Φωτογραφίες: Μαρία Χουρδάρη (Maria Chourdari)

Κείμενο: Κώστας Καντούνης

Σινιάλο αλληλεγγύης, προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν υπό κράτηση από το καθεστώς Ερντογάν, έστειλαν χθες εκατοντάδες διαδηλωτές από το κέντρο της Αθήνας.

Η πορεία διοργανώθηκε με αφορμή τη σημερινή (14 Σεπτεμβρίου) δίκη της Nuriye Gülmen (Νουριγιέ Γκιουλμέν), καθηγήτρια λογοτεχνίας και του Semih Özakça (Σεμίχ Οζακτσά), δάσκαλος δημοτικού, οι οποίοι συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι για τρομοκρατική δράση, ενόσω βρίσκονταν σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις τους. Απολύσεις που ήρθαν στο πλαίσιο ενός σαρωτικού σχεδίου καταστολής και εκκαθαρίσεων από το καθεστώς Ερντογάν, που ξεκίνησε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα και ενισχύθηκε με τα -συνήθη για την τουρκική εσωτερική πολιτική- εφευρήματα περί τρομοκρατών, «Γκιουλενιστών» που απειλούν, δήθεν, την τουρκική δημοκρατία.

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και με δυναμικά συνθήματα κατέληξε στην Πρεσβεία της Τουρκίας, η οποία φυλασσόταν από ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Πανό και συνθήματα επικεντρώθηκαν στους δυο τούρκους εκπαιδευτικούς που, αντιδρώντας στις ισοπεδωτικές απολύσεις, ξεκίνησαν απεργία πείνας στις 9 Μαρτίου (κατά τους δικηγόρους τους τρέφονται μόνο με υγρά και συμπληρώματα) και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή στο Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα – Μέτωπο (DHKP-C) και απόπειρα υποκίνησης εξέγερσης. Ενδεικτική της στάσης των τουρκικών Αρχών είναι και η είδηση που πριν από λίγες ώρες διέρρευσε περί σύλληψης των δυο δικηγόρων που τους εκπροσωπούσαν. Η υπόθεση των δυο απεργών πείνας έχει λάβει πολύ μεγάλη δημοσιότητα (παρά τη φίμωση των ΜΜΕ) στην Τουρκία, αλλά και στο εξωτερικό, καθώς θεωρείται ότι στα πρόσωπά τους δικάζεται σύσσωμος ο λαός -Τούρκοι, Κούρδοι κ.ά.- που δεν σωπαίνει και αγωνίζεται.

Να σημειωθεί ότι από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 έχουν απολυθεί πάνω από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ έχουν προφυλακιστεί με σαθρά κατηγορητήρια -πολλά βασίζονται σε επικριτικά σχόλια σε Twitter και Facebook- περί τα 42.000 άτομα. Μεταξύ αυτών, αγωνιστές, δημοσιογράφοι και κάθε λογής άνθρωποι που επιχείρησαν να αρθρώσουν λόγο απέναντι στο φασιστικό καθεστώς του AKP.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]