Ίσως η μεγαλύτερη «επιτυχία» του 2020 να είναι οι ομιλίες του Τράμπ, μιας κι όταν μιλάει δημοσίως καταφέρνει να αποδείξει τι σημαίνει έλλειψη παιδείας και γνώσεων από τη μεριά ενός πολιτικού του επιπέδου του. Μόλις στο τελευταίο του debate πριν τις εκλογές χρησιμοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα σχετικά με τις αυτοκτονίες λόγω των περιοριστικών μέτρων του Covid19. Η κατάθλιψη και οι αυτοκτονίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν αυξηθεί σε βαθμό που δεν έχει δει κανένας ποτέ στο παρελθόν, είπε ανάμεσα σε πολλά άλλα.

Ο ίδιος βλέπει έρευνες, ανύπαρκτες για τους κοινούς θνητούς επιστήμονες, να αποδεικνύουν ότι τα lockdowns και οι αποστάσεις ασφαλείας αυξάνουν την αυτοκτονία. Αποφεύγει πάντως να δει πρόσφατες Αμερικανικές έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι ούτε οι θάνατοι από αυτοκτονίες αλλά ούτε και οι αυτοκτονικές σκέψεις-συμπεριφορές έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του Covid19 μέτρων. Συνήθως εμείς οι ειδικοί σε θέματα κρίσεων βλέπουμε τα αποτελέσματα μια κρίσης μερικά χρόνια μετά από τη στιγμή που συμβαίνει, αλλά ποιος να του το πει. Σίγουρα ο Τράμπ προσπαθεί να αποφύγει τα Αμερικανικά ερευνητικά δεδομένα τα οποία τονίζουν ότι η εύκολη πρόσβαση στα όπλα ευθύνεται για το ότι η Αμερική έχει τους υψηλότερους δείκτες αυτοκτονιών στον κόσμο από όπλα γενικότερα, κι όχι η τωρινή πανδημία. Και σίγουρα έχει αλλεργία στις έρευνες που αποδεικνύουν ότι η ανισότητα (την οποία ξεκάθαρα πρεσβεύει όταν πρόκειται για μαύρους Αμερικάνους) και ο κοινωνικός αποκλεισμός από το σύστημα υγείας, εργασίας κι εκπαίδευσης αυξάνουν το ρίσκο αυτοκτονίας ενός ανθρώπου, ασχέτου πανδημίας.

Η αλήθεια είναι ότι ο Τράμπ εκφράζει τόσα πολλά στερεότυπα ιδιαίτερα γύρω από τη ψυχική ασθένεια. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι ο αντίπαλος του Μπάϊντεν σίγουρα παρακολουθείται από ψυχίατρο, λες κι όποιος βλέπει ψυχίατρο είναι μη αντάξιος του εφόσον είναι απλά «τρελός» (όπως πίστευε κάποιος πριν το 1960 στην Αμερική ή το 2020 στην Ελλάδα). Έχει αποκαλέσει τέρατα όσους έχουν ψυχική ασθένεια κι έχει δηλώσει ότι στη θέση του Μπάϊντεν θα είχε σίγουρα αυτοκτονήσει. Σίγουρα η άγνοια του Τράμπ σχετικά με το πως πρέπει να μιλάμε δημοσίως για τις αυτοκτονίες ώστε να βοηθήσουμε κάποιον να βρει κατάλληλη βοήθεια, είναι τεράστια. Σε συνδυασμό όμως με την έλλειψη επαρκών δομών ψυχικής υποστήριξης, ο ρατσιστικός και στιγματιστικός του λόγος μπορεί να αποβεί και μοιραίος.

Fact-checking:

  1. Χώρες, όπως η Ιρλανδία, οι οποίες έχουν στρατηγικές πρόληψης αυτοκτονιών και εξειδικευμένο νοσοκομειακό προσωπικό, το οποίο εργάζεται για την υποστήριξη ατόμων με αυτοκτονικές συμπεριφορές και αυτοκτονικές σκέψεις, πιστοποιούν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αύξηση αποπειρών αυτοκτονίας σε εθνικό επίπεδο.
  2. Πρόσφατη έρευνα διευκρίνισε ότι επιδημίες/πανδημίες του παρελθόντος φάνηκαν να συσχετίζοντε οριακά με την αυτοκτονική συμπεριφορά και τους θανάτους από αυτοκτονία.
  3. Η επίδραση μιας κρίσης στην αυτοκτονική συμπεριφορά ποτέ δε μπορεί να κριθεί ερευνητικά κατά τη διάρκεια της, παρά μόνο μεταγενέστερα.
  4. Στις 23 Αυγούστου του 2020 ο αριθμός των νεκρών σε σχέση με τον Covid19 έφτασαν τις 800.000, τον ίδιο αριθμό νεκρών δηλαδή που θρηνούμε κάθε χρόνο από αυτοκτονίες.
  5. Η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες η οποία δεν έχει υιοθετήσει καμία εθνική στρατηγική για την πρόληψη αυτοκτονιών, αρνούμενη να δεχτεί την αυτοκτονία ως ζήτημα δημόσιας υγείας, όπως τη θεωρεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Για πηγές/κέντρα βοήθειας εντός κι εκτός Ελλάδας https://www.iasp.info/resources/Crisis_Centres/

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια