Τον τελευταίο καιρό, επικρατεί μια λογική στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, σύμφωνα με την οποία η απόλυση του προπονητή, αποτελεί πανάκεια σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει η εκάστοτε ομάδα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

 

Το ποδόσφαιρο λειτουργεί με τρόπο αντιστρόφως ανάλογο με αυτόν που λειτουργεί η κοινωνία. Σε οποιαδήποτε δουλειά, ο πρώτος που την πληρώνει είναι ο τελευταίος τροχός της… αμάξης. Σπάνια να απολυθεί κάποιο στέλεχος εταιρίας, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο κάθε προπονητής μιας ποδοσφαιρικής ομάδας.

 

Όταν η ομάδα δεν παίζει καλά, σαφώς και είναι ευθύνη του προπονητή. Είναι όμως ο μόνος υπεύθυνος; Οι παίκτες δεν έχουν κανένα μερίδιο ευθύνης; Σαφώς και έχουν. Άλλες φορές μεγαλύτερο, άλλες μικρότερο, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να φύγει ένας, από το να φύγουν 10.

 

Ακόμα και αν λέγεσαι Ζοζέ Μουρίνιο, Κάρλο Αντσελότι ή Ρομπέρτο Ντι Ματέο, είναι πιθανότερο να δεις την πόρτα της εξόδου πριν από κάθε Κριστιάνο Ρονάλντο, Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς ή Φερνάντο Τόρες.

 

Ζοζέ Μουρίνιο – Ρεάλ Μαδρίτης

 

Ο Πορτογάλος τεχνικός σε δύο χρόνια στην Μαδρίτη έχει κατακτήσει ένα κύπελλο και ένα πρωτάθλημα Ισπανίας. Το μόνο που του έχει «ξεφύγει» είναι το Champions League.

 

Εκτός όμως από τους τίτλους, ο Μουρίνιο έχει σπάσει σχεδόν όλα τα ρεκόρ στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης! Προσοχή, δεν μιλάμε για κάποια τυχαία ισπανική ομάδα, αλλά για την «Βασίλισσα της Ευρώπης»!

 

Πιο συγκεκριμένα, το Copa Del Rey του 2011 ήταν το πρώτο για την ομάδα της Μαδρίτης μετά από 18 χρόνια. Όσο για την περσινή χρονιά ήταν με διαφορά η καλύτερη του.

 

Η Ρεάλ κατέκτησε τον τίτλο συγκεντρώνοντας 100 βαθμούς, το οποίο σαφώς αποτελεί ρεκόρ! Επίσης, πέτυχε 121 γκολ, πήρε 32 νίκες έκανε 9 ανατροπές και νίκησε όλους τους αντιπάλους του, τουλάχιστον μία φορά! Όλα αυτά μέσα σε μία και μόνο σεζόν.

 

Επίσης, όσο καιρό βρίσκεται στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, έχει κερδίσει και κάθε δυνατή ατομική διάκριση (Fifa World Coach of the Year, IFFHS World Coach of the Year και άλλες λιγότερο σημαντικές διακρίσεις).

 

Παρόλα αυτά, επειδή φέτος δεν τα πηγαίνει το ίδιο καλά, στα ευρωπαϊκά Media η απομάκρυνση του το καλοκαίρι παρουσιάζεται κάτι παραπάνω από δεδομένη…

 

Ρομπερτο Ντι Ματέο – Τσέλσι

 

Το καλοκαίρι του 2011 ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο προσελήφθη από την Τσέλσι για να καλύψει την θέση του βοηθού προπονητή του Αντρε Βίλας Μπόας. Τον Μάρτη του 2012, με την απόλυση του Πορτογάλου, ο Ιταλός ανέλαβε τα… ηνία της ομάδας μέχρι το τέλος της σεζόν.

 

Η Τσέλσι αγωνιζόταν ακόμα στο FA Cup και στο Champions League, ενώ οι ελπίδες της για πρωτάθλημα είχαν εκμηδενιστεί. Ο Ντι Ματέο, όχι μόνο στάθηκε αξιοπρεπέστατα, αλλά έκανε πραγματικότητα το όνειρο του κάθε οπαδού της Τσέλσι!

 

Μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, κατάφερε να κατακτήσει το FA Cup νικώντας την Λίβερπουλ, αλλά και το Champions League απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου.

 

Αυτό του χάρισε ένα διετές συμβόλαιο, το οποίο διακόπηκε άδοξα, πριν από λίγες μέρες. Ο πρόεδρος της ομάδας, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, έκρινε σωστό να τον αντικαταστήσει με τον Ράφα Μπενίτεθ, καθώς η ομάδα βρισκόταν στο -4 από την κορυφή. Τρεις αγωνιστικές μετά, η ομάδα του Λονδίνου είναι στο -10!

 

Κάρλο Αντσελότι – Παρί Σεν Ζερμέν

 

Τον Δεκέμβρη του 2011 ο Κάρλο Αντσελότι καλείται από τον Λεονάρντο να αναλάβει την Παρί Σεν Ζερμεν. Κανείς δεν είχε την απαίτηση από τον Ιταλό προπονητή να σώσει την χαμένη χρονιά.

 

Παρόλα αυτά, με 11 νίκες 7 ισοπαλίες και μόλις δύο ήττες, πήγε να κάνει το «θαύμα» αλλά δεν την άφησε η εκπληκτική Μονπελιέ της περασμένης σεζόν. Η Παρί τερμάτισε δεύτερη, με μόλις τρεις βαθμούς λιγότερους από την πρωταθλήτρια.

 

Φέτος, τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα για τον Ιταλό τεχνικό, έχοντας δαπανήσει εξωφρενικά ποσά για την απόκτηση των Ιμπραϊμοβιτς και Τιάγκο Σίλβα (και όχι μόνο), οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα πέρα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος θεωρείται αποτυχία!

 

Η ομάδα του Παρισιού, μετά από 15 αγωνιστικές, μπορεί να βρίσκεται στο -5 από την κορυφή, αλλά μόνο ξεγραμμένη δεν μπορεί να θεωρηθεί. Παρόλα αυτά, τα ονόματα των διαδόχων του δίνουν και παίρνουν από τώρα, παρά την πρόκριση από τους ομίλους του Champions League…

 

Οι τρεις προαναφερθέντες προπονητές, έχουν κατακτήσει σύνολο 5 Champions League και αν προσθέσει κανείς όλους τους τίτλους που έχουν κατακτήσει στην καριέρα τους, σίγουρα θα νιώσει ένα δέος (ειδικότερα για Αντσελότι και Μουρίνιο). Παρόλα αυτά, αρκεί μισή κακή χρονιά, είτε για να χάσουν τη δουλειά τους, είτε να αμφισβητηθούν έντονα, από τον κάθε τυχαίο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]