Πριν από μερικά χρόνια, όταν έλεγες Βραζιλία, το πρώτο πράγμα που σου ερχόταν στο μυαλό, ήταν: Ποδόσφαιρο, επιθετικός, γκολ, θέαμα. Λογικό, αφού πριν από μερικά χρόνια, στην κορυφή της επίθεσης της Σελεσάο, ήταν ο μεγάλος Ρονάλντο, το «Φαινόμενο».Σήμερα, η Βραζιλία παίζει χωρίς φορ περιοχής επειδή το βασικό της 9άρι είναι ο Ντιέγκο Ταρντέλι.

Και μη χειρότερα για το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Μόλις το 2002, η Βραζιλία κατακτούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Νοτίου Κορέας, με τον Ρονάλντο να κατακτά παράλληλα τον τίτλο του πρώτου σκόρερ με 8 τέρματα. Από τότε, έχουν αλλάξει πολλά πρόσωπα στην κορυφή της επίθεσης της Σελεσάο, αλλά με εξαίρεση μια σύντομη καλή παρένθεση του Αντριάνο, κανείς άλλος δεν έπεισε.

ronaldo

Δύο χρόνια αργότερα, η Βραζιλία κατέκτησε και το Κόπα Αμέρικα (2004) στο Περού, με τον Αντριάνο να είναι πρώτος σκόρερ με 7 τέρματα. Στον τελικό νίκησε την Αργεντινή στα πέναλτι.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, η Βραζιλία κατέβηκε με Ρονάλντο, Κακά, Ροναλντίνιο στην ενδεκάδα της, αλλά αποκλείστηκε μόλις στα προημιτελικά από την Γαλλία, μην καταφέρνοντας καν να σκοράρει (0-1). Στο πάγκο αυτή της ομάδας, υπήρχε και ο Αντριάνο. Περασμένα μεγαλεία…

adriano

Στην επόμενη διοργάνωση που συμμετείχε η Σελεσάο, που ήταν το Copa America του 2007 στη Βενεζουέλα, η Βραζιλία κατέβηκε με βασικό 9άρι τον Βάγκνερ Λοβ (τότε της ΤΣΣΚΑ Μόσχας)! Παρόλα αυτά, με τη βοήθεια των 6 γκολ του Ρομπίνιο, κατέκτησε και αυτό το τρόπαιο. Άλλο το ένα άλλο το άλλο όμως. Μετά τον Ρονάλντο και τον Αντριάνο, ο Βάγκνερ Λοβ.

Επόμενη διοργάνωση, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Νότιο Αφρική. Ρονάλντο και Αντριάνο δεν υπάρχουν πια για διαφορετικούς λόγους ο καθένας και επόμενο 9άρι της εθνικής Βραζιλίας «βαφτίζεται» ο Λουίς Φαμπιάνο (τότε της Σεβίλης). Δεν ήταν κακός παίχτης, ήταν μάλιστα αρκετά καλός, αλλά σίγουρα όχι για βασικός επιθετικός της Βραζιλίας. Τι να κάνεις όμως, όταν η αμέσως επόμενη επιλογή σου ακούει στο όνομα, Νιλμάρ; Τότε άνηκε στη Βιγιαρεάλ, αλλά ποτέ δεν έκανε την καριέρα που όλοι περίμεναν. Από το 2012 και μετά περιπλανήθηκε στο Κατάρ και τώρα στα 30 του, παίζει στην Ιντερνασιονάλ.

luis fabiano

Φτάνουμε στο 2011 και ακόμα να βρεθεί ένας άξιος αντικαταστάτης των σέντερ φορ της Σελεσάο των παλαιότερων εποχών. Αυτή τη φορά, στην Αργεντινή, ήταν η σειρά του Αλεξάντρε Πάτο, να ηγηθεί της επιθετικής γραμμής της Βραζιλίας, αλλά ούτε αυτός τα κατάφερε. Οι Βραζιλιάνοι αποκλείστηκαν στα προημιτελικά της διοργάνωσης από την Παραγουάη αστοχώντας και στα 4 πέναλτι που εκτέλεσαν μετά το 0-0. Η λύση στον πάγκο, τότε άκουγε στο όνομα Φρεντ.

pato

Το 2014 λοιπόν, από αλλαγή, ο επιθετικός της Φλουμινένσε, έγινε βασικός! Τρία χρόνια μεγαλύτερος και έχοντας φύγει από την Ευρώπη από το 2009! Ο επιθετικός της Φλουμινένσε έγινε περίγελος στα Social Media παγκοσμίως, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του Μουντιάλ καθώς κανένας στον πλανήτη, όχι μόνο οι Βραζιλιάνοι, δεν μπορούσε να χωνέψει ότι έφτασε η μέρα που ο βασικός επιθετικός της Σελεσάο θα είναι ο Φρεντ. Η συνέχεια γνωστή, με τον διασυρμό 1-7 από την Γερμανία στα ημιτελικά.

fred

Κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα, όπου ο Νεϊμάρ θέλει τρεις μπάλες για τον εαυτό του, τσακώνεται με όποιον τον κόβει, καθαρά ή αντιαθλητικά και αποβάλλεται μετά το τέλος του παιχνιδιού με την Κολομβία. Έτσι, ο Κάρλος Ντούνγκα, θέλοντας και μη, λογικά θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει το μοναδικό 9άρι (που δεν τον λες και καθαρόαιμο φορ περιοχής) που έχει πάρει μαζί του, τον Ντιέγκο Ταρντέλι. Αυτόν που στο ματς με την Κολομβία, τον άφησε απέξω και προτίμησε να παίξει χωρίς καθαρόαιμο φορ.

tardelli

Πώς είναι δυνατόν, μία χώρα σαν τη Βραζιλία να μην μπορεί επί τόσα χρόνια να βγάλει ένα σέντερ φορ περιοχής παγκοσμίου κλάσης; Ποιο είναι το λάθος; Πιθανότατα αν ήξεραν και οι ίδιοι οι Βραζιλιάνοι, θα το είχαν διορθώσει. Όλοι μας όμως, ανυπομονούμε να δούμε τον επόμενο μεγάλο Βραζιλιάνο φορ. Ελπίζουμε να μην αργήσει πολύ ακόμα…

Κεντρική Φωτογραφία: Eurosport

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]