Πληθαίνουν οι ανακοινώσεις στήριξης στη ΒΙΟ.ΜΕ, το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο τις τελευταίες ημέρες με νέες μεθοδεύσεις που έχουν στόχο την εκκένωση και το ξεπούλημά του. Η τελευταία ενέργεια που έγινε σε βάρος της προσπάθειας ήταν η διακοπή ρεύματος πριν λίγες ημέρες από τη ΔΕΗ, η οποία έχει σα συνέπεια να μη μπορεί να λειτουργήσει το εργοστάσιο.

Το θετικό, είναι ότι στο πλευρό των εργαζομένων τάσσονται καθημερινά όλο και περισσότερες οργανώσεις, συλλογικότητες και πολίτες. Σ’ εξέλιξη βρίσκεται ψήφισμα για τη συλλογή υπογραφών στο avaaz που έχει συγκεντρώσει ήδη περισσότερες από 7.500, ενώ το ένα μετά το άλλο τα συνεργατικά και αυτοοργανωμένα εγχειρήματα δηλώνουν δημόσια κι αυτά τη στήριξή τους. Ενδεικτικά, σήμερα το πρωί το συνεργατικό εγχείρημα Dock δημοσίευσε ανακοίνωσή με την οποία καλεί σε στήριξη της ΒΙΟ.ΜΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

“Οι υπεύθυνες και ηθικές επιχειρήσεις να τονίσουμε ότι δεν κρίνονται από το ύψος της φιλανθρωπίας ή της εταιρικής υπευθυνότητας που έχουν την δυνατότητα και το οικονομικό περιθώριο να υλοποιούν, αλλά από την ίδια την ταυτότητα και λειτουργία τους, καθώς και τον ρόλο που αναλαμβάνουν στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον τους”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Dock

Τις τελευταίες μέρες, πληροφορηθήκαμε πως συνεργείο της ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο εργοστάσιο που λειτουργεί η Συνεργατική επιχείρηση της ΒΙΟΜΕ, η οποία για όσους και όσες δεν γνωρίζουν, λειτουργεί εδώ και 8 χρόνια με αυτοδιαχείρηση παράγοντας φυσικά και οικολογικά καθαριστικά οικιακής χρήσης και ατομικής υγιεινής στη Θεσσαλονίκη.

Η ΣΕ ΒΙΟΜΕ αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενώ είναι σταθερά ενήμερα όλα τα αρμόδια Υπουργεία, χωρίς να έχει δοθεί οριστική λύση μέχρι σήμερα παρόλες τις υποσχέσεις.

Ταυτόχρονα με πολύ κόπο από τους εργαζόμενους και με την αστείρευτη υποστήριξη συνεργατικών εγχειρημάτων και άλλων κοινωνικών φορέων πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά παράγει ασταμάτητα τα προϊόντα της με υπεύθυνο και συνεργατικό τρόπο ενώ ταυτόχρονα παίζει ενεργό ρόλο στη συνάντηση συλλογικοτήτων για την προώθηση και ενδυνάμωση της αλληλέγγυας οικονομίας στην Ελλάδα.

Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το εργοστάσιο σε πλήρη παραγωγική δυνατότητα, παρήγαγε προϊόντα ατομικής υγιεινής με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον και σε προσιτές τιμές τις οποίες μάλιστα δεν αύξησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποδεικνύοντας την υπευθυνότητά της και σε περιόδους κρίσιμες για την κοινωνία. Πρακτική που δεν ακολουθήθηκε από πολλές εταιρείες επώνυμες και μη, οι οποίες στο όνομα του κανόνα της «ζήτησης και προσφοράς» της αγοράς αύξησαν χωρίς όρια τις τιμές των προϊόντων τους. Δεν είναι λίγες οι καταχρηστικές και μη ηθικές πρακτικές που παρακολουθούμε στους κλάδους που τα προϊόντα τους έχουν αυξημένη ζήτηση την κρίσιμη αυτή στιγμή.

Οι υπεύθυνες και ηθικές επιχειρήσεις να τονίσουμε ότι δεν κρίνονται από το ύψος της φιλανθρωπίας ή της εταιρικής υπευθυνότητας που έχουν την δυνατότητα και το οικονομικό περιθώριο να υλοποιούν, αλλά από την ίδια την ταυτότητα και λειτουργία τους, καθώς και τον ρόλο που αναλαμβάνουν στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον τους. Επίσης να τονίσουμε ότι ο κανόνας της «ζήτησης και προσφοράς» που επικαλούνται διάφοροι για να κρύψουν την κερδοσκοπία τους και πολλές φορές την παρανομία, ισχύει μόνο σε υγιείς αγορές και όχι σε περιόδους όπως αυτή που ζούμε που μάλιστα έχει χαρακτηριστεί και επίσημα ως «περίοδος πολέμου».

Σήμερα, παρακολουθούμε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο να «γυρίζουν» την παραγωγή τους σε προϊόντα ύψιστης σημασίας όπως είναι οι μάσκες, τα καθαριστικά και τα προϊόντα ατομικής υγιεινής και να υποστηρίζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις στην επιλογή αυτή, την ίδια στιγμή η δική μας κυβέρνηση επιλέγει να κλείσει μια παραγωγή εν λειτουργία.

Από την πλευρά μας ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ και υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους
Συλλογή Υπογραφών Avvaz: https://tinyurl.com/wj67hdw

Mπορείτε να στηρίξετε την προσπάθεια αγοράζοντας προϊόντα στο παρακάτω
https://www.viomecoop.com/

Περισσότερα σχετικά με το ρεύμα εδώ:
http://biom-metal.blogspot.com/2018/02/blog-post_15.html

#power2viome

Ο κατάλογος υπογραφών είναι ανοιχτός:

Bread and Roses | Συνεταιρισμός εργαζομένων
Commonspace | Συνεργατική Διεπιστημονική Ομάδα Σχεδιασμού
Commonslab | Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση νέων τεχνολογιών
Dock | Συνεργατικός χώρος Κ.ΑΛ.Ο.
LULU Athens | Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση
Sociality | Κοοπερατίβα Ψηφιακής Επικοινωνίας
Terra Verde | Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Δίκαιου και Αλληλέγγυου εμπορίου

Όποιο συνεργατικό εγχείρημα επιθυμεί να συνυπογράψει την παραπάνω ανακοίνωση να στείλει στο info@dock.zone ή στο contact@sociality.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια