Παρατηρώντας τα αποτελέσματα που έδωσαν οι κάλπες το βράδυ της Κυριακής (17/06), μπορούμε να βγάλουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Κατ’ αρχάς, η έστω και αμυδρή πλειοψηφία της Ν.Δ. είναι το “φιλί της ζωής”, η τελευταία ευκαιρία που δόθηκε στο δικομματισμό, όπως τον ξέρουμε από τη μεταπολίτευση και μετά.

Είναι η τελευταία τους ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι καλό για τη χώρα. Πλέον, είναι δεδομένο πως αν αποτύχουν και πάλι, τότε στις επόμενες εκλογές ο νέος πόλος που δημιουργήθηκε και ακούει στο όνομα ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα ανέβει στην εξουσία με πανηγυρικό τρόπο. Άλλωστε, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι ο μεγάλος νικητής αυτής της εκλογικής αναμέτρησης.

Επίσης, ξεκάθαρα, έχει μπει για τα καλά στην πολιτική σκηνή του τόπου η Χρυσή Αυγή. Με ποσοστό που αγγίζει το 7%, όχι μόνο δεν ξεφούσκωσε από τις εκλογές του Μαΐου και τα όσα ευτράπελα ακολούθησαν (βλέπε σκηνικό Κασιδιάρη-Κανέλλη), αλλά διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα, αν όχι αυξήθηκε κιόλας. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν και κατά πόσον ξαφνικά εμφανίστηκαν κάτι παραπάνω από 400.000 συνάνθρωποί μας που στηρίζουν την Ακροδεξιά, μάλλον αυτή η ψήφος μοιάζει με αγανάκτηση προς το υπάρχον κατεστημένο και όπως και να το κάνουμε, είναι σημείο των καιρών…

Αδιαμφισβήτητα, ο μεγάλος ηττημένος της υπόθεσης είναι το Κ.Κ.Ε. Με ποσοστά απελπιστικά χαμηλά για τις την ιστορία του κόμματος (περίπου 4,5%), το Κ.Κ.Ε., πλέον, φλερτάρει με το να μείνει εκτός Βουλής στις επόμενες εκλογές! Εδικά, αν αναλογιστούμε ότι η πλειοψηφία των παραδοσιακών ψηφοφόρων του που δεν το ψήφισαν σε αυτές τις εκλογές μετακινήθηκαν προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τότε εύλογα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι θα μετακινηθούν αντίστοιχα κι άλλοι…

Τέλος, απογοητευτική για την κρισιμότητα και τις συγκυρίες αυτών των εκλογών ήταν και η αποχή. Μία αποχή που άγγιξε το 40% και που, πραγματικά, δεν μπορεί να εξηγηθεί. Η αδιαφορία και η απογοήτευση σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούν αυτά τα ποσοστά απαξίωσης του δημοκρατικού δικαιώματος της ψήφου, ενός δικαιώματος που κάποιοι έχασαν πολλά, μέχρι και τη ζωή τους, για να το διεκδικήσουν και να το αποκτήσουν οι ίδιοι και οι επόμενες γενιές.

Αυτά είναι περιληπτικά τα σημαντικότερα μηνύματα που έβγαλε η κάλπη. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι και το μήνυμα, πλέον, το έχουν πάρει και οι Ευρωπαίοι. Το αν θα πορευτούμε έτσι ή θα ξαναπάμε σε εκλογές, είναι κάτι που απ’ ό,τι φαίνεται, θα κριθεί σύντομα. Γιατί, εδώ που φτάσαμε, ο ελληνικός λαός δεν είναι διατεθειμένος να δώσει πολλές “τελευταίες ευκαιρίες”…

Ηλίας Ηλιάδης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]