Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε σήμερα τον αρχισυντάκτη της τουρκικής ιστοσελίδας του ρωσικού πρακτορείου Sputnik, το οποίο χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ρωσία.

«Ο αρχισυντάκτης του Sputnik Turkey Μαχίρ Μπόζτεπε τέθηκε υπό κράτηση. Ο Μπόζτεπε μεταφέρεται αυτήν την ώρα στη γενική διεύθυνση της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη», ανέφερε το πρακτορείο.

Η σύλληψη αυτή επιβεβαιώθηκε μέσω του Twitter από τη διευθύντρια του ομίλου, τη Μαργκαρίτα Σιμονιάν. «Η αστυνομία πήγε στα γραφεία μας στην Κωνσταντινούπολη. Ένας νέος συνεργάτης μας συνελήφθη (…) Τουρκία, τι συμβαίνει;» διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, Τούρκοι αστυνομικοί ερευνούν τα γραφεία του στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να αποκαλύψουν τον λόγο.

Λίγες ώρες νωρίτερα είχαν συλληφθεί στην Άγκυρα άλλοι τρεις συνεργάτες του Sputnik, σύμφωνα με τη Σιμονιάν και τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Με βάση αυτήν την τελευταία πηγή, οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν όταν πήγαν σε αστυνομικό τμήμα για να καταθέσουν μήνυση επειδή την προηγούμενη νύχτα τα σπίτια τους έγιναν στόχος επίθεσης από αγνώστους. «Αυτοί οι χούλιγκαν τους απείλησαν, φώναζαν ότι πρόδωσαν την πατρίδα τους επειδή εργάζονται για τους Ρώσους», είπε η Σιμονιάν.

Όταν έφτασαν στο τμήμα, οι αστυνομικοί τους είπαν ότι ήταν «καταζητούμενοι» επειδή το Σάββατο έγραψαν ένα άρθρο το οποίο προκάλεσε αναταραχή στην Τουρκία. Στο συγκεκριμένο άρθρο, το Sputnik χαρακτήριζε «κλεμμένη επαρχία» την περιοχή του Χατάι, την οποία προσάρτησε η Τουρκία το 1939, με την άδεια της Γαλλίας –που διοικούσε τη Συρία κατ’ εντολή της Κοινωνίας των Εθνών– ώστε να εξασφαλίσει την ουδετερότητα της Άγκυρας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η Σιμονιάν ανέφερε ότι η αστυνομία της Άγκυρας δήλωσε στο Sputnik ότι δεν κρατά τους τρεις συνεργάτες του πρακτορείου. «Δεν έχουμε καμία επαφή μαζί τους από χθες τη νύχτα», επέμεινε ωστόσο εκείνη.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να παρέμβει και να διασφαλίσει «την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των ρωσικών μέσων ενημέρωσης».

*Από parallaximag.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια