Ανακοίνωση των θεραπευόμενών σχετικά με τα γεγονότα της 9-1-2020, όταν δέχτηκαν επίθεση από ομάδα ΔΙΑΣ

Με αφορμή τα γεγονότα της Πέμπτης 9/1/2020 σκεφτήκαμε να γράψουμε ένα κείμενο, το οποίο θα εξηγεί ποιοί είμαστε και θα μπορεί να αποδώσει στο ελάχιστο πώς νιώσαμε και τι αντίκτυπο είχε αυτό στη θεραπεία μας. Συγκεκριμένα είμαστε θεραπευόμενοι στο κλειστό πρόγραμμα ανδρών του 18ΑΝΩ, με κοινό στόχο την ολική απεξάρτησή μας από τις ουσίες, την ψυχολογική μας θεραπεία και τελικά την κοινωνική μας επανένταξη.
Η θεραπεία της κλειστής φάσης διάρκειας 7 μηνών περιλαμβάνει την ατομική και ομαδική θεραπεία, διάφορες ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες και την καθημερινή πρωινή γυμναστική. Η κάθε ομάδα έχει την δική της σημασία και βαρύτητα στην πορεία μας προς την καθαρότητα.

Κατά την επιστροφή από την πρωινή μας γυμναστική αντιληφθήκαμε ότι μας ακολουθούν δύο μηχανές της ΔΙΑΣ. Μέσα σε δευτερόλεπτα βρεθήκαμε περικυκλωμένοι από δύο περιπολικά, τέσσερις μηχανές και συνολικά 12 αστυνομικούς.

“Ακίνητοι, ψηλά τα χέρια και γυρίστε προς τον τοίχο!” Ήταν τα πρώτα λόγια που μας είπαν με τα χέρια στα όπλα. Παρ’ όλες τις εκκλήσεις και έγγραφες διαπιστεύσεις των θεραπευτών-συνοδών μας, δεν πτοήθηκαν και απαξιώνοντάς τους ίδιους, ως πολίτες, αλλά και ως εργαζόμενους ενός δημοσίου προγράμματος απεξάρτησης του ΕΣΥ, που εκείνη τη στιγμή εκτελούσαν το έργο τους. Μας υπέβαλαν σε έναν εξευτελιστικό σωματικό έλεγχο και στην συνέχεια προέβησαν σε ταυτοποίηση στοιχείων καταπατώντας το απόρρητο του χώρου υγείας. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του θεάτρου του παραλόγου, δεν έλειψαν τα προκλητικά βλέμματα και οι κινήσεις απέναντί μας, ψάχνοντας την παραμικρή αφορμή για να επιβεβαιωθούν ότι έπιασαν κάποιους “επικίνδυνους εγκληματίες”.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας (δοκιμασίας) ποικίλα συναισθήματα κατέβαλαν καθένα από εμάς. Αρχικά ξαφνιαστήκαμε και ταραχτήκαμε με την επιθετική και απειλητική τους στάση. Το γεγονός ότι έδειξαν πλήρη άγνοια και αδιαφορία για το ποιοι είμαστε μας γέμισε με άγχος και τρόμο. Πέρα από την ντροπή και τη δημόσια γελοιοποίηση που υπεστήκαμε, λόγω προηγούμενων εμπειριών των περισσότερων από εμάς με τις δυνάμεις καταστολής, η ψυχολογική βία που μας ασκήθηκε έθεσε σε κίνδυνο τη θεραπεία απεξάρτησής μας. Προς στιγμή βρεθήκαμε από τη ζέστη στο κρύο, αμφισβητώντας την ασφάλεια του προγράμματος και θυμίζοντάς μας την απελπισία του κρατητηρίου και της φυλακής, που πολλοί από εμάς έχουν βιώσει. Απόρροια αυτής της πρακτικής ήταν θυμός και η απέχθεια προς την ελληνική αστυνομία.

Οι δυνάμεις καταστολής έδειξαν για ακόμα μία φορά το αληθινό τους πρόσωπο. Χάρη στην ψυχραιμία και την αυτοσυγκράτηση, που δείξαμε, η κατάσταση δεν παρεκτράπηκε, ώστε να έχουμε απρόβλεπτα αποτελέσματα. Σε αυτό το σημείο θα απαιτήσουμε, γιατί μάλλον δεν είναι σαφές, τον σεβασμό στην προσπάθειά μας και την προστασία των δικαιωμάτων μας ως θεραπευόμενοι. Τη στιγμή που τα ναρκωτικά στις πιάτσες θερίζουν, εμείς ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ και δίνουμε συλλογικά τον αγώνα μας για μια καθαρή και αξιοπρεπή ζωή!

Θεραπευόμενοι ΜΨΑΤ ΑΝΔΡΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΣ – 18ΑΝΩ

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια