Η Yusra Mardini είναι 18 ετών, κολυμβήτρια από τη Συρία, που πριν έναν χρόνο αναγκάστηκε όπως και δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες της να εγκαταλείψει την χώρα της και να κάνει το δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη. Σήμερα βρίσκεται στο Ρίο για να αγωνιστεί στην κολύμβηση και ίσως να κερδίσει ένα μετάλλιο. Μήνες πριν είχε δώσει έναν άλλον αγώνα στα νερά του Αιγαίου, τραβώντας την βάρκα που βούλιαζε με δεκάδες συμπατριώτες της

Στο βίντεο που ακολουθεί η Yusra περιγράφει πως κατάφερε και έφτασε στην Γερμανία, το σημερινό της σπίτι όπου και προπονείται σκληρά και καθημερινά.

«Στην μέση του Αιγαίου οι μηχανές της βάρκας τους σταμάτησαν, η Λέσβος δεν φαινόταν». Ήταν όλα γύρω τους μαύρο σκοτάδι πίσσα. «Θα πεθάνω έτσι κι αλλιώς, τουλάχιστον ας προσπαθήσω» σκέφτηκε η Yusra και βούτηξε στα νερά του Αιγαίου. Ήταν η μόνη που ήξερε κολύμπι μαζί με την αδερφή της και μια ακόμη γυναίκα. Και το προσπάθησε. Επί τρεις ώρες έσερναν μαζί με την αδελφή της και ακόμα μια γυναίκα, μια βάρκα με ανθρώπους. Έσερναν μια βάρκα μέσα στο σκοτάδι, μέσα στο πέλαγος. Ως την ακτή. «Με το ένα χέρι κολυμπούσα, με το άλλο τραβούσα τη βάρκα μ’ ένα σκοινί. Δεν μπορώ να περιγράψω την εμπειρία», λέει.

Τώρα βρίσκεται στο Ρίο με την Ολυμπιακή Ομάδα προσφύγων και ελπίζει για ένα καλύτερο μέλλον και μια καλή διάκριση.