Βρίσκεται μια ανάσα μακριά από το πάρκο Ναυαρίνου. Τα χρώματά του παραπέμπουν στην πασίγνωστη “Amelie” και οι τοίχοι του είναι γεμάτοι από όμορφα σχέδια από δημιουργούς όπως ο WD Artist. Ο λόγος για το Μυρμήγκι, το νέο μικρό καφέ μπαρ των Εξαρχείων, που βρίσκεται στη Ζωοδόχου Πηγής 24, πολύ κοντά επίσης στο μετρό Πανεπιστήμιο και τους σταθμούς της Ομόνοιας.

mirmigi cafe (14)

Το Μυρμήγκι έχει στυλ. Τρεις λάμπες τυλιγμένες σε μια παλιά ρόδα είναι μια από τις πολλές εμπνεύσεις. Εικόνες από κινητοποιήσεις εργατών στην Αγγλία είναι ορισμένα από τα κάδρα που θα δεις στους ελεύθερους από γκράφιτι τοίχους. Ενώ καθώς κατεβαίνεις τις σκάλες για την τουαλέτα, θα δεις σε αυτοκόλλητο ένα μπάτσο να κυνηγά οργισμένος με το γκλοπ του μια μύγα.

Διατηρεί χαμηλά τις τιμές. Παρότι η κρίση λειτουργεί ασφυκτικά για όλα τα μικρά μαγαζιά, το μυρμήγκι κινείται στις τιμές της περιοχής, συχνά και κάτω από το μέσο όρο. Η εξαιρετική του ρακή (Ρέθυμνο) είναι ο λόγος που κρατά τις παρέες συχνά μέχρι το ξημέρωμα στα τραπέζια του. Κοστίζει 3,5 ευρώ (100 ml), ενώ οι τιμές στις μπύρες κυμαίνονται μεταξύ των 3 και 5 ευρώ. Με το ίδιο περίπου κόστος βρίσκεις το κρασί (3,5-5), δοκίμασε της Σαντορίνης, ενώ αξίζουν δοκιμής και το τσίπουρο που φέρνει από τα Γιάννενα, όπως και το ούζο από τον Τύρναβο.

Βάζει καλή μουσική. Η Jazz έχει την τιμητική της και επιλέγεται κυρίως από το πρωί μέχρι το απόγευμα.  Όσο πηγαίνουμε προς το βράδυ οι ρυθμοί ανεβαίνουν. Θα ακούσεις επίσης τεράστιες μουσικές φυσιογνωμίες όπως τη Cesaria Evora ή οι Buena Vista Social Club. Θα ταξιδέψεις στο Παρίσι με μια πολύ ξεχωριστή playlist και αν γίνεις θαμώνας, θα καταλάβεις ότι αγαπημένο κομμάτι του μαγαζιού είναι το Poupées Russes.

 Σε ηρεμεί. Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να μη χαθεί το βλέμμα σου στο πάρκο. Αν κάτσεις σε άλλο σημείο θα «χαθείς» στην Κωλέττη, που εκεί ξεκινά και αν διαλέξεις τη γωνία στο ξύλινο παράθυρο, θα αισθανθείς ότι βρίσκεσαι αλλού. Εξαιρετική επιλογή για να διαβάσεις το βιβλίο σου ή να κάνεις διάλειμμα από τη δουλειά και τις υποχρεώσεις. Ένα σημείο γαλήνης μέσα στο χάος, αρκεί να αφεθείς. Σίγουρα θα βοηθούσε μια ζεστή σοκολάτα, με τρούφα από πάνω, όπως αρέσκεται να τη φτιάχνει το μαγαζί.

Σε ξεσηκώνει. Όσο ήρεμα μπορείς να αισθανθείς όλη την προηγούμενη μέρα, άλλο τόσο μπορείς να ξεδώσεις το βράδυ. Το Μυρμήγκι είναι κλασσικό μπαράκι Εξαρχείων. Και πέρα από τις καλές μουσικές επιλογές, συχνά γίνονται live events με ροκ καλλιτέχνες. «Φέρε μας άλλο ένα», θα πεις πολλές φορές, περιμένοντας το επόμενο ποτό.

Αποτελεί τη σύνδεση με «τα παλιά». Τα παιδιά που το έχουν δεν κάνουν απλά τη δουλειά τους. Θα πιάσεις εύκολα κουβέντα μαζί τους και θα μιλήσεις για μουσικά, πολιτικά, κινηματογράφο. Η προσωπική σχέση που αναπτύσσεις θυμίζει εποχές που όλα ήταν πιο απλά και πιο εύκολα μεταξύ των ανθρώπων. Άλλωστε το μυρμήγκι, ως όνομα δεν αποτελεί τυχαία επιλογή. Συμβολίζει την αλληλεγγύη. Στοιχείο που χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ.

mirmigi cafe (21)

mirmigi cafe (2)

mirmigi cafe (13)

mirmigi cafe (12)

Του WD artist.

mirmigi cafe (16)

Ο Σωκράτης μας μίλησε για το μαγαζί.

mirmigi cafe (20)

mirmigi cafe (6)

 

Κείμενο: Κώστας Παπαντωνίου

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Βάκουλας

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X