Όταν η καθημερινότητα μας γίνεται αναπάντεχη ρουτίνα, όταν η κάθε ανάσα βγαίνει με το στανιό και η δυστυχία βασιλεύει, η μουσική έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω. Δίνει νόημα, ελπίδα, αλλάζει τη διάθεση.

Παρέα αυτή τη βδομάδα με τον Μιχάλη Κεχαγιά των Lexicon Project παίρνουμε βαθιά ανάσα και βουτάμε σε μελωδίες, λόγια και ωραίες ιστορίες για τραγούδια που είτε έχουμε αγαπήσει, είτε γνωρίζουμε σήμερα για πρώτη φορά.

oasis

Oasis – My big mouth

Everybody knows…but no one’s saying nothing
And it’s a sound so very loud…that no one can hear?

Έχει λίγη.. βρωμιά ο ήχος και μ’ αρέσει. Σε ξεσηκώνουν τ’ αδέρφια Gallagher κι αν τσεκάρει κανείς λίγο πιο προσεκτικά τους στίχους καταλαβαίνει ότι δεν είναι μόνος. Είτε ζεις στη Βρετανία, είτε στην Ελλάδα παντού υπάρχουν τύποι που ξέρουν, αλλά δεν μιλούν. Και η ζωή συνεχίζεται. Κομμάτι απ’ το δισκάκι “Be here now”, που κυκλοφόρησε το 1997 και ο γράφων το έλιωνε στο Γυμνάσιο.

Music Stories…

Νεωρείων 37 – Lexicon Project
“Αποφεύγω να μιλάω για τα νοήματα των ηχογραφημάτων μου γιατί θεωρώ πως αφαιρείς την μεγαλύτερη στιγμή στον “δέκτη” να τα κάνει δικά του βάζοντας και ταυτίζοντας τα δικά του βιώματα. Αφού ρωτάς όμως… Έζησα και μεγάλωσα στον Πειραιά, το συγκεκριμένο κομμάτι περιγράφει αυτό που έχει καταντήσει. Σχεδόν παραμελημένη πόλη φάντασμα που περιμένει κάποιος να την ξυπνήσει”.

 

Η πρόταση του Μιχάλη…

Τhe Coral – Music at Night

“Είμαι από τους ανθρώπους που η μουσική με συνοδεύει σχεδόν παντού. Το συγκεκριμένο τραγούδι περιγράφει με άρτιο τρόπο την “διπολική διαταραχή” που διέπει την Αθήνα για αρκετό καιρό. Στα σκοτεινά και στα χαμένα για να δανειστώ ένα στίχο “nothing seems right except for the music at night”. Προέρχεται από το lp με τίτλο “roots and echoes” των “Coral”. Νομίζω πως το συγκεκριμένο κομμάτι θα άρεσε πολύ και στον Μάνο Χατζιδάκι”.

 Inbox…

Η δική σας πρόταση αυτή την εβδομάδα από την Γεωργία Β., μ’ ένα τραγούδι του Gary Moore του αγαπημένου της καλλιτέχνη όπως μας λέει…

Gary Moore – Cold day in hell

You never listened when I told you
that you were way out of line.
Too busy talkin’ to listen,
accusing me of telling lies.

 

*Μην ξεχνάτε να στέλνετε τις δικές σας προτάσεις στο papantoniou90@yahoo.gr. Ραντεβού την άλλη εβδομάδα…

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Κώστας Παπαντωνίου

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Σχετικά Άρθρα

X