Σε χειρότερες συνθήκες από εκείνες της Μόριας ζουν οι χιλιάδες άνθρωποι στην νέα προσφυγική δομή στο Καρά Τεπέ, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Ειδικότερα, το δημοσίευμα – που αναδημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών – επικεντρώνεται στην «πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε νερό» και σε «πρόβλημα στην αποχέτευση».

Οι περισσότεροι από 7.500 πρόσφυγες και μετανάστες «ζουν τώρα σε σκηνές ανάμεσα στα ερείπια ενός πρώην πεδίου βολής, σε μια περιοχή εκτεθειμένη στα καιρικά φαινόμενα, δίπλα στη θάλασσα, που αποκαλείται πλέον “Μόρια 2″» αναφέρει ο Guardian και προσθέτει: «Στους διαμένοντες του νέου στρατοπέδου επιτρέπεται να βγουν από αυτό μεταξύ 8 π.μ. – 8 μ.μ. καθημερινά εκτός της Κυριακής. Πλένουν τα σώματά τους και τα ρούχα τους στη θάλασσα, επειδή δεν υπάρχει αρκετό τρεχούμενο νερό».

Την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει επίσης η εφημερίδα, «περίπου 1.600 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε δομές και ξενοδοχεία στην ηπειρωτική χώρα, όπου φέρεται οι συνθήκες να είναι καλύτερες και να μην υπάρχει υπερπληθυσμός». «Ο Semin, 23χρονος πτυχιούχος Οικονομικών του πανεπιστημίου της Καμπούλ, έκλαιγε όταν ανακάλυψε ότι δεν θα μεταφερόταν κι εκείνος στην ηπειρωτική χώρα. “Η μητέρα μου προσπαθεί να μην τρώει πολύ φαγητό, επειδή δεν θέλει να πάει στην τουαλέτα”, είπε και εξήγησε ότι μερικοί άνθρωποι περπατούν μέχρι μια κοντινή πόλη για να πάνε σε τουαλέτες καφετεριών αντί να χρησιμοποιούν εκείνες της κατασκήνωσης.

“Αυτό το στρατόπεδο δεν είναι καλό για παιδιά ή ηλικιωμένους”, είπε προσθέτοντας πως γίνονται διακοπές ρεύματος, το οποίο τροφοδοτείται από γεννήτριες και δεν λειτουργούν πάντα.

Ο Σαντ από το Αφγανιστάν αναφέρει πως πρέπει να βρει τρόπο να μαγειρέψει το δικό του φαγητό χρησιμοποιώντας δοχεία και τηγάνια από τη Μόρια, επειδή τα παιδιά του δεν μπορούν να φάνε το φαγητό στο νέο καταυλισμό».

Σώστε το ΠΙΚΠΑ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν εκφράσει βαθιές ανησυχίες για τον νέο καταυλισμό. «Γνωρίζουμε ότι το στρατόπεδο έχει ελάχιστες υπηρεσίες», δήλωσε ο Μάρκο Σαντρόνε, συντονιστής του προγράμματος της οργάνωσης στη Λέσβο.

Εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες για τις δομές του ΠΙΚΠΑ Λέσβου και του παλαιού στρατοπέδου στο Καρά Τεπέ, που απειλούνται με άμεσο κλείσιμο, γιατί «η έλλειψη κατάλληλης στέγασης για ευάλωτες κατηγορίες ήταν πάντα ένα ζήτημα».

Οι διαμένοντες στη δομή του ΠΙΚΠΑ προσπαθούν τις τελευταίες μέρες να κάνουν ό,τι μπορούν για να σωθεί ο χώρος. Την περασμένη εβδομάδα μια ομάδα παιδιών πέρασε τη μέρα ζωγραφίζοντας το εξής: «Σώστε το ΠΙΚΠΑ. Σ’ αγαπώ ΠΙΚΠΑ».

*Από το tvxs.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια