Πορεία με αφετηρία την πλατεία Βικτωρίας και προορισμό τη Βουλή πραγματοποιούν αυτή την ώρα οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς, κινήσεις του ελευθεριακού χώρου και μεταναστευτικά σχήματα, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών από την κυβέρνηση, με αφορμή τα γεγονότα στη Μόρια.

Η διαμαρτυρία γίνεται με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε με τους πρόσφυγες/μετανάστριες» και ξεκινά στοχευμένα από την πλατεία Βικτωρίας, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει γίνει ξανά πεδίο πρακτικών μίσους από δήθεν αγανακτισμένους πολίτες, αλλά και μικρόψυχων ενεργειών από την πλευρά του κράτους με αποκορύφωμα, τα παγκάκια που ξήλωσε ο Δήμος Αθηναίων για να μη πηγαίνουν εκεί οι πρόσφυγες.

Μόλις την Τετάρτη το πρωί, άλλωστε, η αστυνομία πραγματοποίησε νέα εκκένωση της πλατείας, απομακρύνοντας 80 πρόσφυγες και μεταφέροντας τους στην Αμυγδαλέζα.

Ενώ στην τελευταία συγκέντρωση που έγινε στην περιοχή ενάντια στη ξενοφοβία αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ ξυλοφόρτωσαν αγρίως και απρόκλητα μέλη της αναρχοσυνδικαλιστικής πρωτοβουλίας Ροσινάντε, η οποία συμμετείχε στην κινητοποίηση.

“Να σπάσουμε τη ρατσιστική συμφωνία” γράφει το πανό της επιτροπής στήριξης προσφύγων Λαυρίου. “Κλείστε τα κολαστήρια” εκείνο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Πιο αναλυτικά οι συλλογικότητες και οργανώσεις περιγράφουν την κατάσταση στο κάλεσμά τους. Όπως τονίζουν «από την αρχή της πανδημίας, η Μόρια, κέντρο χωρητικότητας περίπου 2.700 ανθρώπων, στοίβαξε σχεδόν 20.000 ψυχές. Σε συνθήκες απαγόρευσης κυκλοφορίας, χωρίς μέτρα προστασίας και με παντελή αδιαφορία για στοιχειώδη υγειονομική προστασία.

Η κυβέρνηση, συνεπής στην ανάλγητη πολιτική της πριν λίγες μέρες έκλεισε 35 άτομα που είχαν εντοπιστεί θετικά στον Covid μαζί με τις οικογένειες τους και τις επαφές τους σε αποθήκη, αντί να τους μεταφέρουν σε κατάλληλα καταλύματα με πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η κυβέρνηση έδειξε ξεκάθαρα ότι για αυτήν σημασία δεν είχαν οι ζωές των “ξένων” αλλά η μείωση των ροών και ο περιορισμός των επιπτώσεων “της μεταναστευτικής κρίσης” στις τοπικές κοινωνίες.

Για αυτό, ανεξάρτητα από τα πορίσματα που θα βγάλει το κράτος, το ολοσχερές κάψιμο του κολαστηρίου της Μόριας έχει ηθικό αυτουργό: είναι η κυβέρνηση, που συστηματικά εκθέτει τη ζωή των προσφύγων σε κίνδυνο. Είναι η διαχρονική πολιτική του ελληνικού κράτους να κάνει τον συνοριοφύλακα της Ευρώπης-φρούριο!

Είναι η αδιαφορία για τα αιτήματα των ανθρώπων για ζωή, αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Είναι η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων αποσυμφόρησης και υγειονομικής προστασίας μεσούσης της πανδημίας και εγκλωβίζοντας τον πληθυσμό.

Είναι ο παρατεταμένος χωρικός περιορισμός και η αφόρητη καθημερινότητα των ανθρώπων, που στερούνται την ελευθερία της μετακίνησης.

Αυτό που επείγει τώρα είναι να εξασφαλιστεί αξιοπρεπής στέγη και φροντίδα υγείας, για τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο. Όχι με μία άλλη Μόρια αλλά μέσα στον αστικό ιστό – σε ξενοδοχεία, άδεια κτήρια, σπίτια.

Αυτό που επείγει είναι να κατανοήσουμε ότι και τα υπόλοιπα κέντρα κράτησης είναι φυλακές, καταστροφές εν αναμονή.

Αυτό που επείγει είναι η κοινωνία να βγει μπροστά και να βγάλει από πάνω της την ντροπή για το διαρκές έγκλημα που συντελείται στη Μόρια και παντού.»

Τα τρία κεντρικά αιτήματα των προσφύγων είναι: Να κλείσουν τα κέντρα κράτησης και να δοθεί δικαίωμα στο ταξίδι και στην παραμονή. Να εξασφαλιστούν επίσης αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, ζωής, δουλειάς για όλους/ες και τέλος να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και ν’ ανοίξουν τα σύνορα.

«Η αλληλεγγύη και αντίσταση θα είναι η απάντηση μας!» διαμηνύουν και καταλήγουν κάνοντας λόγο για κοινούς αγώνες με τους πρόσφυγες και μετανάστες.

*Δημοσιεύτηκε πρώτα στην εφημερίδα Αυγή

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια