Ένα περιστατικό ενάντια στην έμπρακτη αλληλεγγύη μάς έρχεται από τη Σάμο. Έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα κατά την παρουσιά της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» στο Βαθύ.

Η κοινωνική κουζίνα βρέθηκε στο νησί μετά τον φονικό σεισμό για να συνδράμει τους κατοίκους με ένα πιάτο ζεστό φαΐ, όταν δέχθηκε τους τραμπουκισμούς στελέχους του Δήμου, σύμφωνα με την Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου, ενώ σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, η κοινωνική κουζίνα αναγκάστηκε να μετακινηθεί τρεις φορές!

Η καταγγελία της Ανοιχτής Συνέλευσης Σάμου:

Η Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου και αρκετοί κάτοικοι του νησιού πλαισίωσαν σήμερα τη δράση της κοινωνικής κουζίνας “Ο Άλλος Άνθρωπος”, που βρέθηκε στο Βαθύ με αφορμή τον πρόσφατο συγκλονιστικό σεισμό, για να προσφέρει δωρεάν μερίδες μαγειρευτού φαγητού σε όσους-ες το έχουν ανάγκη.

Στα πλαίσια της δράσης, ετοιμάστηκαν και διανεμήθηκαν 500 μερίδες φαγητού σε συμπολίτ(ισσ)ες μας, ντόπιους-ες και μετανάστ(ρι)ες θύματα του καταστροφικού σεισμού. Το γεγονός χαιρετίστηκε από όλους-ες (παρόντες αλλά και με σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα).

Ωστόσο, αντί ο Δήμος να συνδράμει στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία όπως έχει γίνει σε τόσες και τόσες περιοχές της Ελλάδας, στέλεχός του πλησίασε επιθετικά (τραμπουκίζοντας και χωρίς διάθεση συνεννόησης) όσους-ες είχαμε μαζευτεί εκεί για να προσφέρουμε. Παρότι τον διαβεβαιώσαμε ευγενικά ότι «έχουμε έρθει για να ενώσουμε κι όχι για να χωρίσουμε», από την πλευρά του ειπώθηκε ότι «οι άνθρωποι στη Σάμο πονάνε, δεν πεινάνε» και μας κατηγόρησε ότι προσβάλλουμε το μνημείο επειδή στήσαμε μπροστά του «τη σημαία» (εννοούσε το πανό της δράσης).

Όμως, όπως μαρτυράει και το παρακάτω βίντεο, όταν ένας ντόπιος του είπε ότι έχει μείνει με την οικογένειά του άστεγος εδώ και τέσσερις ημέρες, χωρίς να έχει ελέγξει ο Δήμος το σπίτι του ακόμα, η απάντηση ήταν πως «αυτό είναι άλλο θέμα»…

Έτσι, η Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» αναγκάστηκε να μεταφερθεί σε άλλο μέρος που υπέδειξε το λιμενικό κατόπιν συνεννόησης. Να σημειώσουμε ότι αυτή ήταν η δεύτερη μετακίνηση, καθώς νωρίτερα είχε γίνει υπόδειξη -αυτή τη φορά από τον ίδιο το Δήμαρχο- να απομακρυνθεί η δράση από την κεντρική πλατεία Πυθαγόρα, για να μην «μαζευτούν εδώ οι ξέρεις ποιοι εννοώ» [σσ. οι μετανάστ(ρι)ες]. Επειδή είναι η πολλοστή φορά που γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων συμπεριφορών και επειδή είναι αδιανόητο να επιτρέπουμε να αποτελεί η Σάμος το αρνητικό παράδειγμα ενάντια σε κάθε είδους πρωτοβουλία αλληλεγγύης, ενημερώνουμε με κάθε τρόπο τον Δήμαρχο ότι η πλατεία είναι ελεύθερος και δημόσιος χώρος κι όχι η αυλή του σερίφη ή χώρος με καθεστώς απαρτχάιντ. Και ως τέτοια, θα την υπερασπιστούμε.

Οι συμπεριφορές αυτές δεν είναι δύσκολο να εξηγηθούν, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η μόνη γνωστή δραστηριότητα του Δήμου Ανατολικής Σάμου είναι ο τοξικός λόγος και επιθετικές πράξεις κατά των μεταναστ(ρι)ών, καθώς και συνεχείς προτροπές για επαναπροωθήσεις και για καταδίκη ξεριζωμένων ανθρώπων σε κλειστά κέντρα. Έτσι, αφού ο Δήμος «ξέχασε» να προνοήσει για ασφάλεια πριν τον σεισμό ή τουλάχιστον να επουλώσει κάποιες από τις πληγές του σεισμού, τώρα επιτίθεται σε δράσεις αλληλεγγύης που καλύπτουν τα δικά του κενά.

Εμείς συνεχίζουμε. Αύριο στις 11 το πρωί ο Άλλος Άνθρωπος θα βρίσκεται ξανά στην παραλιακή στο Βαθύ, στο τέλος του πάρκινγκ δίπλα στα γήπεδα τένις. Σας καλούμε να μαγειρέψουμε όλοι-ες μαζί, με αλληλεγγύη για όσους-ες το χρειάζονται.

Η αλληλεγγύη θα νικήσει – Με σεβασμό στη ζωή – Χωρίς διακρίσεις
Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια