«Δεν είμαστε πλέον αναγκασμένοι να υποκύψουμε σε «διεθνή βοήθεια» … μπορούμε να ανταποκριθούμε μόνοι μας, άμεσα»

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Evo Morales, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Βολιβία είχε αγοράσει ένα Boeing 747 Supertanker για να βοηθήσει να σβήσει τεράστιες δασικές πυρκαϊές στον Αμαζόνιο που έχουν εξαπλωθεί από τη Βραζιλία. Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι το αεροπλάνο-δεξαμενή φθάνει στη χώρα και θα τεθεί σε λειτουργία την Παρασκευή.

Το Supertanker μπορεί να μεταφέρει περισσότερο νερό από οποιοδήποτε άλλο αεροσκάφος στον κόσμο, ικανό να πετάει με 115.000 λίτρα υγρού φορτίου, που ισοδυναμεί με 100 συμβατικά αεροσκάφη-δεξαμενές. Πριν από την άφιξη των αεροσκαφών-δεξαμενών, ο στρατός θα πετάξει αεροπλάνα στην περιοχή για να εκτιμήσει πού ακριβώς θα πρέπει να επικεντρωθεί το Supertanker.

Θα υπάρχουν επίσης τρία νέα ελικόπτερα, τα οποία συνεργάζονται με τα τρία που ήδη επιχειρούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός «γραφείου έκτακτης ανάγκης» και την αποστολή 500 επιπλέον στρατιωτών την Πέμπτη το πρωί, ως πεζοπόρα ενίσχυση προς τους πυροσβέστες. Θα υπάρχουν επίσης περίπου 10 ελαφριά αεροσκάφη, τα οποία θα σβήνουν τις πυρκαϊές με υποκαπνισμό.

Την πρώτη ημέρα της εξάπλωσης των πυρκαϊών στη Βολιβία, ο Πρόεδρος Evo Morales επισκέφθηκε τις περιοχές και έφερε δύο ελικόπτερα για να εκκενώσουν τις πληγείσες κοινότητες, μαζί με μεγάλες αποστολές επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης έρχονται εν μέσω εκκλήσεων του δεξιού αντιπολιτευόμενου υποψήφιου Carlos Mesa να επιτραπεί σε ξένη βοήθεια να συνδράμει τις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Βολιβίας έχει από καιρό απορρίψει τις προσκλήσεις για εξωτερική παρέμβαση για φυσικές καταστροφές, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία της Βολιβίας έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να προσφέρει επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσει αντίστοιχες περιπτώσεις και πρέπει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα εσωτερικά, προστατεύοντας την κυριαρχία της. Μιλώντας νωρίτερα φέτος, όταν πλημμύρες έπληξαν το διαμέρισμα του Beni, ο Αντιπρόεδρος Alvaro Garcia Linera δήλωσε ότι «η Βολιβία έχει τους πόρους…έχει περάσει η εποχή της επαιτείας [προς τους ξένους], αφήστε την στον Carlos Mesa».

Ορισμένοι επεσήμαναν πως η διεθνής «βοήθεια έκτακτης ανάγκης» από τις Η.Π.Α. οδηγεί συχνά σε στρατιωτικοποίηση και κατοχή, όπως αυτή που έλαβε χώρα στην Αϊτή, μετά από καταστροφικούς σεισμούς. Εκεί, οι επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας διευθύνονταν από τη Νότια Διοίκηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και μελετητές κατέδειξαν τον ρόλο του USAID στη συνεπακόλουθη συνεργασία με τις αμερικανικές εταιρείες για τη δημιουργία μοτίβων εξάρτησης στη χώρα. Ένας ακαδημαϊκός έχει περιγράψει την κατάσταση λέγοντας:

“Η USAID χρησιμοποίησε την τραγική περίσταση του σεισμού του Ιανουαρίου του 2010 για να επιταχύνει την εφαρμογή μιας νεοφιλελεύθερης ατζέντας στην Αϊτή, που να ταιριάζει στην προώθηση των πολυεθνικών επενδυτών, ιδιαίτερα των πολυεθνικών εταιρειών των Η.Π.Α.».

Ελπίζοντας να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο, ο Πρόεδρος Morales επανέλαβε την Τετάρτη ότι «δεν είμαστε πλέον αναγκασμένοι να υποκύψουμε στη ‘διεθνή βοήθεια’… μπορούμε να ανταποκριθούμε μόνοι μας, άμεσα”.

Οι πρόσφατες πυρκαϊές στον Αμαζόνιο ξεκίνησαν από τη Βραζιλία. Αν και οι ακριβείς αιτίες είναι ασαφείς, οι οργανώσεις του Αμαζονίου κατηγορούν τους υλοτόμους και τις ελίτ γαιοκτημόνων που συμμαχούν με τον Πρόεδρο Μπολσονάρου, για σκόπιμο εμπρησμό για να καθαρίσει το έδαφος για εκτροφή βοοειδών. Το δορυφορικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Copernicus, έδειξε πώς η πυρκϊά μεταφέρθηκε στη Βολιβία και το Περού. Η πυρκαϊά έχει καταστρέψει σχεδόν μισό εκατομμύριο εκτάρια τροπικού δάσους του Αμαζονίου της Βολιβίας, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την ιστορική περιοχή Chiquitania.

Μετάφραση: Αλέξανδρος Βάκουλας

Πηγή: telesurenglish.net

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]