Πυροβόλησαν μια έγκυο στο στομάχι, οι σφαίρες σκότωσαν το έμβρυο, η δράστης αφέθηκε ελεύθερη και το θύμα κατηγορείται για ανθρωποκτονία.

Η 27χρονη Μάρσα Τζόουνς λέγεται ότι ήταν στον πέμπτο μήνα, όταν την πυροβόλησε μια άλλη γυναίκα τον Δεκέμβριο, έξω από κατάστημα στο Πλέζαντ Γκρόουβ, κοντά στο Μπέρμπινγχαμ.

Προχθές ειδικό σώμα ενόρκων στο Τζέφερσον της απήγγειλε κατηγορίες για ανθρωποκτονία και η νεαρή προς το παρόν προφυλακίστηκε, με το δικαστήριο να ζητά εγγύηση 50.000 δολαρίων για να αφεθεί ελεύθερη μέχρι τη δίκη της. Ταυτόχρονα η γυναίκα που κατηγορήθηκε ότι την πυροβόλησε αφέθηκε ελεύθερη.

Παρότι δεν ήταν η Τζόουνς που πυροβόλησε, το σώμα των ενόρκων δέχθηκε ότι αυτή προκάλεσε τον καυγά που κατέληξε στον πυροβολισμό και στον θάνατο του εμβρύου. Η αστυνομία είχε αρχικά απαγγείλει κατηγορίες κατά της 23χρονης που πυροβόλησε, αλλά αναγκάστηκε να τις αποσύρει, αφού οι ένορκοι δεν αποφάσισαν να την παραπέμψουν.

Η υπόθεση έχει εξοργίσει τους ακτιβιστές υπέρ των αμβλώσεων, που υποστηρίζουν ότι αποτελεί σοκαριστική απόδειξη για το πώς οι πολύ αυστηροί νόμοι για τις αμβλώσεις που έχει υιοθετήσει η Πολιτεία χρησιμοποιούνται τώρα κατά των εγκύων.

«Η αστυνομική έρευνα έδειξε ότι το μοναδικό θύμα ήταν το αγέννητο μωρό», είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ο αξιωματικός της αστυνομίας Ντάνι Ριντ, μετά το περιστατικό. «Ήταν η μητέρα του παιδιού που προκάλεσε και συνέχισε τον καυγά, ο οποίος κατάληξε στον θάνατο του αγέννητου μωρού της».

Τον Μάιο, ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα, Κέι Ιβεϊ, είχε υπογράψει νόμο απαγορεύοντας την άμβλωση σε κάθε περίπτωση -συμπεριλαμβανομένου του βιασμού ή της αιμομιξίας-, νόμος που αποτελεί πρόκληση στην ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το 1973, που εγγυάται το δικαίωμα στην άμβλωση σε όλη τη χώρα.

Η Αλαμπάμα είναι μια από τις 38 Πολιτείες που αναγνωρίζει το έμβρυο ως πιθανό θύμα.

Αριστερά διαδηλώσεις υπέρ της ελεύθερης επιλογής των γυναικών τον περασμένο Μάιο στην Αλαμπάμα. Και δεξιά η Μάρσα Τζόουνς σε φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, μετά την απόφαση του σώματος των ενόρκων. AP PHOTO

Η απόφαση προκάλεσε κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -γράφει ο Guardian- κυρίως από υποστηρικτές της ελεύθερης επιλογής των γυναικών.

«Η Μάρσα Τζόουνς παραπέμπεται για ανθρωποκτονία, επειδή τερματίστηκε η εγκυμοσύνη της, αφού κάποιος την πυροβόλησε στην κοιλιά ΠΕΝΤΕ φορές. Η δράστης είναι ελεύθερη», έγραψε στο Twitter η οργάνωση Yellowhammer Fund υπέρ των αμβλώσεων στην Αλαμπάμα. «Θα βγάλουμε την Μάρσα από τη φυλακή και θα τη βοηθήσουμε νομικά».

Η απόφαση των ενόρκων έχει παραδοθεί στο γραφείο του περιφερειακού εισαγγελέα, το γραφείο του οποίου -σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση- «δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα απαγγείλει τις κατηγορίες, είτε για ανθρωποκτονία είτε για άλλη λιγότερο αξιόποινη πράξη».

*Αλιευμένο από την efsyn.gr.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]