Ο χρόνος, ο γεωγραφικός τόπος και η οικονομική κατάσταση των γονιών σου αποφασίζουν για το αν η ζήση σου θα είναι εύκολή ή δύσκολη, ξέγνοιαστη ή τίγκα στην ανησυχία. Και τα τρία, αν το σκεφτείς, είναι αποτελέσματα της τύχης. Της τύχης που είχε εκείνη την ημέρα το σπερματοζωάριο του πατέρα σου να ενωθεί με το ωάριο της μάνας σου. Μεγάλη τύχη, στα αλήθεια, γιατί αν είχε προλάβει κάποιο άλλο από τα εκατομμύρια σπερματοζωάρια εκείνης της εκσπερμάτισης, εσύ δεν θα είχες γέννηθει. Τόσο απλά.

Γεννιέσαι, λοιπόν. Βγαίνεις σκούζοντας από μια μήτρα. Δεν διαλέγεις αν θα είναι 22 Ιουλίου ή 23. Απλά βγαίνεις. Δεν διαλέγεις αν το μέρος θα ‘ναι η Αθήνα στην Ελλάδα ή η Αθήνα στο Μέιν των ΗΠΑ. Απλά βγαίνεις. Δεν διαλέγεις αν το οικογενειακό εισόδημα των γονιών σου είναι 10.000 ευρώ ή 100.000 δολάρια. Απλά βγαίνεις.

Βγαίνεις και η ζωή σου κυλάει καθοριζόμενη από αυτές τις τρεις τυχαιότητες. Είχες τις ίδιες πιθανότητες να βγεις καρκίνος, Έλληνας και χωρίς οικονομική άνεση με το να βγεις λέων, Αμερικάνος και με οικονομική άνεση. Και αν μέχρι εδώ σου φαίνονται όλα πολύ προφανή και αυτονόητα και σκέφτεσαι από μέσα σου “πού θες να καταλήξεις, μάνα μου;”…

Σκέψου ότι κάλλιστα θα μπορούσες να είχες γεννηθεί πρόσφυγας. Ή να γεννηθείς με όλους εκείνους τους παράγοντες γύρω σου που αργά ή γρήγορα θα σε κάνουν πρόσφυγα. Είναι τόσο απλό. Τόσο τυχερό, που αυτή τη στιγμή δεν επιβιβάζεσαι σε μια βάρκα στη Λιβύη. Τόσο τυχερό, που δεν μένεις στη Μόρια. Τόσο τυχερό, που ξέρεις να διαβάζεις αυτές τις γραμμές.

Είναι τόσο τυχερό που ζεις.
Άρα, διαθέτεις όση τύχη χρειάζεται για να υπάρξεις και ως πρόσφυγας.
Το ότι δεν είσαι ακόμα είναι… μάντεξε! Θέμα τύχης και μόνο. Τόσο απλά.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

About The Author

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από μικρή θαύμαζε τους πολεμικούς ανταποκριτές και της άρεσαν τα ντοκιμαντέρ. Πιστεύει πως συνώνυμο του επαγγέλματος πρέπει να είναι η εργασία και όχι η δουλειά, γι’ αυτό επιδιώκει να ενεργεί μέσα σε αυτοδιαχειριζόμενα και συνεργατικά περιβάλλοντα. Αγαπά την πόλη της, την οποία συχνά εξερευνά περπατώντας. Συμμετέχει στο εγχείρημα του 3point magazine από τότε που ήταν blog γράφοντας κυρίως τη στήλη «Οι Ταινίες της Εβδομάδας» και ασχολούμενη με τα social media του περιοδικού. Μπορείς να την ακούσεις ζωντανά στο Music Society WebradiON στην εβδομαδιαία εκπομπή του 3point και «κονσέρβα» στο www.mixcloud.com/3pointmagazine.

Related Posts