση ισχυρής αστυνομικής παρουσίας.

“Αν η Συνθήκη αυτή μας αφαιρεθεί, όλες οι γυναίκες θα είναι μόνες”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζανσού Ερτάς της Πλατφόρμας Γυναικών της Άγκυρας, που οργάνωσε τη διαδήλωση.

Στην Κωνσταντινούπολη, διαδηλώτριες παρεμποδίστηκαν να εισέλθουν σε πάρκο και δεκάδες μεταξύ αυτών αποφάσισαν να κάνουν πορεία στους δρόμους της περιοχής Μπεσίκτας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες εκδηλώνονται στην Τουρκία σε σχέση με τον αυξανόμενο αριθμό των γυναικών που φονεύονται από άνδρες. Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι ο φόνος τον Ιούλιο της φοιτήτριας Πινάρ Γκιουλτεκίν.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε πρόσφατα ότι η Άγκυρα θα πρέπει να αποχωρήσει από τη Συνθήκη, την οποία η Τουρκία επικύρωσε το 2012. Η συνθήκη αυτή που υιοθετήθηκε το 2011 από το Συμβούλιο της Ευρώπης (που αριθμεί 47 χώρες) είναι το πρώτο υπερεθνικό εργαλείο που ορίζει νομικά δεσμευτικά πρότυπα προκειμένου να εμποδίζει τη σεξιστική βία.

Για τους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των γυναικών, ο νόμος δεν εφαρμόζεται σωστά στην Τουρκία, αφήνοντας τις γυναίκες ευάλωτες απέναντι στη βία που υφίστανται από τους συζύγους, πρώην συζύγους ή οικείους τους.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα “Θα θέσουμε τέλος στις γυναικοκτονίες”, 146 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από άνδρες το πρώτο εξάμηνο 2020 στην Τουρκία.

Το 2019, 474 γυναίκες έχασαν κατ’ αυτόν τον τρόπο τη ζωή τους και 440 το 2018, σύμφωνα με την οργάνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια