Ας θεωρηθεί πως αυτό το κείμενο γράφτηκε με αφορμή το γεγονός που διαδραματίστηκε πριν μερικά χρόνια σε μια ευαισθητοποιημένη και ώριμη τάξη μαθητών της Τρίτης Γυμνασίου .

Ένα παρόμοιο θλιβερό  γεγονός  πριν χρόνια , ένα παγωμένο Δεκέμβρη, ήταν 6 του μήνα θαρρώ, συγκλόνισε τις  μαθητικές ψυχές  που μου ζήτησαν βοήθεια  για να γράψουν κάτι σαν «ψήφισμα» συμπαράστασης μέσα στην τάξη. Οι απορίες τους πολλές , η οργή  και ο θυμός βγήκε απερίφραστα από τις αθώες  ψυχές τους.

Το κλάμα τους συνόδεψε την κραυγή της μάνας που έχασε το παιδί  της από μια αδέσποτη σφαίρα, γιατί ζητούσε μέσα στη μάζα  να ακουστεί το δίκιο του. Τι ζητούσε,  μέσα στη νύχτα , στα χρόνια της άγουρης νιότης του;

Κάτι  άπιαστο  μα αληθινό. Ίσως γιατί ήξερε από νωρίς   το νόμο του δικαίου ,την ομορφιά της ελευθερίας, απεχθανόταν το μαύρο και το γκρίζο, το λήθαργο και την απραξία. Ήθελε, σαν και αυτόν τον φοιτητή που χάθηκε πρόσφατα, ανοιχτές θάλασσες και φως ενάντια στο σκοτάδι. Συγκρούστηκε με τη φθορά , στους δρόμους και τις πλατείες μίλησε ανοιχτα, μα σιώπησε….για πάντα .

Είναι και οι δυο τώρα στον ουρανό αθώοι, ονειροπόλοι, τολμηροί, πέρα και πάνω από την ασχήμια του κόσμου μας..Ας είναι το ξύπνημα  από το λήθαργο μας. Όμως , το βέβαιο είναι πως λόγια παρηγοριάς δεν υπάρχουν…

 

Μαρία Βενιανάκη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X