Οι επιστήμονες στις ΗΠΑ αρχίζουν να κινητοποιούνται για τη διοργάνωση μιας Πορείας για την Επιστήμη. Αυτό που ξεκίνησε σαν μια συζήτηση σχετικά με το πως να αντισταθούμε στις αντί-επιστημονικές εμμονές του Ντόναλντ Τραμπ, συσπείρωσε γρήγορα προβληματισμένους επιστήμονες και μη. Προτάθηκε μια πορεία στην Ουάσινγκτον, όμοια με την Πορεία Γυναικών και μέσα σε 24 ώρες ο σχετικός λογαριασμός στο twitter απέκτησε 124.000 followers. Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι συμμετέχουν επίσης σε μια καινούρια σελίδα στο facebook, η οποία έχει γίνει κυψέλη σχολιασμών, προτάσεων και συντονισμού. Ένα event σχεδιάζεται στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ για την πορεία, με παράλληλες δράσεις που θα συμβαίνουν σε άλλες χώρες.

Το κείμενο σκοπών της ομάδας ξεκινάει με τη φράση “Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία αποδεχόμαστε ως δεδομένα… Η Γη θερμαίνεται λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η ποικιλομορφία των μορφών ζωής προέκυψε λόγω της εξέλιξης”. Τόσο ο πρόεδρος Τραμπ όσο και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχουν εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με το ρόλο των ανθρώπων στην υπερθέρμανση του πλανήτη και τη θεωρία της εξέλιξης. Αλλά αυτό που κάνει τους επιστήμονες να βγουν από το εργαστήριο στους δρόμους είναι ότι αυτές οι θέσεις μεταφράζονται γρήγορα σε πράξεις από τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μια σειρά έγγραφα που έρχονται στη δημοσιότητα, το προσωπικό στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος και τα τμήματα Εσωτερικών, Γεωργίας και Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών έχει εντολές να μην εκδίδουν νέες ανακοινώσεις, αρθρογραφία σε blog ή ενημερώσεις σε επίσημες διαδικτυακές σελίδες. Οφείλουν επίσης να ζητούν την σύμφωνη γνώμη των ανωτέρων τους πριν μιλήσουν στα μέσα και σε κάποιες περιπτώσεις στο Κογκρέσο. Αυτό ώθησε μια ομάδα Γερουσιαστών των ΗΠΑ να γράψουν στον πρόεδρο Τραμπ για να του θυμίσουν ότι αυτό είναι ενάντια στο νόμο για την παρεμβολή στην επικοινωνία των ομοσπονδιακών υπαλλήλων με το Κογκρέσο.

Η Υπηρεσία του Εθνικού Πάρκου είναι προσωρινά αποκλεισμένη από το twitter αφού αναδημοσίευσε εικόνες που συνέκριναν τις ορκωμοσίες του Τραμπ και του Ομπάμα. Σε ένδειξη αντίστασης, το επίσημο twitter του Εθνικού Πάρκου του Badlands δημοσίευσε μια σειρά από tweets – τα οποία τώρα έχουν διαγραφεί – που πρόβαλαν καλά τεκμηριωμένα στοιχεία σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Άλλοι λογαριασμοί πάρκων δημοσίευσαν επίσης tweets σχετικά με το κλίμα που εμφανίζονται να αψηφούν τον Τραμπ. Αυτές οι ενέργειες ήρθαν σε συνέχεια της επικοινωνίας των διευθυντών του Τμήματος Ενέργειας με την ομάδα του Τραμπ προκειμένου να αναγνωρίσουν άτομα που έχουν πάρει μέρος σε διεθνής ομιλίες για το κλίμα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η εφημερίδα guardian δημοσίευσε τις απόψεις τεσσάρων επιστημόνων και το λόγο που ετοιμάζονται για την πορεία για την επιστήμη.

Η Elizabeth Hadly, καθηγήτρια βιολογίας, γεωλογικών και περιβαλλοντικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Stanford, αφιέρωσε πάνω από 30 χρόνια στη μελέτη των επιδράσεων των περιβαλλοντικών αλλαγών στη βιοποικιλότητα των ζώων. Εξήγησε ότι “οι επιστήμονες παλεύουν εδώ και χρόνια ενάντια στις πολιτικές και ιδεολογικές δυνάμεις που τάσσονται εναντίον αντιλήψεων όπως είναι η εξέλιξη και η κλιματική αλλαγή. Έχουμε υπομονετικά διατυπώσει όλους τους φυσικούς και βιολογικούς νόμους που κυριαρχούν στο σύμπαν, συνοδευόμενους από δεδομένα και παρουσιάζοντάς τους στις σελίδες εφημερίδων, σε δημόσια σεμινάρια, σε αίθουσες του κογκρέσου. Αυτό που συμβαίνει τώρα ενάντια στην επιστήμη και τους επιστήμονες στις ΗΠΑ υπερβαίνει κάθε ιδεολογία και πολιτικό κόμμα. Τώρα ο λόγος μας δέχεται επίθεση.”

Ο James Hansen, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Goddard της Νasa για Διαστημικές Μελέτες κατέθεσε στο Κογκρέσο σχετικά με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής στα 80’s. Δέχθηκε θετικά τα σχέδια για την πορεία λέγοντας ότι “η ώρα να γίνουν πιο ενεργοί οι επιστήμονες ήρθε και είναι περασμένη. Οι επιστήμονες καταλαβαίνουν τον επείγον κίνδυνο να παραδώσουμε στους νέους ανθρώπους ένα ανεξέλεγκτο κλιματικό σύστημα.”

Ο καθηγητής Anthony D. Barnosky του πανεπιστημίου του Stanford είναι ειδικός στις τελευταίες πλανητικές αλλαγές και τι σημαίνουν για την πρόβλεψη των αλλαγών που έρχονται στον Πλανήτη Γη τις επόμενες δεκαετίες. “Οι επιστήμονες πραγματεύονται γεγονότα, όχι πολιτικές, έτσι οι περισσότεροι είναι επιφυλακτικοί σε ότι αφορά το δημόσιο λόγο. Τα social media και οι αίθουσες των επιστημονικών ιδρυμάτων είναι πλέον γεμάτα με επιστήμονες ανήσυχους σχετικά με μια προεδρία που προσπαθεί να φιμώσει τα γεγονότα που δεν συμφωνούν με την πολιτική ατζέντα. Το ότι είναι έτοιμοι να κάνουν πορεία στην Ουάσινγκτον, δείχνει πόσο σοβαρό είναι αυτό”, είπε. Οι ανησυχίες του Barnosky βασίζονται σε κάποιες θεμελιώδεις πτυχές της επιστήμης. “Βασικά, τα δεδομένα είναι δεδομένα, και όλοι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στη δημοκρατία. Φιλτράροντας τα ευρήματα των κρατικών επιστημόνων, οι οποίοι είναι ανάμεσα στους καλύτερους και των οποίων η δουλειά πληρώνεται από τους φόρους των πολιτών, έρχεται σε αντίθεση με όσα πρεσβεύει η Αμερική.”

Τις ίδιες απόψεις επανέλαβε και ο μετεωρολόγος και δημοσιογράφος Eric Holthaus, του οποίου το έργο για την προστασία των ομοσπονδιακών δεδομένων από την άνοδο του Τραμπ στην προεδρία έλαβε αμέσως την στήριξη των επιστημόνων. Εξήγησε την έκρηξη ενδιαφέροντος για την πορεία. “Είναι ευρύτερο από τον περιορισμό της επικοινωνίας. Οι επιστήμονες το βλέπουν ως μια επίθεση πλήρους κλίμακας στην ίδια την αλήθεια και την αρχή ότι η κυβέρνηση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις επιστημονικές πληροφορίες και να τις ενσωματώνει στις πολιτικές και να δρα έτσι για το σύνολο της κοινωνίας.”

Οι επικεφαλής της πορείας για την επιστήμη τονίζουν ότι είναι ένα ανοιχτό κίνημα – η οργάνωση και η συμμετοχή στις πορείες δεν περιορίζεται σε ενεργούς επιστήμονες. Μια online φόρμα που βοηθάει στον συντονισμό έχει λάβει χιλιάδες συμμετοχές. Έτσι γίνεται ξεκάθαρο ότι είναι ένα θέμα για το οποίο επιστήμονες και μη επιστήμονες υπερασπίζονται με πάθος.

Όπως είπε η Hadly, “Αν δεν μπορούμε να συζητάμε ανοιχτά τα γεγονότα δημόσια, στην ακαδημία, στη δουλειά, στην κυβέρνηση, πως μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικούς διαλόγους τόσο θεμελιώδεις για τις ανάγκες των ανθρώπων; Πως μπορεί η δημοκρατία που βασίζεται στη δημόσια συζήτηση και την εμπιστοσύνη στις κοινωνικές μας αλήθειες να επιβιώσει; Να γιατί θα κάνουμε πορεία.”

Μετάφραση από εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]