Υπό την πίεση της κινητοποίησης το υπουργείο Εργασίας αποδέχτηκε πριν λίγο το αίτημα των εργαζομένων και θα συναντηθεί εντός ολίγου με τους εκπροσώπους τους

Update: Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση

Την ενόχλησή τους για τη νέα επίθεση που δέχθηκαν από τη Λίνα Μενδώνη εκφράζουν οι καλλιτέχνες που για μια ακόμα φορά βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Δείτε το σχόλιο στο avgi.gr της Μαργαρίτας Συγγενιώτου από τον ΠΟΘΑ.

«Είμαστε μαζί και δυνατοί, της Τέχνης οι εργαζόμενοι υψώνουνε φωνή», «Δεν χωράμε πια στο σύστημα αυτό, θεό έχει το κέρδος την τέχνη μας εχθρό» και «θυσίες θέλει η τέχνη μα θέλει και φαΐ της τέχνης οι εργάτες παλεύουμε μαζί» μερικά από τα συνθήματα που φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα νέα κινητοποίηση των εργαζόμενων στην Τέχνη έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου. Οι άνθρωποι του Πολιτισμού έχουν κατέβει και πάλι στον δρόμο, επιμένοντας ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων τους, έστω και τώρα, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη διάσωση του κλάδου και στην εξασφάλιση του βιοπορισμού τους.

Παρόντες στον χώρο και οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ, οι οποίοι αγωνίζονται ενάντια στον πλειστηριασμό του οικοπέδου που βρίσκεται το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο.

Άλλωστε, όπως λένε, η κυβέρνηση δεν έχει ν’ αντιπαρατάξει τίποτα περισσότερο από αποσπασματικά μέτρα μ’ ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων ν’ αποκλείεται από τα μέτρα, αλλά και αντιφατικούς χειρισμούς που ανοιγοκλείνουν θέατρα και συναυλιακούς χώρους χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση, αλλά και αποζημιώσεις στη συνέχεια για τις ματαιωμένες παραστάσεις και συναυλίες.

Την ίδια ώρα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με νέα προκλητική δήλωσή της επιτέθηκε στους ανθρώπους του Πολιτισμού, στιγματίζοντάς τους και κατηγορώντας ότι δεν μπορούν να αποζημιωθούν όλοι γιατί πληρώνονται με «μαύρα».

Η κινητοποίηση έρχεται λίγες μέρες μετά τη μεγάλη διαδήλωση που είχαν πραγματοποιήσει οι εργαζόμενοι τη Δευτέρα και είχε υποχρεώσει το υπουργείο να κανονίσει συνάντηση με τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας, των σωματείων και συλλόγων τους. Ωστόσο ένα κρούσμα κορωνοϊού στο κτήριο του υπουργείου την Τρίτη, ημέρα που θα γινόταν η συνάντηση, οδήγησε στην ακύρωσή της κι έκτοτε το υπουργείο δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα για τον ορισμό ενός νέου ραντεβού.

Τη στάση αυτή καταγγέλλουν όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζόμενων στον Πολιτισμό.

Ειδικότερα ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος κάνει λόγο για δικαιολογίες και προσχήματα από την πλευρά του υπουργείου «που δεν πείθουν κανέναν». «Προφανώς αρνούνται να καταλάβουν την κρισιμότητα του προβλήματος της επιβίωσης των καλλιτεχνών που έχει ξεπεράσει κάθε όριο», τονίζει ο Σύλλογος και διαμηνύει: «Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε με κάθε τρόπο να ακουστούν και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας που εκφράζουν τις πιο άμεσες βιοτικές μας ανάγκες εδώ και τώρα!

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση στην κυβέρνηση αυτή την προσβλητική συμπεριφορά αδιαφορίας που υποτιμά όχι μόνο τη δουλειά μας αλλά και την ίδια τη ζωή μας και τις ανάγκες μας.»

Στο δικό του κάλεσμα το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αναφέρει ότι δόθηκε στο υπουργείο διορία μέχρι την Τετάρτη για τον καθορισμό νέου ραντεβού, παρά τις συνεχείς πιέσεις όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση. «Επειδή, πλέον, μετά και την χθεσινή ανακοίνωση αναστολής ΚΑΙ των θεατρικών παραστάσεων, τα πολλά λόγια περισσεύουν σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα καλλιτεχνικά σωματεία καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος:

Μετά την επιτυχημένη παράσταση διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών, έξω από το Υπουργείο Εργασίας την περασμένη Δευτέρα, ορίστηκε ραντεβού με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου για την επόμενη μέρα, το οποίο, όμως, ακυρώθηκε λόγω κρούσματος κορονοϊού που βρέθηκε στο Υπουργείο.

Έκτοτε το Υπουργείο αρνείται να ορίσει νέο ραντεβού, παρά τις συνεχείς προσπάθειες των πρωτοβάθμιων σωματείων ΠΜΣ και ΣΕΗ και την επικουρική παρέμβαση της ΠΟΘΑ. Η ολιγωρία του Υπουργείου δεν μας αφήνει άλλη επιλογή, δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό για χάσιμο.

Ο κλάδος του Πολιτισμού είναι πλέον στην εντατική.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι χτες τη δυσαρέσκειά του όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίον η κυβέρνηση διαχειρίζεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξέφρασε και ο Φοίβος Δεληβοριάς, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι αναβάλλονται γι΄ άλλη μια φορά οι προγραμματισμένες παραστάσεις στην «Ταράτσα» του.

«Ο Πολιτισμός γίνεται η πρώτη «Ιφιγένεια», ακριβώς επειδή όλο το καλοκαίρι δεν έγινε τίποτα για να ενδυναμωθεί το σύστημα Υγείας, η Παιδεία και τα ΜΜΜ, ώστε να μην συμβαίνει τώρα αυτό που συμβαίνει», σημείωνε χτες ο Φοίβος Δεληβοριάς στην ανάρτησή του και καλούσε την κυβέρνηση ν’ αλλάξει πλεύση έστω την ύστατη ώρα:

«Τα μέτρα στην Υγεία, στην Παιδεία και στις Συγκοινωνίες δεν πρέπει να αργήσουν άλλο. Το ίδιο και τα μέτρα που έχουν καταθέσει τα σωματεία των επαγγελματιών. Η εξαθλίωσή μας δεν είναι ζήτημα κλαδικό. Είναι αρχή μεγάλων δεινών για τον τόπο. Aς την προλάβουμε».

Σε ό,τι αφορά τέλος τα αιτήματά τους οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό διεκδικούν μεταξύ άλλων τα εξής:

– Πλήρη αποζημίωση όλων των καλλιτεχνών και των εργαζομένων που θα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν.

– Πλαίσιο λειτουργίας των χειμερινών χώρων που εξασφαλίζει την δημόσια υγεία, αλλά και τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων.

– Επέκταση των μέτρων στήριξης (του έκτακτου βοηθήματος) για όλους τους εργαζομένους που υφίστανται απαγόρευση ή αναστολή ή περιορισμό της εργασίας τους λόγω υγειονομικών μέτρων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

– Επιδότηση όλων των ανέργων.

– Στήριξη του κοινού με αύξηση του κονδυλίου της επιδότησης εισιτηρίων και επέκτασή τους στις μουσικές εκδηλώσεις.

*Δημοσιεύτηκε πρώτα στην Αυγή

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια