Η παράσταση Μονάδα Μέτρησης Πόνου-βασισμένη στα διηγήματα «Ο μαύρος γάτος» (1916) του Ιωάννη Κονδυλάκη, «Aρκούδα» (1893) και «Aυτόχειρ» (1895) του Mιχαήλ Μητσάκη-μετά από την πετυχημένη παρουσίαση της στα πλαίσια της Ανοιχτής Πλατφόρμας του Εθνικού Θεάτρου συνεχίζεται και φέτος στο Bios.

Μονάδα Μέτρησης Πόνου (2)

Είναι ο πόνος σύμϕυτος με την ύπαρξη; Έχουμε γεννηθεί για να πονάμε; Πώς υπομένουμε τις αντιξοότητες και τις πίκρες της ζωής; Τί αντίδοτο υπάρχει στη δυστυχία; Είναι η αυτοκτονία λύση; Ποιος είναι ο απόηχος μιας αυτοκτονίας; Τι ίχνος αϕήνει ο εθελούσιος θάνατος αλλά και το πέρασμα από τη ζωή; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που αρθρώνουν τα τρία διηγήματα νεοελλήνων πεζογράϕων της γενιάς του 1880 που συνθέτουν την παράσταση: «Ο μαύρος γάτος» (1916) του Ιωάννη Κονδυλάκη, η «Aρκούδα» (1893) και ο «Aυτόχειρ» (1895) του Mιχαήλ Μητσάκη.

Μονάδα Μέτρησης Πόνου (5)

Αν στα δύο πρώτα η ζωή είναι μια κατάσταση οξέως πόνου, όπου άνθρωποι και ζώα κινούνται στο όριο της σωματικής και ψυχικής αντοχής, στο τελευταίο η ζωή κυλά αδιατάραχτη ύστερα από ένα ακόμη ‘απονενοημένο διάβημα’, χωρίς να δίνονται κανενός είδους εξηγήσεις. Σε μια εποχή που ο πόνος είναι διάχυτος, η απελπισία χτυπά την πόρτα και του μέχρι πρότινος σίγουρου για τον εαυτό του, και η αυτοκτονία εξαπλώνεται σαν επιδημία, καταϕεύγουμε στην παλαιότερη ελληνική λογοτεχνία ως ένα μέσο για να ξορκίσουμε τους ϕόβους μας – και να γιατρευτούμε.

Μονάδα Μέτρησης Πόνου (3)

Μονάδα Μέτρησης Πόνου (4)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Ερμηνεία: Ηλίας Βογιατζηδάκης, Στεϕανία Καλομοίρη , Μυρτώ Πανάγου.
Σκηνοθεσία: Μυρτώ Πανάγου.
Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Παπαναγιώτου.
Δραματουργία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου.
Επιμέλεια κίνησης: Στάθης Παπαναγιώτου – Κατερίνα Τούμπα.
Σκηνικά & Κουστούμια: Δανάη Ελευσινιώτη.
Βίντεο: Φωτεινή Τσάμη.
Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά – Φάμελη.
Φωτογράφoς: Jason Guelle.
Φωτογραφίες πρόβας: Σεραφείμ Σακελλαρίου.

29 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου 2015. Από Πέμπτη μέχρι Κυριακή. Ώρα έναρξης : 20:30.

BIOS – ΤΕSLA BASEMENT

Μονάδα Μέτρησης Πόνου αφίσα

Συζήτηση μετά την παράσταση στις 20 Νοεμβρίου 2015

Το βράδυ της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου η θεωρητικός του θεάτρου, σκηνοθέτης και μεταφράστρια Δήμητρα Κονδυλάκη, ο ψυχίατρος, δραματοθεραπευτής και σκηνοθέτης Στέλιος Κρασανάκης και η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ειρήνη Αϊβαλιώτου συζητούν με τους δημιουργούς της παράστασης, τους ηθοποιούς Ηλία Βογιατζηδάκη, Στεφανία Καλομοίρη και Μυρτώ Πανάγου (η οποία υπογράφει και τη σκηνοθεσία) καθώς και με τη δραματολόγο της ομάδας Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, σχετικά με τους συγγραφείς και τα κείμενα και τον τρόπο που μεταπλάθονται στη θεατρική σκηνή, αλλά και τα θέματα που θίγονται στην παράσταση και τις προεκτάσεις τους στη σημερινή εποχή, σε κάθε εποχή.

Είναι ο πόνος σύμφυτος με την ύπαρξη; Έχουμε γεννηθεί για να πονάμε; Πώς υπομένουμε τις αντιξοότητες και τις πίκρες της ζωής; Τι αντίδοτο υπάρχει στη δυστυχία; Είναι η αυτοκτονία λύση; Ποιος είναι ο απόηχος μιας αυτοκτονίας; Τι ίχνος αφήνει ο εθελούσιος θάνατος αλλά και το πέρασμα από τη ζωή; Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στον σωματικό και τον ψυχικό πόνο; Ποια η σχέση ανάμεσα στο ζώο που γυρίζει πληγωμένο στη φωλιά του και στον άνθρωπο που κλείνεται σπίτι του γιατί δεν αντέχει να βγει στον έξω κόσμο, λόγω των δικών του ψυχικών πληγών;

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]