Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί, εδώ και λίγο καιρό, να υπερηφανεύεται ότι απέκτησε ένα ακόμη άγαλμα σε δημόσιο χώρο το οποίο απεικονίζει μια μαύρη γυναίκα. Είναι μόλις το τρίτο σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία!

Το γλυπτό «Reaching Out» , σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι μια μεγαλύτερη του φυσικού μεγέθους -ύψους 2,74 μέτρων- γλυπτική απόδοση μιας συνηθισμένης νεαρής Μαύρης, ντυμένης με καθημερινά ρούχα, η οποία κάνει scrolling στην οθόνη του κινητού της. Το έργο τοποθετήθηκε στο Three Miles Green, κοντά στο Στράτφορντ. Ήταν παραγγελία στον γλύπτη Τόμας Τζ. Πράις (Thomas J. Price) για να σηματοδοτηθεί η πέμπτη επέτειος του Line, ενός δημόσιου περιπάτου με έργα τέχνης στο Λονδίνο, που ακολουθεί για τρία μίλια τον Μεσημβρινό του Γκρίνουιτς και διασχίζει τρεις από τους πιο πλούσιους, φυλετικά, δήμους της Βρετανίας.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μνημεία, τα οποία ιστορικά απεικονίζουν λευκούς άντρες, το «Reaching Out» δεν είναι τοποθετημένο σε βάθρο λόγω του ότι στόχος ήταν να είναι «μια κριτική της έννοιας της προσωπογραφίας και ανέγερσης μνημείων, καθώς και των αξιακών συστημάτων που ενισχύουν στην κοινωνία», όπως επισήμανε, μιλώντας στο Artnet News, ο καλλιτέχνης.

Ο καλλιτέχνης -έργο του οποίου περιελήφθη στο Frieze Sculpture του 2017- είναι περισσότερο γνωστός για τα γλυπτά ανώνυμων μαύρων αντρών που φιλοτεχνεί. Το «Reaching Out» είναι το πρώτο μεγάλης κλίμακας έργο του στο οποίο απεικονίζεται γυναίκα μαύρη. Από έρευνα την οποία διενήργησε ο ίδιος προέκυψε ότι σε μόνον άλλα δύο δημόσια γλυπτά στο Λονδίνο απεικονίζονται μαύρες γυναίκες (ένα σύμπλεγμα γυναίκας και παιδιού που φιλοτεχνήθηκε το 2008 και τοποθετήθηκε στο Stockwell και ένα άλλο, έργο του 2016, στο St Thomas’s Hospital).

Η δεύτερη παραγγελία που έχει λάβει φέτος ο Πράις αφορά τη δημιουργία καινούργιου δημόσιου αγάλματος για το Δημαρχείο του Χάκνεϊ, τιμώντας τη γενιά «Windrush», μέλη της οποίας ήρθαν μετά τον πόλεμο από την Καραϊβική στη Βρετανία λόγω έλλειψης εργατικών χεριών. Θα είναι το πρώτο μόνιμο δημόσιο γλυπτό προς τιμήν αυτής της γενιάς και τα αποκαλυπτήριά του θα γίνουν το 2021.

Πηγή: Huffington Post

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια