Το μόλις εκδοθέν δελτίο τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (28/4/2020) για την υπόθεση του απεργού πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη, σχολίασε πριν λίγο ο δικηγόρος του Θανάσης Καμπαγιάννης. Αποδομεί τους ισχυρισμούς του υπουργείου φράση προς φράση και τονίζει ότι η ανακοίνωση αποδεικνύει τον φρονηματικό και εκδικητικό χαρακτήρα της μεταγωγής του Β. Δημάκη.

“Πρόκειται για μια καταγέλαστη ανακοίνωση, της οποίας την αβασιμότητα συναγωνίζεται μόνο η ανορθογραφία”, σημειώνει και συνεχίζει ο Θ. Καμπαγιάννης:

“Τι λέει η ανακοίνωση; Ας τη δούμε φράση-φράση.

“Ο Βασίλειος Δημάκης μετήχθη από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών την 17η Απριλίου 2020”: ενδιαφέρουσα παραδοχή με δεδομένο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κύριος Πέτσας δήλωσε ότι έχουν σταματήσει οι μεταγωγές! Όχι όμως όλες: με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, χωρίς συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών όπως θα έπρεπε να έχει συμβεί ελλείψει κατεπείγοντος ή απειλής διασάλευσης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των καταστημάτων, μετήχθη ο Δημάκης.

“για λόγους ομαλής λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού Ι”: ποιοί είναι αυτοί οι λόγοι και με ποιόν τρόπο διασάλευσε ο Δημάκης την “ομαλή λειτουργία” των φυλακών; Τέλεσε κάποιο αδίκημα ή παράπτωμα; Όχι βέβαια, αφού τίποτα τέτοιο δεν αναφέρεται στην απόφαση μεταγωγής του, πέραν μιας αόριστης αναφοράς σε “λόγους δημόσιας τάξης” κατόπιν “αξιόπιστων πληροφοριών” οι οποίες βέβαια δεν κοινολογούνται προκειμένου ο κρατούμενος να μπορεί να τις αντικρούσει.

“καθώς και στο πλαίσιο της εφαρμογής έκτακτων μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό (COVID-19)”: ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ! Έχει κορονοϊό ο Δημάκης, προκειμένου να χρειάζεται η μεταγωγή για να προστατευτούν οι συγκρατούμενοί του; Όχι. Έχουν κορονοϊό οι συγκρατούμενοι του, προκειμένου να χρειάζεται η μεταγωγή του Δημάκη για να προστατευτεί ο ίδιος; Όχι. Το Υπουργείο παινεύεται ότι δεν έχουμε κανένα κρούσμα στα σωφρονιστικά καταστήματα. Έχει μάλιστα σταματήσει τις μεταγωγές για λόγους κορονοϊού. Τότε γιατί μετήγαγε τον Δημάκη;

“Σημειώνεται ότι στην παρούσα περίοδο εξαιτίας του COVID-19 έχουν ανασταλεί και οι κάθε τύπου εξετάσεις εκ του σύνεγγυς σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας”: Έχει υπάρξει απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για αναστολή των εξετάσεων του Ιουνίου; Πότε ελήφθη αυτή η απόφαση; Χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες την αναμένουν. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμα, εκτός προφανώς ατομικά για τον Δημάκη.

“Ταυτόχρονα, οι σπουδές του Βασίλειου Δημάκη στη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΕΚΠΑ δεν διακόπτονται, καθότι το Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή προκειμένου να υποστηρίξει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση τόσο του ίδιου όσο και άλλων συγκρατούμενών του”: Ο Βασίλης Δημάκης κέρδισε το 2018 με την απεργία πείνας και δίψας την εκπαίδευσή του με την φυσική παρουσία στο αμφιθέατρο. Αυτή τη φυσική παρουσία ΕΞΑίΡΟΥΝ σήμερα όλοι οι καθηγητές και οι συμφοιτητές του. Πότε και γιατί αποφασίστηκε η επιστροφή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση;

“Ουδέν κόλλημα θα υπάρξει ως προς τη συνέχιση των σπουδών του και τη συμμετοχή του στις εξετάσεις, όπως συνέβη και μέχρι σήμερα”: Κόλλημα δεν θα υπάρξει σίγουρα. Το μόνο κόλλημα εν προκειμένω είναι η εμμονή του Υπουργείου στην εκδικητικότητα κατά του Δημάκη. Όσο για τον Δημάκη, αυτός θα συνεχίσει χωρίς κώλυμα τις σπουδές του και τις εξετάσεις του όταν γίνει δεκτό το αυτονόητο αίτημα της επαναμεταγωγής του στις φυλακές Κορυδαλλού.

“Η υγεία του εν λόγω κρατουμένου παρακολουθείται σε καθημερινή βάση από τον ιατρό του Καταστήματος Κράτησης Γρεβενών”: Πραγματικά έτσι είναι. Αλλά γιατί παρακολουθείται η υγεία του; Μήπως γιατί ο Δημάκης είναι απεργός πείνας (επίσημα από 21/4) και δίψας (από 27/4); Και γιατί δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ στο δελτίο τύπου η απεργία πείνας του Δημάκη; Μήπως το Υπουργείο δεν την έχει πληροφορηθεί; Ή δεν την παραδέχεται ως δικαίωμα του κρατούμενου κατοχυρωμένο στον Σωφρονιστικό Κώδικα και τις διεθνείς συμβάσεις;

Αν αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσατε να πείτε, ΕΚΤΙΘΕΣΤΕ και καλύτερα να συνεχίσετε να ΚΡΥΒΕΣΤΕ, κυρίες και κύριοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Επιλέγουμε πλέον να σας προσπεράσουμε και να μιλήσουμε με ιεραρχικά ανώτερούς σας, γιατί εσείς απλά δεν το αξίζετε. Ο Βασίλης Δημάκης θα νικήσει, η αγάπη για τη γνώση και η θέληση για ζωή θα νικήσει!”

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια