Πάσης νομιμότητας στερείται το εγχείρημα του Μεγάλου Περιπάτου, σύμφωνα με έγγραφο γνωμοδότησης της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο αποκάλυψε, χθες, στο περιφερειακό συμβούλιο που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, παρουσία του δημάρχου της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Δύναμης Ζωής», Χρήστος Καραμάνος. 

Στην τοποθέτηση του, ο κ. Καραμάνος ανέφερε, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, ότι η νομική υπηρεσία της Περιφέρειας κρίνει ότι ακόμα και βάσει των πρόσφατων κυβερνητικών διατάξεων (Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και Κοινή Υπουργική Απόφαση με την επιβολή περιοριστικών κυκλοφοριακών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας) που εκδόθηκαν με αφορμή την πανδημία δεν εξουσιοδοτείται ο Δήμος Αθηναίων να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο πλαίσιο του «Μεγάλου Περίπατου» στην Πανεπιστημίου, η οποία ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. «Συντρίβει όλα τα επιχειρήματα νομιμοποίησης του εγχειρήματος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμάνος, με τις απόψεις του οποίου συμφώνησε και η παράταξη του Γ. Σγουρού.

Ο Χρήστος Καραμάνος αποκάλυψε επίσης ότι η γνωμοδότηση ζητήθηκε από τον ίδιο τον περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη, συντάχθηκε στις 2 Ιουλίου, αλλά «αποκρύφτηκε, την πληροφορήθηκα τυχαία». Η γνωμοδότηση κοινοποιήθηκε στους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων μόλις χθες, μία ώρα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης.

Από πλευράς Περιφέρειας απάντησε ο εκτελεστικός γραμματέας Γ. Σελίμης, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Δήμος Αθηναίων νομιμοποιείται να κάνει όποιες παρεμβάσεις «για την αντιμετώπιση του κορονοϊού», επικαλούμενος την προαναφερθείσα ΚΥΑ αλλά και σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Μάλιστα προχώρησε ακόμη ένα βήμα παραπέρα συμφωνώντας με την άποψη που διατύπωσε ο Θάνος Τζήμερος, ο οποίος υποστήριξε ότι η Πανεπιστημίου πρέπει να αποδοθεί στον Δήμο Αθηναίων. «Θα μπορούσατε να είχατε πάρει τον Θεοδωρικάκο να το περάσει με μια τροπολογία», είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειακός σύμβουλος.

Το ζήτημα της «εν κρυπτώ» γνωμοδότησης πάντως δημιούργησε αμηχανία. Ο Γιώργος Πατούλης στην αρχική του τοποθέτηση καλωσορίζοντας τον Κώστα Μπακογιάννη κάλεσε σε συνεργασία και έκανε λόγο για «βουλήσεις που πρέπει να στέκουν καλά σε νομικές διαδικασίες». Ως προς την Πανεπιστημίου πάντως, έπειτα από πολλές αιχμές από πλευράς αντιπολίτευσης, ο περιφερειάρχης υποστήριξε ότι «δεν απεμπολούμε κανένα κομμάτι της Αττικής». Πάντως ο Γιάννης Σγουρός ζήτησε εχέγγυα για τη διαφύλαξη των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής πριν προχωρήσει η συζήτηση για τον Μεγάλο Περίπατο.

Υπενθυμίζεται ότι για το Μεγάλο Περίπατο έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας Αθηναίος πολίτης ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η ΚΥΑ των περιοριστικών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι ο Μεγάλος Περίπατος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως επείγον μέτρο λόγω της πανδημίας. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων απάντησε ότι «μέχρι να κριθεί είναι σε ισχύ».

*Από το tvxs.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια