Ένας «Μωβ Σκίουρος» έχει εγκατασταθεί στην πλατεία Καρύτση εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου. Ένα μικροσκοπικό βιβλιοπωλείο σε μια γωνιά της πλατείας που δίνει την ευκαιρία σε αναγνώστες και συγγραφείς να γνωριστούν. Ένα βιβλιοπωλείο που έχει μετατραπεί σε στέκι κι αυτό λόγω της αγάπης για το βιβλίο που έχουν οι «δημιουργοί» του Μωβ Σκίουρου, η Χριστίνα και ο Σπύρος.

mov-skiouros-3

Μπορεί η γύρω περιοχή να είναι γνωστή για τα μπαράκια και τη διασκέδαση που προσφέρει το βράδυ, η πλατεία Καρύτση, όμως, εξακολουθεί να είναι ένα καλλιτεχνικό στέκι, όπως μας λένε. Ο Παρνασσός απέναντι, το θέατρο Μουσούρη, τα παλιά φωτογραφεία γύρω από την πλατεία συνθέτουν αυτό το σκηνικό. Ένα βιβλιοπωλείο ήταν μάλλον αυτό που του έλειπε. Βέβαια ο Μωβ Σκίουρος είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό βιβλιοπωλείο, είναι ένας χώρος συνάντησης για όσους αγαπάνε το βιβλίο.

«Όταν ξεκινούσαμε η ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε ένα βιβλιοπωλείο με βιβλία που αγαπάμε, αλλά και έναν χώρο συνάντησης και συζήτησης για το βιβλίο, που να στηρίζεται στην προσωπική επαφή» μας λένε τα δύο παιδιά που μιλάνε με ενθουσιασμό και αγάπη για το βιβλίο αλλά και γι’ αυτό που δημιούργησαν: τον Μωβ Σκίουρο.

mov-skiouros-4

«Ο Μωβ Σκίουρος είναι μια οντότητα από μόνος του» μας λέει ο Σπύρος όταν τους ρωτάμε πως προέκυψε αυτό το «περίεργο» όνομα. Τους εκμυστηρεύομαι ότι αναζήτησα τον μωβ σκίουρο σε κάποιο βιβλίο πιστεύοντας ότι είναι κάποιος ήρωας ή τίτλος βιβλίου. Με διέψευσαν γελαστοί, λέγοντας πως στην αρχή και οι ίδιοι είχαν κάνει μια λίστα με τίτλους και ήρωες βιβλίων που αγαπάνε και θα ταίριαζαν σε ένα βιβλιοπωλείο σαν το δικό τους. Τελικά ο «μωβ σκίουρος»  ήρθε στο μυαλό τους «για πλάκα» αλλά νίκησε με την πρωτοτυπία του και τα σουρρεαλιστικά χαρακτηριστικά του (και μωβ και σκίουρος).

Τι να πρωτοχωρέσει ένα βιβλιοπωλείο 15 τετραγωνικών μέτρων; Βιβλία που αγαπάνε. Όπως μας λένε, στο βιβλιοπωλείο τους δεν μπορείς να βρεις τα πάντα, είναι επιλογές. Επιλογές από βιβλία που έχουν διαβάσει και αγαπάνε αλλά και από συγγραφείς που γνωρίζουν στο τραπεζάκι τους ακριβώς μπροστά από τη βιτρίνα του μωβ σκίουρου. Εκεί, λίγο πριν αφήσουμε το όμορφο βιβλιοπωλείο τους, είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε τον συγγραφέα και σημαντικό πρόσωπο της Αριστεράς, Περικλή Κοροβέση, που είναι θαμώνας της περιοχής και του βιβλιοπωλείου.

mov-skiouros-11

Τον Ιανουάριο εγκαινίασαν και την εκδοτική τους δραστηριότητα, για την οποία αισθάνονται υπερήφανοι και μας διαβεβαιώνουν πως θα τη συνεχίσουν. «Το δύσκολο δεν είναι να εκδόσεις ένα βιβλίο, αλλά τι βιβλίο θα βγάλεις, να δώσεις ένα στίγμα» μας λέει ο Σπύρος, δείχνοντας μας την πρώτη έκδοση του Μωβ Σκίουρου, το βιβλίο του Μάριου Ποντίκα «Χλιμίντρισμα».

Όσοι επισκέπτονται τον Μωβ Σκίουρο δεν είναι πελάτες. «Δεν μας αρέσει η ορολογία ‘πελάτης’» μας λέει η Χριστίνα, «μέσα από το μαγαζί έχουμε κάνει πολλούς φίλους και έχουμε δημιουργήσει σχέσεις». Μπορεί να μην θυμούνται έναν -έναν ξεχωριστά όσους έχουν περάσει από το μαγαζί τους, αλλά όταν θα δουν κάποιον θα θυμηθούν τα βιβλία που είχε αγοράσει και θα του προτείνουν κάτι που θα του αρέσει.

mov-skiouros-9

Οι «φιλοξενούμενοι και φίλοι» όπως τους αρέσει να τους αποκαλούν τα παιδιά, αντί για «πελάτες», θα ξανάρθουν στον Μωβ Σκίουρο, γιατί θα βρουν ανθρώπους που αγαπάνε το βιβλίο και που τους αρέσει να συζητάνε γι’ αυτό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που μπορεί να τους βρεις ακόμη και Παρασκευή ή Σάββατο βράδυ να πίνουν το ποτό τους εκεί με φίλους δίπλα στα αγαπημένα τους βιβλία.

mov-skiouros-10

Το βιβλιοπωλείο τους μπορεί να είναι μικρό αλλά χωράει πολλές όμορφες γωνιές: τη βιτρίνα με την παλιά γραφομηχανή και τα βιβλία τριγύρω, το παλιό πικάπ δίπλα στη σκάλα και κάτω από τις φωτογραφίες των Σαίξπηρ, Μαρξ, Καστοριάδη και άλλων…

mov-skiouros-7

 

Αλλού ο Ζαν- Πολ Σαρτρ βρίσκεται δίπλα δίπλα με τη Σιμόν Ντε Μποβουάρ και ένα ποτηράκι από το αγαπημένο τους στέκι Café de Flore.

mov-skiouros-5

Σε κάθε γωνιά αυτού του μικροσκοπικού βιβλιοπωλείου βρίσκεις κάτι το ιδιαίτερο.

mov-skiouros-8

«Η Λογοτεχνία και το κακό». Έτσι έχουν ονομάσει ένα ράφι τους από το ομότιτλο βιβλίο του Ζωρζ Μπατάιγ και φυσικά από αυτό το ράφι δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Μπωντλαίρ,  Ζενέ, Ντε Σαντ.

mov-skiouros-6

Στο Μωβ Σκίουρο δεν θα βρεις τα βιβλία αλφαβητικά. «Δεν θέλαμε να βάλουμε αλφαβητικά τα βιβλία, θέλαμε θεματικές». Γι’ αυτό και ο υπότιτλος κάτω από τον Μωβ Σκίουρο: Λογοτεχνία- Τέχνη- Πολιτική.

mov-skiouros-1

Η Χριστίνα και ο Σπύρος δεν βλέπουν το βιβλίο ως εμπόρευμα. Γι’ αυτούς είναι ένα αγαθό που το διαφυλάσσουν και προσπαθούν να μεταδώσουν την αγάπη τους γι’ αυτό και σε άλλους. Αυτό το «μικρόβιο» μπορεί εύκολα να το κολλήσεις, αν περάσεις μια βόλτα από τον Μωβ Σκίουρο και τους γνωρίσεις.

Ο «Μωβ Σκίουρος» διάβασε και προτείνει:

1. Το άρτι εκδοθέν “Πόλεμος και πόλεμος” από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ του László Krasznahorkai. Η πρώτη εμφάνιση στην ελληνική διά χειρός Ιωάννας Αβραμίδου, του μεγάλου Ούγγρου δημιουργού μ’ ένα έργο απολαυστικό που ξεπερνά κάθε πρωτοπορία.

2. Τα βιβλία του Ε. Χ. Γονατά από τις εκδόσεις Στιγμή. Μικρά αριστουργήματα που ανακαλύψαμε προσφάτως.

3. Το “Βορειοδυτικό Πέρασμα” του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη από τις εκδόσεις Κριτική. Από τον Μπρετόν στον Γκυ ντε Μπόρ και από τον Μεσοπόλεμο στον Μάη του 68.

4. Το “Μνημεία της Λήθης” της ιστορικού Άννας- Μαρίας Δρουμπούκη από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ. Επειδή η ιχνηλασία της στους Ελληνικούς και Ευρωπαϊκούς τόπους μνήμης του Β Παγκοσμίου πολέμου είναι καθηλωτική και αποκαλυπτική.

5. “Το ξημέρωμα είναι σφαγή κύριε Κρακ” του Θωμά Τσαλαπάτη από τις εκδόσεις Εκάτη. Ένα μικρό διαμάντι στον χώρο της σύγχρονης ελληνικής ποίησης.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια