«Χάσαμε έναν από τους πιο σεβαστούς και παραγωγικούς οραματιστές της μουσικής. Ένα μνημόσυνο θα πραγματοποιηθεί στο Λος Άντζελες σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η οικογένεια ζητά προστασία της ιδιωτικότητάς της κατά τη διάρκεια του θρήνου της.»

Με αυτά τα λόγια η Sony Music του Καναδά ανακοίνωσε τον θάνατο του Leonard Cohen στην επίσημη σελίδα του στο facebook. Λίγες ημέρες μόνο μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του δίσκου, o Leonard Cohen αφήνει τον κόσμο μας, μαζί με όλα του τα σχέδια για επόμενες δημιουργίες. Το 2016 αναδεικνύεται στο πλέον σαδιστικό έτος, αφού φέρνει το ένα κακό νέο μετά το άλλο. Αμέσως μετά την εκλογή Τραμπ, τον θάνατο του Prince, του David Bowie και άλλων (πάρα) πολλών, ένας ακόμη σημαντικός μουσικός προστίθεται στη μακρά αυτή λίστα.

Εδώ, συγκεντρώνουμε μερικά επεισόδια από τη μακρά καριέρα του για όσους θέλουν να θυμηθούν ή θέλουν να μάθουν για το γοητευτικό έργο του Leonard Cohen.

Το «σκοτεινό» δώρο του Leonard Cohen στα γενέθλιά του
Ανήμερα των γενεθλίων του χάρισε στους θαυμαστές του ένα «σκοτεινό» δώρο: το νέο του τραγούδι «You Want It Darker» που έδωσε και τον τίτλο στο τελευταίο του άλμπουμ.

Το πιο ξεχωριστό(;) άλμπουμ του Leonard Cohen
Υπάρχει μια συγκεκριμένη ομάδα 8 τραγουδιών, τα οποία επέλεγε συνειδητά να μην ερμηνεύει σε ζωντανές ηχογραφήσεις και να μην τα συμπεριλαμβάνει σε συλλογές. Το παρόν άρθρο ασχολείται με το πώς γράφτηκαν και ηχογραφήθηκαν τα τραγούδια αυτά, επιχειρώντας παράλληλα μια εκ νέου αποτίμησή τους.

Υπέροχοι Απόκληροι, του Leonard Cohen
Απόσπασμα από το βιβλίο του Leonard Cohen «Υπέροχοι Απόκληροι».

O Leonard Cohen αποχαιρετά την Marianne Ihlen
Ο τρόπος που αποχαιρέτησε την αλλοτινή του σύντροφο Μαριάνε Ιλέν, η οποία πέθανε το καλοκαίρι από λευχαιμία.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X