Χειραψία γνωριμίας με το ελληνικό κοινό, έδωσε προ τεσσάρων χρόνων. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είδε στο πρόσωπο του τον παίκτη που θα μπορούσε να σηκώσει στις πλάτες του τον Κολοσσό  και ο Aμερικανός από τη γειτονική Ιταλία, άνοιξε πανιά με κατεύθυνση τη Ρόδο. Διόλου δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί και με το καλημέρα, κατέστησε εμφανές το τι θα επακολουθούσε. Φόρτωσε με 19 πόντους το καλάθι της ΑΕΚ, τα βρήκε λίγο σκούρα με τον Παναθηναϊκό (10π. με 5/14 σουτ) και στη συνέχεια διέγραψε από την μνήμη την αίσθηση του να σκοράρει κάτω από το όριο των 20 πόντων…

“Ήταν ωραία στη Ρόδο. Μία καλή σεζόν σε αγωνιστικό επίπεδο και γενικότερα. Αυτό το οποίο έχει σημασία όμως είναι το να παίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε ανεξαρτήτως αντιπάλου. Φυσικά κάθε φορά που αγωνιζόμαστε ενάντια στον Κολοσσό, μου δίνεται η ευκαιρία να δω και πάλι, παλιούς φίλους. Είναι ωραίο να παίζεις απέναντι σε αγαπημένα πρόσωπα και σε μία αγαπημένη ομάδα. Χαίρομαι που μου δίνεται αυτή η ευκαιρία“, δήλωσε στο 3pointmagazine.gr, λίγο μετά τη δεύτερη νίκη των πρασίνων σε βάρος του συγκροτήματος του Βασίλη Φραγκιά, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αποτέλεσε τη θεμέλια λίθο για την πρόκριση τους στην τελική φάση των πλέι οφ.

Μία άτυχη στιγμή παρόλα αυτά, αρκούσε για να τα φέρει όλα τούμπα. Και από εκεί που o Αμερικανός,  βρισκόταν στην κορυφή κάθε πιθανής μεταγραφική λίστας, πέρασε ένα τσουβάλι μήνες στα νοσοκομεία. Όσοι όμως απλώς τον έχετε αντικρίσει, θα έχετε διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται για κάποιο παίκτη με μία συνηθισμένη συμπαθητική σωματοδομή για  αθλητή, αλλά για έναν τύπο βγαλμένο από τα καλύτερα σκίτσα φανταστικών ηρώων, που μοιάζει αδύνατο να τραυματιστεί, αδύνατο να λυγίσει, αδύνατο να πάθει το οτιδήποτε.

Ευτυχώς για τον ίδιο, ανάλογα… γυμνασμένος είναι και εσωτερικά. Δεν το έβαλε κάτω, επέστρεψε δριμύτερος και κέρδισε την ευκαιρία του να πάρει το εισιτήριο της επιστροφής για την Ελλάδα.

Αυτή τη φορά όχι για χάρη του Κολοσσού, αλλά για χάρη του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς! Ο σέρβος του έδωσε διορία 7-10 ημερών να αποδείξει ότι αξίζει μία θέση στο πράσινο ρόστερ. Η πρόκληση τεράστια. Ο Σμιθ πέρασε την πόρτα που ξαφνικά, αλλά απολύτως δίκαια, του ανοίχτηκε διάπλατα.

“Δεν έχει αλλάξει κάτι. Δουλειά, δουλειά, δουλειά! Τότε δούλευα σκληρά για να μπορέσω να αποτελέσω μέρος της ομάδας, τώρα δουλεύω πολύ σκληρά για να ανταποκριθώ στα κρίσιμα παιχνίδια, που έχουμε μπροστά μας. Και το ίδιο πρέπει να κάνω πάντα”, μας εξομολογήθηκε, δείχνοντας πως η αρχή είναι μεν το ήμισυ του παντός, όμως μάλλον ο ίδιος δεν έχει καμία διάθεση να αφήνει μισοτελειωμένες δουλειές, τουλάχιστον όσο περνάει από το χέρι του…

Πράγματι ο Σμιθ έχει χύσει μπόλικα κιλά ιδρώτα μέχρι τώρα. Ωστόσο, δικαιώθηκε και με το παραπάνω. Ο Ζοτς τον εμπιστεύεται και το αποδεικνύει έχοντας τον φορτώσει με σημαντικές και πολυάριθμες αρμοδιότητες. Σε αυτό συνέβαλε η δική του αποφασιστικότητα να αφήσει στην άκρη τα… παλιά και να αποδεχτεί αντί του ρόλου, που τον ήθελε ως τον number one στις ομάδες που αγωνίστηκε προ της εποχής του τριφυλλιού, το ρόλου του παίκτη εργαλείου. Όπερ και εγένετο.

Άλλωστε… “Ο Ζοτς σε κερδίζει. Αυτό το οποίο μου είπε και είναι το πιο σημαντικό, το νούμερο ένα, είναι το να προσπαθώ και να δουλεύω όσο περισσότερο μπορώ. Αυτό είναι δηλαδή το αδιαπραγμάτευτο καθήκον του κάθε παίκτη. Να προπονείται, να βελτιώνεται και να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο προσεγγίζω εγώ το μπάσκετ”, κατέληξε με έμφαση και συνέχισε περιγράφοντας τις σχέσεις που διατηρεί με τον καλύτερο ίσως ευρωπαίο προπονητή…

“Ο κόουτς είναι εξαιρετικός και σαν άνθρωπος και σαν προπονητής. Έχω πολύ καλές σχέσεις μαζί του. Το ίδιο ισχύει για όλα τα παιδιά στην ομάδα. Είναι δίκαιος, σε βοηθά να μάθεις από τα λάθη σου, είναι πραγματικά εξαιρετικός”.

O Σμιθ αν και ταλαντούχος, κατόρθωσε ελέω των συγκυριών να αγωνιστεί ουσιαστικά σε υψηλό επίπεδο για πρώτη φορά στα 29 του… Ως εκ τούτου θα πάρει φέτος το βάπτισμα του πυρός στα Final 4 της Ευρωλίγκα, το οποίο πλησιάζει όλο και περισσότερο. Ο ίδιος δεν δείχνει πάντως να αγχώνεται.

“Ακόμα έχουμε αρκετό χρόνο. Έχουμε δύο εβδομάδες μπροστά μας. Πρέπει στα παιχνίδια που θα προηγηθούν να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και στις προπονήσεις να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα μπορούμε. Το Final 4 περιλαμβάνει νοκ άουτ παιχνίδια. Θα είναι δύσκολη η αποστολή μας, αλλά θα είμαστε έτοιμοι! Έχουμε καλή ομάδα, καλό προπονητή και άπλετο χρόνο για να είμαστε αυτοί που πρέπει”, σχολίασε με σιγουριά και υπογράμμισε στη συνέχει ότι… “Το πιο σημαντικό είναι να παρουσιαστούμε συγκεντρωμένοι εκείνες τις μέρες, να παίξουμε καλή άμυνα, να βγάλουμε στο γήπεδο τις επιθετικές μας αρετές και γενικώς να κάνουμε το παιχνίδι μας. Πάντα είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε καλή στρατηγική και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πρέπει να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποδώσουμε όπως πραγματικά μπορούμε”.

Όταν τολμήσαμε να του ζητήσουμε την εκτίμηση του για τις αντιπάλους των πρασίνων στην Κωνσταντινούπολη, απάντησε γελώντας δυνατά…

“Φίλε μου, εγώ δεν κουτσομπολεύω άλλες ομάδες! (γέλια) Πάμε να παίξουμε το παιχνίδι μας και ο καλύτερος θα κερδίσει”.

Ο Λόγκαν τον τραβούσε με τα μάτια του από το… μανίκι. Οι δύο παίκτες έχουν κάτι παραπάνω από καλές σχέσεις και περνούν μεγάλο κομμάτι του ελεύθερου χρόνου τους παρέα. Όπως εύκολα μπορείτε να διαπιστώσετε, ο χρόνος μας με τον έμπειρο φόργουορντ ήταν περιορισμένος και είχες μόλις τελειώσει. Παρόλα αυτά, νιώσαμε κερδισμένοι από αυτή την μικρής διάρκειας κουβέντα μας. Ο Σμιθ απέφυγε τις τυποποιημένες δηλώσεις και κόντρα στον κανόνα γέμισε με ωραία λόγια το μαγνητοφωνάκι μας…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Related Posts