Τα ξημερώματα του Σαββάτου, 2 Νοεμβρίου, αστυνομικές δυνάμεις με επικεφαλής πάνοπλα ΕΚΑΜ εισβάλλουν στην κατάληψη «Βανκούβερ», στη συμβολή των οδών Μαυροματαίων και Δεριγνύ, και την εκκενώνουν, ενώ συνέλαβαν και τέσσερα άτομα που βρίσκονταν εντός της.

Τα ΜΜΕ υποδέχονται με τυμπανοκρουσίες την εκκένωση, προβάλλοντας διαρκώς πλάνα από κάποια κράνη και παλούκια και τα οχυρωματικά έργα για την υπεράσπιση της κατάληψης από φασίστες και μπάτσους.

Κανένα δελτίο ή άρθρο δεν ανέφερε ότι η εκκένωση έγινε χωρίς την εμφανή παρουσία εισαγγελέα.

Κανένα δελτίο ή άρθρο δεν ανέφερε ότι δεν επετράπη στα μέλη της κατάληψης να είναι παρόντα στην αστυνομική έρευνα εντός του κτιρίου.

Κανένα δελτίο ή άρθρο δεν μίλησε για τον Δήμο Αθηνών που μετετράπη οικειοθελώς σε εργολάβο της αστυνομίας για να μπαζώσει το κτίριο και να κλέψει με φορτηγό του τα πράγματα των συντροφισσών/ων.

Κανένα δελτίο ή άρθρο δεν μίλησε για την απαγωγή 2 σκύλων από τον Δήμο, την εγκληματική αδιαφορία που κόστισε τη ζωή σε μια γάτα, και στο μπάζωμα εντός του κτιρίου άλλων τριών γατιών.

Κανένα δελτίο ή άρθρο δεν έκανε λόγο για τον χορό των εκατομμυρίων γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις (στα €3.000.000 είχε κοστολογηθεί η ανακατασκευή του Βανκούβερ)

Φυσικά, κανένα ΜΜΕ δεν αναφέρθηκε στον πολύχρονο αγώνα της κατάληψης ενάντια στους φασίστες, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και την κρατική καταστολή.

Αντίθετα όλα είχαν «αποκαλύψεις» για τους «μπαχαλάκηδες», τα άδεια μπουκάλια, τα 5-6 κράνη, και τη μικροποσότητα χασίς που βρέθηκε εντός του κτιρίου και την οποία οι καταληψίες αρνούνται πως είχαν στην κατοχή τους.

Ολα τα ΜΜΕ τα ενοχλεί γενικώς και αορίστως η «ανομία».

Αλήθεια «συνάδελφοι» του αστυνομικού ρεπορτάζ, μήπως οσμίζεστε κάποια ανομία π.χ. στην υπόθεση Noor1, η οποία αφορά γνωστό Ελληνα επιχειρηματία και διακίνηση πάνω από 2 τόνων ηρωίνης, καμιά δεκαριά μάρτυρες νεκρούς (9) και τον έναν εισαγγελέα μετά τον άλλον να μεταναστεύουν ή να δηλώνουν κώλυμα για την υπόθεση;

Μήπως π.χ. οι πηγές σας σάς έχουν πει κάτι για ένα ρεπορτάζ Ελβετών συναδέλφων για μια κάποια υπόθεση Novartis και την ανομία γύρω απ’ αυτήν;

Είναι σαφές -και δεν μας κάνει καμία εντύπωση- πως τα ΜΜΕ ευθυγραμμίζονται και συμβάλλουν στη κατασκευή της κοινωνικής συναίνεσης όσον αφορά την εφαρμογή του ιδεολογήματος της παρούσας κυβέρνησης για «νόμο και τάξη», για «πάταξη της ανομίας».

Μόνο που η «πάταξη της ανομίας» είναι επιλεκτική.

Τσιμουδιά δεν ακούγεται από τους «έγκριτους και βραβευμένους αστυνομικούς ρεπόρτερ» όταν αφορά γραβατωμένους επιχειρηματίες, όταν αφορά παππάδες βιαστές ανηλίκων, όταν αφορά πολιτικούς που δωροδοκούνται και το ομολογούν δημόσια, όταν αφορά ένα ολόκληρο σύστημα εκμετάλλευσης των μεταναστών, όταν αφορά φασιστικές επιθέσεις.

Εκεί τα ρεπορτάζ και οι αποκαλύψεις στερεύουν, για να θεριέψουν και πάλι όταν αφορά τον κόσμο του αγώνα, τους αντιφασίστες, τους αναρχικούς, τους καταληψίες, τους απεργούς, τους Ρομά, τους μετανάστες και κάθε καταπιεσμένη κοινωνική ομάδα.

Οι καταλήψεις ενοχλούν ακριβώς γι’ αυτό: γιατί στέκονται ενάντια στην εκμετάλλευση, τον φασισμό, τα οικονομικά συμφέροντα και τον φόβο της καταστολής.

Και γι’ αυτό, οι ιδέες αυτές δεν θα «εκκενωθούν» ποτέ!

* Η Κατάληψη ΕΣΗΕΑ είναι συνέλευση εργαζομένων/ανέργων/φοιτητών ΜΜΕ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια