Οκτώ χρόνια μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, και ένα μόλις από την περίφημη ανακοίνωση πως “η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση” που ακούστηκε έξω από το Εφετείο, ανακαλούμε στη μνήμη μας τη «Μπαλάντα για τον Παύλο Φύσσα».

Το τραγούδι που με γοργά αντανακλαστικά έγραψε στην πρώτη επέτειο της δολοφονίας του το far away – so close 2014 ο King Khan.

 

Οι στίχοι του τραγουδιού:

 

The ballad of Pavlos Fyssas
is as sad as all the others
our brothers who fought with words
stolen from their mothers
his words they stung the beast
they spoke of a freedom
that must be preserved
by every single human
He belonged to no party
he was just an honest man
who spoke the truth in rhymes
like a true Shakespearean
he lived inside a ghetto
but his mind did roam free
a troubadour with a silver tongue
whose soul lives eternally

Killah P is in me
He’s inside of you
He’s inside me
and if you believe in freedom
and hold it in your hand
and put it in your heart
like an hourglass filled with sand
protect it from those fascists
before they ruin this here land
and kill all our precious sons
with brutal bloody hands

At the stroke of midnight
they took him in an alley
outnumbered ten to one
they showed him no mercy
in cold blood they killed him
in front of his lover
whose eyes wept oceans
whose heart will not recover
condemned to always be
the lover of that martyr
she’ll dress in black
till the day they unite
basking in the holiness
of heavenly light

Killah P is in me
He’s inside of you
He’s inside me
and you
you fight for freedom
then hold it in your hand
raise your fist in the air
and show it to the man
who took away a hero
and stole his whole life
with hands full of hate
armed with bloody knives
Killah P…. oh Killah P
you will always
live in me

 

Ο ίδιος ο King Khan είχε αναφέρει γράψει και μια ανοιχτή επιστολή σχετικά με το κομμάτι:

 

“Αγαπητοί Έλληνες φίλοι,

Η πρώτη φορά που άκουσα για τον Killah P ήταν όταν ήμουν στα παρασκήνια στο Κύταρρο club στην Αθήνα. Είδα ένα ένα γκράφιτι για εκείνον και ρώτησα να μάθω για το ποιος ήταν. Άκουσα για την τραγωδία της δολοφονίας του. Συγκινήθηκα πολύ με την ιστορία του και θυμάμαι όταν του αφιέρωσα ένα τραγούδι κατά τη διάρκεια της παράστασης ένιωθα τους ανθρώπους πραγματικά να ξεσπούν.

Είναι ευθύνη μου ως μουσικός να βοηθώ και να προσπαθώ να γιατρέψω τις πληγές του κόσμου μέσω της μουσικής μου. Γι’ αυτόν τον λόγο έγραψα το “The Ballad of Killah P”.

Αυτό το καλοκαίρι η οικογένειά μου υιοθετήθηκε από μια τεράστια ελληνική οικογένεια, αγκάλιασε την οικογένειά μου και εμένα. Τα πολλά βράδια που περάσαμε κοιτώντας τα αστέρια και γλεντώντας με αυτή τη νέα οικογένεια ένιωσα έμπνευση να ανταποδώσω. Έγραψα αυτό το τραγούδι καθισμένος σε μια παραλία βλέποντας τα παιδιά μου να παίζουν και νιώθοντας να ‘μαι ο πιο τυχερός άνθρωπος του κόσμου. Αυτό το συναίσθημα ήταν που έκλεψαν από τον Killah P τα εγωιστικά τέρατα, οι δολοφόνοι του που πρέπει να σταματήσουν. Η άνοδος του φασισμού στην Ευρώπη είναι μια τρομακτική πραγματικότητα και ελπίζω πραγματικά ότι και με αυτό το τραγούδι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορέσουν να καταλάβουν τους κινδύνους που ενέχει αυτή η άνοδος. Τα αγαπημένα μας πρόσωπα κινδυνεύουν! Αυτή η μαζική εξάπλωση της άγνοιας σκοτώνει το πνεύμα σκοτώνει την κάθε μέρα που αξίζει να ζούμε. Η καρδιά μου είναι με όλους εσάς που γνωρίζατε τον Killah P και τον αγαπήσατε. Η μνήμη του ας ζήσει πολύ και ας φωτίσει την αρρώστια που λέγεται φασισμός. Ενωμένοι μπορούμε να καταστρέψουμε αυτό το τέρας και ελπίζουμε ότι κανείς δεν θα χρειαστεί να γράψει άλλη μια μπαλάντα σαν αυτήν ξανά.

Με εκτίμηση,

King Khan”

 

Αναδημοσίευση από:  Strummer Radio

 

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

About The Author

Γεννήθηκε στο Χολαργό το 1980 και σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσικολογία, στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τον Απρίλιο του 2013 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Ελληνική Ασφυξία» (Εκδόσεις των Συναδέλφων), υπό το ψευδώνυμο Ηλίας Νίσαρης. Κείμενά του, είτε με το πραγματικό του όνομα είτε με το ψευδώνυμο, έχουν δημοσιευτεί επίσης σε διάφορα περιοδικά του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου (3pointmagazine.gr, να ένα μήλο, Metropolis Free Press, Fractal Press, thecricket.gr, mixtape.gr, bibliotheque.gr, To Παράθυρο, Ποιητική, HUMBA! κ.ά.) Διατηρεί το blog www.eliasnisaris.blogspot.gr , ενώ κάθε Δευτέρα, από τις 12 έως τις δύο το μεσημέρι, παρουσιάζει την εκπομπή Wax Trash στον ιντερνετικό σταθμό www.indiegroundradio.com. Το βιβλίο του με τίτλο “Το Ορφανό Αριστούργημα”, υπό το πραγματικό του όνομα, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εύμαρος.

Related Posts