Είναι μακράν ο πιο αδύνατος κρίκος σε μία ομάδα. Είναι ο εύκολος στόχος, αν θέλετε. Η θέση του προπονητή κρέμεται πάντα πάνω σε μια κλωστή. Κάθεται πάντα σε μια «ηλεκτρική καρέκλα».

Από την μια μπορεί σε μια αγωνιστική να γίνει θεός, να αποθεωθεί, να ακούσει το όνομά του από την κερκίδα, να δει το πρόσωπό του σε όλες τις ιστοσελίδες και στις εφημερίδες. Να δει παντού να μιλάνε γι΄αυτόν. Από την άλλη, μπορεί να γίνει «μυρωδιάς», να γιουχαριστεί, να τον «σκουντήσουν, αν τον πάρει ο ύπνος στον πάγκο», όπως λένε και οι φίλαθλοι.

Ειδικά στο ελληνικό πρωτάθλημα έχουμε δει ουκ ολίγα… επεισόδια μεταξύ προπονητή και προέδρου. Εχουμε δει τεχνικούς να κάθονται λίγες αγωνιστικές στον πάγκο και μετά να φεύγουν άρον-άρον. Για να μην μιλήσουμε όμως για το παρελθόν αλλά για το παρόν. Ο Πανθρακικός απέλυσε τον Σάββα Παντελίδη την όγδοη αγωνιστική και πήρε στη θέση του τον Παύλο Δερμιτζάκη. Στο μεταξύ, η ομάδα της Θράκης έχει νικήσει τον Παναθηναϊκό και τον Λεβαδειακό. Όμως, πρώτος τον χορό είχε ανοίξει ο Μάκης Χάβος στην Βέροια. Το… σενάριο είναι πιο τρελό. Την πρώτη  αγωνιστική η Βέροια υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό και ηττήθημε με 2-1, ενώ την δεύτερη φιλοξένησε τον Πανιώνιο. Οι «Πάνθηρες» έφυγαν νικητές με 1-0 και παράλληλα έφυγε και από τον πάγκο ο Μάκης Χάβος!

Και φτάσαμε στο σήμερα. Ο πρωταγωνιστής είναι ο Γιάννης Χατζηνικολάου. Ο νεαρός τεχνικός βρίσκεται από πέρσι στον Πλατανιά. Ανέβασε την ομάδα στην Σούπερ Λίγκα, έχει την ομάδα σταθερά στην πρώτη πεντάδα, έχει κάνει ένα τεράστιο διπλό στη Θεσσαλονίκη κόντρα στον Άρη και τώρα ήρθαν τρία άσχημα αποτελέσματα. Ήττα από ΟΦΗ(εντός), ΑΕΚ(εκτός) και ισοπαλία με την Κέρκυρα(εντός). Τις πρώτες αγωνιστικές ήταν ο ιδανικός κόουτς. Τώρα ήδη η καρέκλα του τρίζει. Δυσαρέσκεια στις τάξεις της ομάδας χωρίς να υπάρχει(μέχρι στιγμής) κάτι επίσημο από την διοίκηση.

Δεν υπάρχει λογική να απολύσεις έναν προπονητή στις πρώτες αγωνιστικές αν δεν δεις το έργο του. Ο Πανθρακικός, η Βέροια και ο Πλατανιάς είναι οι τρεις ομάδες που ανέβηκαν από το πρωτάθλημα της δεύτερης Εθνικής κατηγορίας και αυτό που θέλουν είναι η παραμονή στα μεγάλα σαλόνια. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Αυτό φώναζε και αυτό φωνάζει και ο Χατζηνικολάου. Ακόμα και όταν ήταν στην τέταρτη θέση και έκανε τις νίκες, ακόμα και τώρα που η ομάδα δεν περνάει και την καλύτερή της περίοδο. Ένας προπονητής πρέπει να στηρίζεται για να δείξει το έργο του. Μην δώσουμε παράδειγμα την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Άρσεναλ, όπου οι δύο προπονητές βρίσκονται στον πάγκο για δεκαετίες, αλλά πρέπει πια να ξεκολλήσουμε από αυτή τη λογική του «απολύω»!

Υ.Γ) Η περίπτωση του Ζεσουάλδο Φερέιρα είναι τελείως διαφορετική. Στον Παναθηναϊκό καλά κάνουν και τον στηρίζουν, καλά κάνει και δεν φεύγει μόνος του αλλά έτσι και αλλιώς δεν υπάρχουν χρήματα για αποζημιώσεις!

Αδάμ Τσίκουρας

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]