Κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στο βουνό της Οίτης τάσσονται κάτοικοι των χωριών της περιοχής.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Παύλιανης με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Οίτης ανοιχτή σύσκεψη/συζήτηση με σκοπό την αλληλοενημέρωση για το θέμα της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στο βουνό και τον συντονισμό της δράσης για το επόμενο διάστημα προκειμένου να ακυρωθούν τα όποια σχέδια για τους αιολικούς σταθμούς.

Η συζήτηση κατέληξε σε ψήφισμα, με το οποίο καλείται η κυβέρνηση και κάθε αρμόδιος φορέας να απορρίψουν τα αιτήματα των εταιρειών και να σταματήσει επιτέλους η απειλή για το βουνό! Καλούνται τέλος οι κάτοικοι των χωριών σε διαρκή ετοιμότητα για να μην επιτρέψουν οποιαδήποτε ενέργεια, που να αφορά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Οίτη.

Ακολουθεί το Ψήφισμα:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Οι πρόεδροι και οι κοινοτικοί σύμβουλοι, τα μέλη των ΔΣ των Πολιτιστικών Συλλόγων και κάτοικοι των χωριών της Οίτης, που συναντηθήκαμε σήμερα, 2 Αυγούστου, στην Παύλιανη Φθιώτιδας, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στα σχέδια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο βουνό της Οίτης.

Είναι γνωστό ότι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας(ΡΑΕ) έχουν κατατεθεί αιτήσεις για την εγκατάσταση πέντε συνολικά αιολικών σταθμών. Η μια αίτηση, που αφορά στη θέση «Τούρλα – Βλιτοτσούμαρο», έχει πρόσφατα πάρει τη θετική γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ) και αναμένεται η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και η Άδεια Εγκατάστασης. Οι δε άλλες τέσσερις, που αναφέρονται στις θέσεις Πύργος, Ξεροβούνι(2) και Μακρυράχη, είναι στη φάση της αξιολόγησης των Αιτήσεων Παραγωγής.

Δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ των ΑΠΕ και των αιολικών σταθμών, αλλά με όρους και προϋποθέσεις, και κυρίως τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Ειδικά για την Οίτη δεν είναι δυνατόν να μην αντιδράσουμε, όταν και μόνο στη διαδικασία κατασκευής αυτών των εγκαταστάσεων (δρόμοι πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων, σκυρόδεμα, ανεμογεννήτριες κλπ.) το αποτέλεσμα εκτιμάμε πως είναι λιγότερο «πράσινο» από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης «καθαρής ενέργειας». Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, σε τέτοια μάλιστα υψόμετρα, βλάπτει αισθητικά και ουσιαστικά το ορεινό τοπίο και τη μελλοντική βιώσιμη ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, αποτρέποντας ουσιαστικά κάποιους να επενδύσουν στην περιοχή στον τομέα αυτό και επιδρά αρνητικά στη χλωρίδα και στην πανίδα. Αναλυτικότερα:
√ Πρόκειται να κατασκευαστούν σε υψόμετρα από 1700 έως 2150μ., υψόμετρα που για άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι απαγορευτικά, όπως στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ιταλία.
√ Τα συνοδά έργα και οι παρεμβάσεις – και αναφερόμαστε στη διάνοιξη δρόμων πρόσβασης, την εσωτερική οδοποιία με εκσκαφές και εκβραχισμούς, την προσωρινή εγκατάσταση εργοταξίου, την ανέγερση οικίσκου ελέγχου, το υπόγειο και εναέριο δίκτυο μεταφοράς (πυλώνες) για τη σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, την ανέγερση υποσταθμού ανύψωσης τάσης κλπ – λόγω του υψομέτρου και των μεγάλων κλίσεων, θα προκαλέσουν υποβάθμιση, διάβρωση, κατακερματισμό και απώλεια των φυσικών βιοτόπων των οργανισμών της Οίτης, θα επιδράσουν αρνητικά στη χλωρίδα και στην πανίδα της περιοχής Natura και του Εθνικού Δρυμού και θα αυξήσουν δραματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, όπως διαπιστώνεται τα τελευταία 20 χρόνια στην Εύβοια.
√ Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Οίτης και στα 2000 μέτρα κακοποιεί το ορεινό τοπίο, υπονομεύει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης διώχνοντας ουσιαστικά όσους θα ήθελαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να επενδύσουν στα χωριά τους αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες.
√ Είναι δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο «ΠΥΡΑ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ» και τον αρχαίο ναό
√ Είναι απειλή για τις πηγές των νερών της κοιλάδας του Σπερχειού, του Γοργοποτάμου και του Μόρνου.
√ Είναι σε απόσταση αναπνοής από τον Εθνικό Δρυμό και την Περιοχή Natura και μέσα στην Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (IBAs).
√ Εκκρεμεί η έγκριση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης(ΕΠΜ) καθώς και το Προεδρικό Διάταγμα, που θα καθορίσουν τα όρια του Εθνικού Δρυμού, αλλά και τις χρήσεις της ευρύτερης περιοχής.
√ Τέλος αναφερόμαστε στην Οίτη του Εθνικού Δρυμού και της Προστατευόμενης Περιοχής NATURA με την πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, το βουνό των λουλουδιών, της Βερόνικας της Οίτης, του αγριόγιδου, του χρυσαετού και του δρυοκολάπτη, το βουνό με τα περισσότερα και τα ομορφότερα φαράγγια στην Ελλάδα, το βουνό με τα ιαματικά, το βουνό με τα πλούσια νερά και τον Γοργοπόταμο, το βουνό της Εθνικής Αντίστασης, του μυθικού Ηρακλή και της Πυράς του Ηρακλέους, το βουνό που ο καθένας μπορεί να το απολαύσει, ακόμα και με μονοήμερες εκδρομές, στις δεκάδες πεζοπορικές του διαδρομές, σε μια απόσταση δύο ωρών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίπλα στην Εθνική Οδό και την σιδηροδρομική γραμμή. Την Οίτη, που οι άνθρωποί της σήμερα έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για μια ήπια βιώσιμη οικοτουριστική ανάπτυξη, αυτή την ανάπτυξη που με περίσσιο τρόπο δείχνει η πορεία της Παύλιανης.

Για όλα τα παραπάνω, καλούμε την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο φορέα να απορρίψουν τα αιτήματα των εταιρειών και να σταματήσει επιτέλους η απειλή για το βουνό!! Καλούμε σε διαρκή ετοιμότητα τους κατοίκους των χωριών και κάθε ευαίσθητο πολίτη και να μην επιτρέψουν οποιαδήποτε ενέργεια που να αφορά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Οίτη.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια