Υπάρχει ένα ανέκδοτο με έναν μωαμεθανό, έναν χριστιανό κι έναν ινδιάνο που πέφτουν κλασικά στη ζούγκλα, τους πιάνουν οι ανθρωποφάγοι και αποφασίζουν να τους πετάξουν από έναν γκρεμό. Ο φύλαρχος τότε, τους ζητάει να επικαλεστούν τη βοήθεια όποιου θεού πιστεύουν αυτοί, για να γλιτώσουν από την πτώση.

Πρώτος ο μουσουλμάνος, προσεύχεται στον Μωάμεθ αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Σκοτώνεται. Ακολουθεί ο ινδιάνος, όπου πέφτοντας ακούγεται η ιαχή “άσπρο φτερό, μαύρο φτερό… άσπρο φτερό, μαύρο φτερό” ώσπου λίγα μέτρα πριν φτάσει στο έδαφος, η πτώση αρχίζει να επιβραδύνεται και τελικά πατάει στη γη και αρχίζει να τρέχει! Εμβρόντητος ο χριστιανός, όταν ρίχνεται τελευταίος στο κενό, αρχίζει τις προσευχές στην Παναγιά. Βλέποντας όμως ότι αντί να επιβραδύνει, η ταχύτητα της πτώσης ολοένα και αυξάνεται, δεν βλέπει άλλη λύση ώσπου απηυδισμένος πια, ρίχνει μερικά… “καντήλια” και αλλάζει το τροπάρι. “Άσπρο φτερό, μαύρο φτερό… Άσπρο φτερό, μαύρο φτερό”.

Δύο χρόνια πριν, η ΑΕΚ έκανε πρόταση στον Άγγελο Αναστασιάδη να αναλάβει τις τύχες της, στην προσπάθεια να αποφύγει τον υποβιβασμό. Ο Έλληνας τεχνικός τότε αρνήθηκε, επικαλούμενος τη συμβουλή του πνευματικού του. Μετά το τέλος του ντέρμπι της Τούμπας, όπου ο ΠΑΟΚ δημιούργησε 1,5 ευκαιρία ο τεχνικός του Δικεφάλου του Βορρά θεώρησε ότι το τελικό αποτέλεσμα κρίθηκε από τις βουλές της… Παναγιάς. Έκρινε μάλιστα ότι η ομάδα του ήταν και καλύτερη μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Μια ομάδα που για πρώτη φορά μετά από 30 ολόκληρα χρόνια, δείχνει ικανή αν όχι να σηκώσει το τρόπαιο του πρωταθλητή, τουλάχιστον να το διεκδικήσει μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές. Σε μια χρονιά που δείχνει αφοσιωμένη περισσότερο σε αυτόν το στόχο και όχι σε κύπελλο ή ευρωπαϊκές διοργανώσεις και απέναντι σε έναν Ολυμπιακό πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα όταν αγωνίζεται μακριά από τον Πειραιά.

paok-atromitos-2-1

Ο Ιανουάριος πλησιάζει και μαζί και η μεταγραφική περίοδος για τις ομάδες. Η αλήθεια είναι ότι ο Δικέφαλος ξεκίνησε πολύ καλά στο εγχώριο πρωτάθλημα και έδειξε από τις πρώτες κιόλας αγωνιστικές ότι είναι ικανός να διεκδικήσει τον τίτλο. Δεν είναι τυχαίο ότι τελευταία φορά που αποσπάστηκε πέντε βαθμούς από τη δεύτερη θέση, έκοψε πρώτος τελικά και το νήμα της κούρσας του πρωταθλήματος.

Ωστόσο η ήττα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και δη η εμφάνιση, έδειξαν ότι του λείπουν ακόμα αρκετά στοιχεία για να παραμείνει σταθερά ανταγωνιστικός, ακόμα και σε μέρες που θα του λείπουν ο Μακ, ο Ρατς, οι Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης θα μπερδευτούν και θα πάνε σε άλλο γήπεδο και ο Σπυρόπουλος θα κάνει το λάθος να πάει στο… σωστό.

Η λύση της Παναγιάς, του Θεού, των Αγίων κ.ο.κ. είναι όντως πολύ βολική. Εξάλλου τόσο η θρησκεία όσο και το ποδόσφαιρο, έχουν χαρακτηριστεί κατά καιρούς το όπιο των λαών.

aggelos

Είναι όμως και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καλυφτούν οι αδυναμίες αλλά και οι ευθύνες που βαραίνουν διοίκηση, παίκτες και τεχνική ηγεσία, κάτω από το πέπλο του εξομολογητή. Μόνο που εδώ μιλάμε για ομαδικό αθλητισμό και κυρίως για ένα άθλημα που αποδεδειγμένα δεν έχει Θεό. Ή αν έχει, είναι ένας αυταρχικός μέθυσος που κάθεται στην κορυφή ενός βουνού, χωμένος σε ένα σπήλαιο και ανάλογα με τις διαθέσεις του αποφασίζει για τη μοίρα των πιστών. Με γνώμονα τη δική του εκδοχή της δικαιοσύνης, που συνήθως είναι μονόφθαλμη.

Όπως και να ΄χει, παρά την ήττα από τον Παναθηναϊκό, ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί να προπορεύεται στον πίνακα της βαθμολογίας. Για να καταφέρει όμως να μείνει ζωντανός στον στόχο, πρέπει να ενισχυθεί και κυρίως να γίνει ρεαλιστής. Ακόμα κι αν χρειαστεί να αφήσει κατά μέρους τα της θρησκείας. Αλλιώς κινδυνεύει να μην προλάβει να ακολουθήσει το παράδειγμα του χριστιανού και του ινδιάνου, έχοντας τελικά την τύχη του μωαμεθανού…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Ανάκασα. Παρόλα αυτά θεωρεί πατρίδα του τη Λευκάδα, με την οποία έχει και ιδιαίτερη σχέση, όχι μόνο καταγωγής. Απόφοιτος της δημοσιογραφικής σχολής της ΑΚΜΗΣ, ασχολήθηκε πολύ νωρίς με το αθλητικό ρεπορτάζ, κάνοντας τα πρώτα του βήματα στην ιστοσελίδα balla.gr και τα σημαντικότερα στο sport.gr Γράφει για το δίκιο και το άδικο και μολονότι εύκολα θα αποδεχτεί το λάθος του, σπάνια δεν θα το υποστηρίξει μέχρι τέλους. Εκτός από το αθλητικό ρεπορτάζ, έχει ασχοληθεί με το ελεύθερο, αυτό της τοπικής αυτοδίκοικησης, το τεχνικό κομμάτι της φωτοειδησιογραφίας, του μοντάζ αλλά και του livestreaming.

Related Posts