Οδοιπορικό: Ταξιδεύοντας με τον Οδοντωτό

Φωτογραφίες: Κατερίνα Καραβία

Διακοπτό. Ώρα 8μιση το πρωί Κυριακής. Το χωριό έρημο, κοιμάται. Στην κεντρική πλατεία μόνο ένας μαγαζάτορας ανοίγει νωχελικά το μαγαζί του ενώ ένας ηλικιωμένος ξεκινά την πρωινή του βόλτα. Λίγο πιο εκεί, στην αποβάθρα του τρένου νυσταγμένος κόσμος –οι περισσότεροι Αθηναίοι που ήρθαν για την κυριακάτικη βόλτα τους – περιμένει υπομενετικά να ακούσει το συριγμό του διάσημου…οδοντωτού.

Ακριβής στο ραντεβού του εδώ και 124 χρόνια, ο Οδοντωτός (το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι οδοντωτό στα σημεία όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους υπάρχουν μεγάλες κλίσεις εξού και το όνομά του).έφτασε στο Διακοπτό γύρω στις 9 και 5 για να διασχίσει το φαράγγι του Βουραικού να κάνει στάση στο πανέμορφο χωριό Ζαχλωρού και να καταλήξει στα Καλάβρυτα. Μια διαδρομή ανεπανάληπτη που δικαίως έχει ονομαστεί η ομορφότερη της Ελλάδος και απαραιτήτως πρέπει κάποιος να την έχει κάνει μια φόρα στη ζωή του.

Ακόμα και σήμερα αναρωτιέσαι πως με τα μέσα εκείνης της εποχής κατάφεραν να κατασκευάσουν τις γραμμές του τρένου μέσα από τα βουνά και τους γκρεμούς του φαραγγιού, μέσα στην αγριότητα του τοπίου αλλά σε απόλυτη αρμονία με αυτό.

Για μία ώρα ο κόσμος δεν έφυγε από τα παράθυρα του Οδοντωτού και παρά το χειμώνα άνοιξε τα παράθυρα και έβγαλε χέρια και κεφάλια έξω χαζεύοντας το σκηνικό που θύμιζε βγαλμένο από τους πίνακες του Σεζάν και του Μονέ.

Το ποτάμι με τον αγριεμένο του παφλασμό, οι δεκάδες σήραγγες, τα ξερά από τον χειμώνα δέντρα, η μυρωδιά του ξύλου και της υγρασίας συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο σκηνικό που δεν χορταίνεται εύκολα.

Κι αν ακόμα αναρωτιέσαι γιατί να χάσεις την ώρα σου αντί να πάρεις τον αυτοκινητόδρομο, ε λοιπόν κάποιες φορές αξίζει να πας λίγο πιο σιγά.

 

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]