«Είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν», είχε πει για τους πρόσφυγες της Συρίας σε ομιλία της στο βρετανικό κοινοβούλιο η βουλεύτρια του Εργατικού Κόμματος Jo Cox.

Δεν ήταν η πρώτη φορά όμως που ανάμεσα στις χιλιάδες φωνές του «έξω οι ξένοι», η Cox τασσόταν σθεναρά υπέρ των προσφύγων. Η ίδια ήταν από τους λίγους που υποστήριξαν ανοιχτά την διαφορετικότητα στη Βρετανία, από τους λίγους που στάθηκε δίπλα στους μουσουλμάνους, στους φτωχούς, στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Ήταν με λίγα λόγια είδος προς εξαφάνιση στο κυρίαρχον συντηρητικό πολιτικό σκηνικό που εξέφρασε το σοκ και τον αποτροπιασμό του.

Όμως η δολοφονία της Cox δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ας θυμηθούμε την ακροδεξιά ρητορεία που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, τις πολιτικές των κλειστών συνόρων, των απελάσεων, της λογικής «έξω οι ξένοι».

Ας θυμηθούμε την Ουκρανία και το πως η ΕΕ αβάνταρε με τον καλύτερο τρόπο την άνοδο του ναζιστικού μορφώματος «Δεξιός Τομέας» και της τωρινής ακροδεξιάς κυβέρνησης.

Ας θυμηθούμε τον Παύλο Φύσσα που δολοφονήθηκε από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά με εντολή ανώτερων στελεχών του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή τον Σεπτέμβριο του ΄13, τον Κλεμάν Μερίκ που δολοφονήθηκε από γάλλους ακροδεξιούς τον Ιούνιο του ΄13, τον Αλεξάντρ Ρίκχιν που δολοφονήθηκε από ομάδα νεοναζί στη Μόσχα, τους 77 νεαρούς που μαζικά δολοφόνησε ο ναζί Άντερς Μπρέιβικ το 2011 στη Νορβηγία, τους δεκάδες αριστερούς που βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν στο Εργατικό Κέντρο της Οδησσού από ναζιστές του Δεξιού Τομέα στην Ουκρανία.

Η Cox είναι ένα ακόμα θύμα -όχι κάποιου τρελού και περιθωριακού- αλλά υποστηρικτή του ακροδεξιού British First, είναι ένα ακόμα θύμα του φασισμού που είναι εδώ και μεγαλώνει κάθε φορά που κάποιος ξεστομίζει «να πάνε στη χώρα τους», «ο μαύρος», «ο αριστερός», «ο μουσουλμάνος», «ο βρωμιάρης», «ο Αλβανός», «ο κίτρινος», «ο κοντός», «ο παραμορφωμένος», «ο διανοητικά καθυστερημένος», «η αδερφή», «αυτή που θέλει ξύλο», «εμείς οι καθαρόαιμοι», «οι καλύτεροι», «εμείς και αυτοί»…

Κάθε φορά που κάποιος δεν καταλαβαίνει ότι ο φασισμός είναι ένα κτήνος που όσο το τρέφει μεγαλώνει και αργά ή γρήγορα θα χτυπήσει και τη δική του πόρτα.

Γιατί τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον (-πριν μας τσακίσει αυτός).

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X