Στην εξεγερμένη Χιλή, ο πρόεδρος Πινιέρα έχει κηρύξει πολλές περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ για πέμπτη νύχτα χθες επιβλήθηκε στο Σαντιάγο απαγόρευση της κυκλοφορίας, με τις αρχές να συνιστούν στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

Τη σιγή που καλύπτει την πόλη με τους Χιλιανούς και τις Χιλιανές να μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, σπάει με την καταπληκτική φωνή της μία σοπράνο. Το τραγούδι που επέλεξε να τραγουδήσει ήταν το “Te recuerdo Amanda” του γνωστού Χιλιανού τραγουδοποιού που δολοφονήθηκε από το στρατό του Πινοτσέτ σε στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος για την αντροπή ης κυβέρνησης του Αλιέντε το 1973.

Με το που τέλειωσε το τραγούδι της, όλη η γειτονιά ξέσπασε σε χειροκροτήματα και έντονες επευφημίες.

 

Σε μία άλλη γειτονιά του Σαντιάγο μια γυναίκα τραγουδά ένα άλλο τραγούδι “Para que nunca más en Chile”- Έτσι ώστε ποτέ ξανά στη Χιλή και ένας άλλος γείτονας την συνοδεύει με την κιθάρα του.

 

Αυτή είναι η Χιλή που εξεγείρεται για τα δεκάδες χρόνια εφαρμογής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εγκαθίδρυσε ο δικτάτορας Πινοτσέτ το 1973. Εξεγείρεται ενάντια στην υποβάθμιση της ζωή της και στη διαιώνιση των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων που οδηγεί την πλειονότητα των νοικοκυριών στη χώρα να μην μπορεί να υπομείνει το ολοένα αυξανόμενο κόστος ζωής. Εξεγείρεται όμως και ενάντια στην καταστρατήγηση των πολιτικών της ελευθεριών. Με ένα τραγούδι μέσα στην νύχτα, αψηφώντας μια απαγόρευση που τους θέλει σωματικά μακριά τον έναν από τον άλλο, αλλά πνευματικά και ψυχικά τους ενώνει.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια