Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, μετά τον Ολυμπιακό, ανέλαβε την Βαλένθια πριν από λίγες μέρες και στην επίσημη παρουσίαση του, είπε πως αποδέχεται το στοίχημα. Ποιό είναι το στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο Ισπανός και που ακριβώς έχει πάει;

Ποια Βαλένθια μωρέ;

Θα πει κάποιος οπαδός του Ολυμπιακού και φαν του Βαλβέρδε που δεν μπορεί ακόμα να χωνέψει το γεγονός ότι ο Ισπανός έφυγε από τον Πειραιά και στη θέση του είναι ο Λεονάρντο Ζαρντίμ.

 

Κι όμως, μόνο έτσι δεν είναι τα πράγματα. Η Βαλένθια μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην είναι σε θέση να ακολουθήσει τους ρυθμούς της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά πριν από περίπου δέκα χρόνια ήταν το «αφεντικό» στην Ισπανία.

Δεν είναι λίγο για την ιστορία μιας ομάδας να έχεις κατακτήσει το Κύπελλο UEFA και να έχεις φτάσει δύο συνεχόμενες χρονιές στον τελικό του Champions League, ακόμα κι αν και τα δύο ματς συνοδεύτηκαν με ήττα. Το τελευταίο της πρωτάθλημα το πήρε την αγωνιστική περίοδο 2003-04 και το τελευταίο της Κύπελλο το 2007-08.

Πέρυσι τερμάτισε 3η, πίσω μόνο από την Ρεάλ Μαδρίτης των 100 βαθμών και την Μπαρτσελόνα! Ουσιαστικά δηλαδή, έκανε ότι καλύτερο μπορούσε, δεδομένων και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ομάδα τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να αναφερθεί ότι ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που τερματίζει «πρώτη» μετά τα δύο μεγαθήρια της Primera Division, άρα δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι πήγε στην τρίτη καλύτερη ομάδα της Ισπανίας. Καθόλου άσχημα.
Ρόστερ 2012-2013

Αν ο Βαλβέρδε δουλέψει σωστά και περιορίσει στο ελάχιστο τους τραυματισμούς, η Βαλένθια μπορεί να φτιάξει μία αξιοζήλευτη ομάδα, όταν είναι όλοι υγιείς.

Τερματοφύλακας ο πολύ καλός και εξελίξιμος Ντιέγκο Αλβες, Αλί Σισοκό και Αντίλ Ρεμί ξεχωρίζουν στην άμυνα, ενώ το κέντρο είναι το δυνατό της σημείο. Φερνάντο Γκάγκο, Έντερ Μπανέγκα, Τίνο Κόστα και Αντρές Γκουαρντάντο είναι παίκτες που θα έπαιζαν βασικοί στις περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες.

Στην επίθεση ο Ρομπέρτο Σολδάδο είναι ο άνθρωπος που βγάζει το φίδι από την τρύπα τα τελευταία χρόνια. Τις δυο περασμένες σεζόν ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 25 και 27 γκολ αντίστοιχα σε όλες τις διοργανώσεις. Πέρα από αυτόν υπάρχουν και οι Νέλσον Βαλντέζ και Τζόνας, αλλά κανείς τους δεν είναι Σολδάδο.

Στο Champions League τερμάτισε δεύτερη σε ισοβαθμία με την Μπάγερν Μονάχου με 13 βαθμούς και περιμένει να μάθει τον αντίπαλο της στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Όσο για το πρωτάθλημα, ο Μαυρίτσιο Πελεγκρίνο την άφησε μόλις στην 12η θέση της βαθμολογίας.

Τα δύο στοιχήματα

Σαφώς και κανένας από την διοίκηση των «νυχτερίδων» δεν έχει την απαίτηση από τον Βαλβέρδε να κατακτήσει το πρωτάθλημα ή το Champions League. Και οι δύο στόχοι είναι απίθανοι.

Το πρώτο στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο Βάσκος, είναι αυτό της βελτίωσης της εκτός έδρας απόδοσης της ομάδας. Πιο συγκεκριμένα, η Βαλένθια έχει φέτος στο πρωτάθλημα συντελεστή 5-1-1 (νίκες-ισοπαλίες-ήττες) στο «Μεστάγια» ενώ έξω από αυτό μεταμορφώνεται προς το χειρότερο 0-2-5! Δεν είχε καταφέρει να κερδίσει αγώνα εκτός έδρας στην εποχή του Μαουρίτσιο Πελεγκρίνο, σε 7 ματς.

Το δεύτερο στοίχημα είναι αυτό της πειθαρχίας εκτός, αλλά πολύ περισσότερο εντός αγωνιστικού χώρου. Ο τραγικός απολογισμός καρτών για την Βαλένθια είναι 53 κίτρινες και 6 κόκκινες σε 14 αγωνιστικές! Μία κόκκινη ήταν η αιτία και για την μοναδική εντός έδρας ήττα της ομάδας από την Ρεάλ Σοσιεδάδ. Η Βαλένθια νικούσε 1-0, ο Τζόνας αποβλήθηκε στο 41΄ και το ματς έληξε 2-5, σημαίνοντας ταυτόχρονα και την απομάκρυνση του Πελεγκρίνο (σε συνδυασμό με την ήττα 0-4 από την Μάλαγα την περασμένη αγωνιστική).

Σε τελική ανάλυση, ο Βαλβέρδε έφυγε από μια ομάδα στην οποία η πίεση για το πρωτάθλημα είναι αφόρητη για κάθε προπονητή και πήγε σε μια ομάδα που είναι 12η στο πρωτάθλημα και ακόμα και η 4η θέση που οδηγεί στο Champions League, θα είναι επιτυχία και κανείς δεν θα μπορεί να του πει τίποτα παρά μόνο να τον παραδεχθεί. Επίσης συνεχίζει στην επόμενη φάση του Champions League. Έχει στα χέρια του ένα πολύ καλό ρόστερ για να κερδίσει αυτά τα στοιχήματα. Το αν θα τα καταφέρει μένει να το δούμε.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]