Μια ωραία ιστορία ανοίγει τις πόρτες της από αυτή την Κυριακή στη γειτονιά της Ολύμπου. Ο Αλή και ο Μαχμούντ, μετανάστης από την Αλγερία και πρόσφυγας από τη Συρία αντίστοιχα, ένωσαν τις δυνάμεις τους και τη θέλησή τους να δημιουργήσουν ένα χώρο στη Θεσσαλονίκη που θα συνδέει την κουλτούρα της Ανατολής με εκείνη της Ελλάδας.

Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν και γνωρίστηκαν σε μια έκθεση Κούρδων προσφύγων στην πόλη μέσω μιας κοινής φίλης. Η φιλία τους ξεκίνησε και βασίστηκε σε γερά θεμέλια, καθώς και οι δύο αφιέρωναν και συνεχίζουν να αφιερώνουν αρκετό από τον χρόνο τους ως εθελοντές σε οργανώσεις για τη στήριξη και την ένταξη μεταναστών.

Ο 41χρονος Αλή βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη εδώ και ενάμιση χρόνο. Σπούδασε Βιολογία στην Κρήτη κουβαλώντας στις πολύτιμες «αποσκευές» πτυχίο Πετροχημικού από την Αλγερία, πέρασε και από την Αθήνα ενώ ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική στο Παρίσι. Τα τελευταία χρόνια, με το προσφυγικό να αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα, βοηθούσε ανελλιπώς σε προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ο 28χρονος Μαχμούντ έχει τρία χρόνια και τρεις μήνες που ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα χρονικό διάστημα που το μετρά με κάθε λεπτομέρεια. Πρόσφυγας πολέμου από τη Δαμασκό της Συρίας, όπου βασανίστηκε για δύο μήνες, με τα σημάδια να βρίσκονται ακόμη στην πλάτη του, πέρασε δυο χρόνια στο camp της Softex στα Διαβατά. Ως εθελοντής σε οργάνωση για γυναίκες και παιδιά, έκανε μαθήματα υπολογιστών και τέχνης με ξύλο. Το πρώτο το σπούδασε πίσω στην πατρίδα του και το δεύτερο το έμαθε δίπλα στον πατέρα του, που τον έχει χάσει.

«Κουλτούρα είναι κάτι που την κουβαλάς από μικρός. Κουλτούρα είναι το φαγητό, το πώς μιλάς, το πώς αντιδράς σε κάτι, κουλτούρα είναι η ιστορία σου», λέει μιλώντας στα ελληνικά ο Αλή. Κάπως έτσι οραματίζονται και τη νέα τους κοινή επιχειρηματική προσπάθεια στη Θεσσαλονίκη. «Να μοιράζουμε κουλτούρες, με ένα πιάτο φαΐ, με ένα τραγούδι, με τη μουσική».

Σε μια οικοδομή που δεκαετίες πριν Εβραίοι κρύβονταν στο υπόγειό της για να γλιτώσουν από τους Ναζί, ο Μαχμούντ και ο Αλή δούλεψαν εντατικά τους τελευταίους τέσσερις μήνες για να ολοκληρώσουν το μαγαζί και να αλλάξουν την εικόνα που έχει μερίδα των Ελλήνων για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Για τον Μαχμούντ, ο στόχος και το συνολικό όνειρο έχει ακόμη πιο έντονη συναισθηματική φόρτιση. Με τη δουλειά του στο καφέ – μπαρ μπορεί να ελπίζει ότι γειτονικές με τη Συρία χώρες θα του δώσουν visa ώστε να μπορέσει να συναντήσει εκεί την μητέρα και τη μικρή του αδερφή.

*Το Mozzaic (Ολύμπου 59) ανοίγει επίσημα την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, στις 20.30. Θα αποτελεί ένα χώρο που, μεταξύ άλλων, θα διοργανώνει δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Εκεί θα μπορείς να βρεις λογοτεχνικά βιβλία σε διάφορες γλώσσες, ενώ σύντομα θα διοργανωθούν events αφήγησης ελληνικών παραμυθιών με ανατολίτικη μουσική ως «χαλί». Μεζέδες της αραβικής κουζίνας, καφέ στη χόβολη και ναργιλέδες είναι μερικά από τα δυνατά στοιχεία του μαγαζιού. || Opening: Facebook Event

*Αλιευμένο από το parallaximag.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]