Γράφοντας ναζιστικά συνθήματα και σχηματίζοντας τον αγκυλωτό σταυρό πάνω στα εκθέματα, άγνωστοι βεβήλωσαν χθες την έκθεση-εγκατάσταση μεγάλων φωτογραφιών-πορτρέτων επιζώντων των γερμανοναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης που παρουσιάζεται στη Βιέννη μέχρι τα τέλη Μαΐου στον περίβολο της κεντρικής Πλατείας των Ηρώων, κατά μήκος της Λεωφόρου του Δακτυλίου (Ring), η οποία περικλείει το κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας.

Αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, η έκθεση, που διαρκεί μέχρι τα τέλη Μαΐου, είναι έργο του Γερμανο-Ιταλού φωτογράφου και σκηνοθέτη Λουίτζι Τοσκάνο, ο οποίος, για τους σκοπούς της έκθεσης-εγκατάστασης, “φιλοτέχνησε” τις φωτογραφίες-πορτρέτα (ύψους δύο μέτρων) άνω των 300 επιζώντων ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

“Η έκθεση αυτή δίνει στον πόνο ένα πρόσωπο-πρόσωπα και ονόματα των εκατομμυρίων διωχθέντων, που υπήρξαν θύματα αυθαιρεσίας, μίσους και βαρβαρότητας”, είχε τονίσει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, πραγματοποιώντας πριν από τρεις εβδομάδες τα εγκαίνια της έκθεσης, στα οποία παραβρέθηκαν μερικοί από τους λίγους πλέον εν ζωή επιζώντες ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης.

Οι φωτογραφίες-πορτρέτα είναι αναρτημένες στον περίβολο της Πλατείας των Ηρώων, εκεί όπου πριν από 81 χρόνια, το Μάρτιο του 1938, ο Αδόλφος Χίτλερ ανακοίνωνε επίσημα την προσάρτηση της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Αυστρίας, στο ναζιστικό γερμανικό Τρίτο Ράιχ του, με την Πλατεία να παραμένει έτσι επί δεκαετίες στιγματισμένη από τις εικόνες με τα επευφημούντα πλήθη που είχαν συγκεντρώσει οι ναζιστές για την υποδοχή του “φύρερ”.

Μόνο το 1993, με την διοργάνωση από τον διάσημο Αυστριακό καλλιτέχνη Αντρέ Χέλερ της τεράστιας διαδήλωσης “Θάλασσα του φωτός” κατά της ξενοφοβίας και κατά του ρατσισμού, με εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, η Πλατεία φάνηκε να απαλλάσσεται από αυτό το στίγμα.

Ωστόσο στην Πλατεία των Ηρώων, για πολλά χρόνια, στις 8 Μαΐου κάθε χρόνο, στην επέτειο της συντριβής του Ναζισμού, παγγερμανιστικοί σύνδεσμοι, οι ακροδεξιές λεγόμενες “Αδελφότητες”, με τη στήριξη του κοινοβουλευτικού ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων — που συγκυβερνούσε στην Αυστρία από τον Δεκέμβριο του 2017 έως χθες — τιμούσαν τη “μνήμη των νεκρών” τους, δηλαδή των μελών της Βέρμαχτ και των Ες Ες, φορώντας στολές με “συγγενικά” ή και καθαρά ναζιστικά σύμβολα και κρατώντας πυρσούς.

Η εικόνα έχει αλλάξει οριστικά πλέον από το 2013, καθώς από τότε στην Πλατεία πραγματοποιείται η “Γιορτή της χαράς” που διοργανώνει κάθε χρόνο ακριβώς το βράδυ της 8ης Μαΐου στην Πλατεία των Ηρώων, η “Επιτροπή Μαουτχάουζεν Αυστρίας” (η οργάνωση μνήμης του πρώην γερμανοναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν της ‘Ανω Αυστρίας).

Με μεγάλη, δωρεάν υπαίθρια συναυλία της ξακουστής “Συμφωνικής Ορχήστρας Βιέννης”, πολλές χιλιάδες άνθρωποι τιμούν με αυτόν τον τρόπο την επέτειο από την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας και από την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από το Ναζισμό, με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στις 8 Μαΐου του 1945.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]