Μήνυμα στις μεγαλύτερες γενιές να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να μην απαξιώνουν τις κινητοποιήσεις των μαθητών για το περιβάλλον έστειλε η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η 16χρονη μαθήτρια από τη Σουηδία που ξεσήκωσε, κυριολεκτικά, όλο τον πλανήτη σε διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή.

Μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις μαθητριών και μαθητών σε 125 χώρες, η 16χρονη Γκρέτα έγραψε ένα κείμενο στον προσωπικό της λογαριασμό, όπου υπογραμμίζει τη σημασία να μη μένει κανείς άπραγος μπροστά στην καταστροφή που έρχεται. Το μέγεθος των διαδηλώσεων έδειξαν σύμφωνα με την Γκρέτα, τη δυναμική επίδραση που μπορεί να έχουν οι κινητοποιήσεις πάνω στα πράγματα, ακόμη και αν προέρχονται από μικρά σε ηλικία άτομα.

Ανέφερε ακόμη ότι δεν μπορεί ούτε η ίδια, ούτε κάποιος άλλος μαθητής να δώσει την λύση για την κλιματική αλλαγή, όμως στη βάση της πρόσφατης συμφωνίας του Παρισιού, υπάρχει η δυνατότητα μετά από συλλογική και παγκόσμια απαίτηση να εφαρμοστούν όσα έχουν προταθεί από τους επιστήμονες.

Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν σύμφωνα με την Γκρέτα πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα και να μην αποτελούν αποσπασματικές παρεμβάσεις. Μόνο έτσι θα αποτραπεί η καταστροφή και δεν θα παραδοθεί στις νεότερες γενιές ένας εντελώς διαλυμένος πλανήτης.

Οι επόμενες κινητοποιήσεις των μαθητών σε όλο τον κόσμο προγραμματίζονται για τις 24 Μαΐου

Το κείμενο της Γκρέτα

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου πάνω από 1,5 εκατομμύριο μαθητές απέργησαν σε 2083 περιοχές και 125 χώρες όλων των ηπείρων.

Το κλασσικό επιχείρημα εδώ στη Σουηδία (και οπουδήποτε αλλού..) είναι ότι δεν έχει σημασία ό,τι, επειδή είμαστε πολύ μικροί για να κάνουμε τη διαφορά. Η διαδήλωση της Παρασκευής ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια δράση που έχει γίνει ποτέ για την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με το 350.org. Συνέβη επειδή κάποια σχολιαρόπαιδα από μικρές χώρες όπως η Σουηδίας, το Βέλγιο και η Ελβετία αποφάσισαν να μην πάνε σχολείο επειδή τίποτα δεν έχει γίνει για την κλιματική κρίση. Αποδείξαμε ότι έχει σημασία ό,τι κάνεις και κανείς δεν είναι μικρός για να κάνει τη διαφορά.

Φωτογραφία της Γκρέτα από τη Στοκχόλμη

Ο κόσμος συνέχεια με ρωτάει “ποια είναι λύση για την κλιματική κρίση” και πώς “θα λύσουμε το πρόβλημα”. Περιμένουν από εμένα να γνωρίζω την απάντηση. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από παράλογο, καθώς δεν υπάρχουν λύσεις μέσα στα τωρινά μας συστήματα. Κανείς δεν “ξέρει” ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε. Αυτό είναι το όλο νόημα. Δεν μπορούμε απλά να χαμηλώσουμε ή να ανεβάσουμε ορισμένους φόρους ή να επενδύσουμε σε ορισμένα “πράσινα” κεφάλαια και να προχωρήσουμε όπως πριν.

Ναι υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι καλά και απαραίτητα και βελτιώνουν την κατάσταση. Όπως η ηλιακή και αιολική ενέργεια, η ανακύκλωση, η χορτοφαγία, η βιώσιμη γεωργία κ.ο.κ. Ακόμη κι αυτά όμως είναι μόνο κομμάτια μιας μεγαλύτερης εικόνας.

Δεν μπορούμε πλέον να εστιάζουμε μόνο σε ατομικές λύσεις, ή σε μεμονωμένες ενέργειες όπως τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα, η πυρηνική ενέργεια, τα βιοκαύσιμα κτλ. Χρειαζόμαστε μια ολιστική θεώρηση για την αντιμετώπισης της κρίσης και τη συνεχιζόμενης οικολογικής καταστροφής. Και γι’ αυτό συνεχίζω να λέω ότι πρέπει να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την κρίση όπως είναι. Διότι μόνο τότε, καθοδηγούμενοι από την καλύτερη δυνατή διαθέσιμη επιστημονική γνώση (όπως αυτή αποτυπώθηκε καθαρά στη συμφωνία του Παρισιού) μπορούμε μαζί να αρχίσουμε να δημιουργούμε έναν παγκόσμιο δρόμο προς τα εμπρός.

Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο επιτρέπουμε το “ναι-αλλά-τι-θα-έλεγες-για-την-πυρηνική-ενέργεια” να συνεχίζει και να συνεχίζει. Είναι χάσιμο χρόνο. Είναι καθυστέρηση για το κλίμα. Πρέπει να κρατήσουμε έναν αριθμό χρήσιμων σκέψεων στο κεφάλι μας και την ίδια ώρα να προχωρήσουμε σε αλλαγές με πρωτοφανή ταχύτητα.

Η πυρηνική ενέργεια σύμφωνα με το IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) μπορεί να είναι ένα μικρό κομμάτι μιας πολύ μεγάλης νέας ενεργειακής λύσης, ειδικά στις χώρες και στις περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη ανανεώσιμων πηγών ενέργειες – αν και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, δαπανηρή και χρονοβόρα. Ας αφήσουμε όμως αυτή τη συζήτηση μέχρι να αρχίσουμε να κοιτάζουμε όλη την εικόνα

Κάποιοι άνθρωποι δείχνουν τόσο απελπισμένοι να προχωρήσουν με τις ανέσεις και τις πολυτέλειες της καθημερινής τους ζωής που λένε στους άλλους να μην κάνουν παιδιά. Ως παιδιά, μιλώντας για τις μικρές μας αδερφές και αδερφούς, δεν το βρίσκουμε τόσο ενθαρρυντικό. Δεν είμαστε εμείς ή οι μελλοντικές γενιές που δημιούργησαν αυτό. Και για ακόμη μια φορά μας κατηγορείται.

Αν ούτε ακόμη οι επιστήμονες, οι πολιτικοί, τα ΜΜΕ και ο ΟΗΕ δεν μπορούν επί του παρόντος να μιλήσουν για το τι ακριβώς πρέπει να γίνει ώστε να λυθεί η κλιματική κρίση (με άλλα λόγια, να μειωθούν δραματικά οι εκπομπές μας) από σήμερα, τότε πώς εμείς, κάποιοι μαθητές ξέρουμε; Πώς μπορείτε να αφήσετε αυτό το βάρος σε εμάς;

Αφού ολοκληρώσετε την εργασία σας, συνειδητοποιήστε ότι χρειαζόμαστε καινούριες πολιτικές. Χρειαζόμαστε νέα οικονομία, όπου τα πάντα βασίζονται στον ταχύτατα μειούμενο και εξαιρετικά περιορισμένο προϋπολογισμό άνθρακα.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειαζόμαστε έναν εντελώς νέο τρόπο σκέψης. Το πολιτικό σύστημα που δημιουργήσατε επιζητά τον ανταγωνισμό και μόνο. Κλέβετε επειδή το μόνο που έχει σημασία για σας είναι να κερδίσετε. Να πάρετε εξουσία. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Πρέπει να σταματήσουμε να ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας. Πρέπει να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να μοιραζόμαστε τις εναπομείνας πηγές του πλανήτη με δίκαιο τρόπο. Πρέπει να αρχίσουν να ζούμε μέσα στα πλανητικά όρια, να επικεντρωθούμε στην ισότητα και να κάνουμε λίγα βήματα πίσω για χάρη όλων των ζωντανών ειδών.

Απλώς μεταφέρουμε τα λόγια της επιστήμης. Η μόνη μας απαίτηση είναι να αρχίσετε να ακούτε. Και μετά να δράσετε.

Γι’ αυτό σας παρακαλώ σταματήστε να ζητάτε από τα παιδιά απαντήσεις για το δικό σας χάλι.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]