Μια άσχημη είδηση έγινε γνωστή σήμερα, καθώς ο Βασίλης Δημητρίου, ο Έλληνας ζωγράφος των πόστερ των κινηματογραφικών ταινιών του Αθήναιον, πέθανε σε ηλικία 85 ετών. Τους τελευταίους 12 μήνες είχε σταματήσει να φιλοτεχνεί τις αγαπημένες του γιγαντοαφίσες λόγω της νόσου του Πάρκινσον.

Επρόκειτο για τον μοναδικό Έλληνα που δημιουργούσε με το χέρι αφίσες για τις κινηματογραφικές ταινίες. Μάλιστα, οι New York Times και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων του είχαν κάνει αφιερώματα.

Ο Βασίλης Δημητρίου ξεκίνησε να ζωγραφίζει τις αφίσες των ταινιών στα 15 του χρόνια και δεν σταμάτησε έκτοτε, με χιλιάδες ηθοποιούς παλιού και νέους να έχουν περάσει από το πινέλο του.

Μεγαλώνοντας στην Κυψέλη στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου, ο Δημητρίου είχε πάθος με τη ζωγραφική από παιδάκι: καθώς το χαρτί και οι μπογιές ήταν δυσεύρετα, ζωγράφιζε με κιμωλίες στο πεζοδρόμιο – προφητικά για τη μετέπειτα καριέρα του. Μετά τον πόλεμο, τακτικά μαζί με τους επίσης απένταρους φίλους του σκαρφάλωναν σε δέντρα για να βλέπουν κλεφτά ταινίες στο θερινό σινεμά της γειτονιάς τους. Ο ιδιοκτήτης είδε κι απόειδε και του πρότεινε να ζωγραφίζει εκείνος τις αφίσες για την αίθουσα, με αντάλλαγμα να βλέπει τις ταινίες τζάμπα. Η ικανότητα και η φήμη του σύντομα τον έφεραν να συνεργάζεται με 10 σινεμά στην Αθήνα. Οι εποχές άλλαξαν το επάγγελμα χάθηκε αλλά ο κ. Βασίλης κατάφερε να συνεχίζει να κάνει την δουλειά του.

«Οσο μπορώ να ζωγραφίζω, θα το κάνω. Οταν σταματήσω ν’ αναπνέω. Τότε θα σταματήσω να ζωγραφίζω.», είχε πει στους NY Times ο μεγάλος ζωγράφος. Πράγματι, συνέχισε μέχρι το τέλος να ασκεί το αγαπημένο του επάγγελμα μέχρι και λίγο πριν πεθάνει ζωγράφιζε με πάθος την μαρκίζα του Αθήναιον.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια