Τραγούδια που στην πλειοψηφία τους ακούμε από μικρά παιδιά, αλλά μεγαλώνοντας καταλάβαμε την πραγματική τους αξία. Τότε τα τραγουδούσαμε στη χορωδία του σχολείου μαζί με τους συμμαθητές μας, τώρα στους δρόμους στην επέτειο της 17ης Νοεμβρίου.

Το ακορντεόν
Eίναι από αυτά τα τραγούδια που τριβέλιζαν το μυαλό μας από τόσο μικρή ηλικία, αλλά τότε δεν ήμασταν σε θέση να κατανοήσουμε ή να ερμηνεύσουμε τους στίχους του. Συνθέτης και ερμηνευτής του ο Μάνος Λοΐζος ενώ τους στίχους έχει γράψει ο Γιάννης Νεγρεπόντης.

Αγωνιστής και βαθιά πολιτικοποιημένος και ταγμένος στο Κ.Κ.Ε,  ο Μάνος Λοΐζος, αγωνιζόταν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο μέσω της μουσικής αλλά και μέσω των πράξεων του. Πολλά τραγούδια του κατά τη διάρκεια της Χούντας δεν είχαν περάσει από τη λογοκρισία της εποχής, ενώ στις 17 Νοεμβρίου συλλαμβάνεται και κρατείται στην φυλακή για 10 μέρες.

Ο δρόμος
Σε μουσική του ίδιου (Μάνος Λοΐζος) και στίχους της Μητροπούλου Κωστούλας, ποιήτρια και πεζογράφος της εποχής ενώ η πρώτη εκτέλεση ανήκει στη Σούλα Μπριρμπίλη.

Το γελαστό παιδί
Σε ποίηση του Brendan Behan, μετάφραση από το Βασίλη Ρώτα και μελοποίηση από τον μετρ του είδους Μίκη Θεοδωράκη το 1961, το “γελαστό παιδί”  σε κάνει να ανατριχιάζεις κάθε φορά που το ακούς είτε από τις παιδικές φωνές στις γιορτές των σχολείων είτε από κάποιο μεγάφωνο στην πλατεία του Συντάγματος.

Ο Μίκης Θεοδωράκης εξάλλου κατά τη διάρκεια της Χούντας, αποφασίζει να ταχθεί ξεκάθαρα προς το αντίθετο στρατόπεδο και συνιδρύει μαζί με κάποιους άλλους την αντιστασιακή οργάνωση ΠΑΜ, της οποίας εκλέγεται και πρόεδρος. Συλλαμβάνεται, φυλακίζεται αλλά και εκδιώχνεται από την Αθήνα μαζί με ολόκληρη την οικογένειά του, καθώς θεωρούταν επικίνδυνος. Το συνθετικό του έργο όμως δεν το σταματάει ούτε στιγμή και καταφέρνει να στείλει τραγούδια του στο εξωτερικό, όπου και ερμηνεύονταν από καλλιτέχνες όπως η Μαρία Φαραντούρη και η Μελίνα Μερκούρη.

Το σφαγείο
Σε στίχους και μουσική του ίδιου, σημαδεμένος από τα βασανιστήρια που είχε περάσει κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, οι στίχοι του περιγράφουν αληθινές ιστορίες και βιώματα τόσο του ίδιου, όσο και του Ανδρέα Λεντάκη, αγωνιστή κατά της δικτατορίας που είχε συλληφθεί και βασανισθεί με βάναυσο τρόπο. Το κομμάτι εξάλλου ανήκει στην ευρύτερη  συλλογή “Τα τραγούδια του Αντρέα”, που θεωρείται από τα πιο σημαντικά έργα εναντίον της Χούντας!

17 Νοέμβρη απόγευμα
Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι οι πορείες πρέπει να ντυθούν με νέα κομμάτια και νέα ακούσματα, χωρίς να αμφισβητούν την αξία των παλιών αλλά έχοντας την ανάγκη για κάτι νέο. Η σημερινή λίστα για ακριβώς αυτό το λόγο θα κλείσει με ένα νεότερο τραγούδι από τον Τζίμη Πανούση.

Σε στίχους και μουσική από τον ίδιο, περιλαμβάνεται στο δίσκο Δείγμα Δωρεάν, ο οποίος βρέθηκε στα ράφια των δισκοπωλείων πριν από 10 χρόνια. Οι στίχοι του όπως πάντα άλλωστε καυστικοί και σατιρικοί δίχως το φόβο των ταμπού και των στερεοτύπων.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]