Η συγκεκριμένη υπάλληλος, εργαζόταν επί δέκα χρόνια στην επιχείρηση. Δεν είχε τεθεί ποτέ θέμα απόλυσης της, μέχρι τη στιγμή που οι εργοδότες έμαθαν για το πρόβλημα υγείας της. Φυσικά στην αιτιολογία της απόλυσης αναφέρθηκαν σε «μειωμένη απόδοση», ενώ η απόλυσή της συνέπεσε με την γνωστοποίηση της ασθένειάς της.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, καθώς το κατάστημα στο οποίο εργαζόταν η απολυμένη ήταν αυτό στο εμπορικό κέντρο του αεροδρομίου. Το Εργατικό Κέντρο μαζί με συλλόγους εμποροϋπαλλήλων προχώρησαν αρχικά σε παράσταση διαμαρτυρίας στο συγκεκριμένο κατάστημα με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης.  Και την Παρασκευή όμως προχώρησαν σε νέα παρέμβαση, αυτή την φορά στο κατάστημα της Leroy Merlin στην οδό Πειραιώς.  Οι συνδικαλιστές μάλιστα κατήγγειλαν ότι οι εργοδοσία δεν δέχεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των συνδικάτων.

«Απαιτούμε να γυρίσει τώρα στην εργασία της η συναδέλφισσα», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Λαυρίου.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συνάδελφος απολύεται γιατί σύμφωνα με την εταιρεία έχει πέσει η απόδοσή του», σημειώνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η απόλυση, επισημαίνουν, είναι «η κορύφωση μιας σειράς επιπλήξεων και στοχοποίησης από την εργοδοσία», στο επίκεντρο της οποίας τις περισσότερες φορές βρίσκονται εργαζόμενοι που αμείβονται με τους όρους που ίσχυαν στην τελευταία κλαδική Σύμβαση και αποτελούν «εργατικό κόστος» για την εργοδοσία. «Θέλουν εργαζόμενους φτηνούς, ευέλικτους, χωρίς κανένα δικαίωμα και δεν διστάζουν να στέλνουν στην ανεργία συναδέλφους που έχει κλονιστεί η υγεία τους», υπογραμμίζουν.

«Η εντατικοποίηση της εργασίας, τα εργατικά ατυχήματα, η δουλειά τις Κυριακές, οι εργαζόμενοι με 4ωρες συμβάσεις, ο μισθολογικός διαχωρισμός σε παλιούς και νέους συναδέλφους, με αρκετούς συναδέλφους να παίρνουν μισθό – χαρτζιλίκι, είναι ένα μικρό δείγμα των όσων βιώνουν οι εργαζόμενοι και σε αυτήν την εταιρεία», περιγράφουν τα σωματεία και προσθέτουν πως το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων «αμείβεται πλέον με το αίσχος της ΓΣΕΕ των 586 και 511 ευρώ μεικτά, ως ενοικιαζόμενοι με 4ωρη σύμβαση μήνα, σπαστά ωράρια».

Σχόλια

X